Ενημερωτικές δράσεις, προβολή ταινίας και συμβολικός φωτισμός του Δημαρχείου Κατερίνης συνθέτουν το τρίπτυχο του προγράμματος εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιήσει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Κατερίνης στις 22, 23 & 25 Νοεμβρίου,με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Ειδικότερα το πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

 

Η ΤΑΙΝΙΑ

Παρασκευή 22/11 & ώρα 19:30: Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας Κατερίνης σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών και την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης θα προβάλλουν την πολυβραβευμένη, συγκλονιστική ταινία του Λι Ντάνιελς «Μονάκριβη» (Precious) στο χώρο του Αμφιθεάτρου Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας Κατερίνης. Πρόκειται για ένα σκληρό κοινωνικό δράμα που δεν φοβάται ν’ αντικρίσει κατάματα την υπαρξιακή απόγνωση πίσω από τις ταξικές ανισότητες. Τολμηρό και ρεαλιστικό, συγκινεί με τις εξαιρετικές ερμηνείες του.Είσοδος Ελεύθερη.

 

Παράλληλα, κατά την έναρξη της εκδήλωσης: εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας θα κάνει μια συνοπτική παρουσίαση της δράσης του νέου τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που πρόσφατα δημιουργήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ για την ταυτότητα και τις δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Κατερίνης, θα μιλήσει εκπρόσωπος του Κέντρου.

 

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σάββατο 23 Νοεμβρίου από τις 09:00 π.μ. έως τις 14:00 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Ελευθερίας (κεντρική πλατεία), θα λειτουργήσει ενημερωτικό περίπτερο, απ’ όπου οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας θα συνομιλήσουν με το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου. Ταυτόχρονα θα γίνεται διανομή ενημερωτικού υλικού.

 

 

Ο ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Κορύφωση και επίλογο των εκδηλώσεων θα αποτελέσει ο συμβολικός φωτισμός του Δημαρχείου Κατερίνης με πορτοκαλί χρώμα,  την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.

 

Η καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας

Όπως είναι γνωστό τον Δεκέμβριο του 1999, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, καθιέρωσε την 25η Νοεμβρίου ως διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σε ανάμνηση της δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας στο παγκοσμίων διαστάσεων φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών ή αλλιώς έμφυλη βία, αποτελεί ένα παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα και δεν γνωρίζει γεωγραφικά ή άλλα όρια: Θύμα βίας μπορεί να είναι οποιαδήποτε γυναίκα, ανεξαρτήτου ηλικίας, μορφωτικού, κοινωνικού ή οικονομικού επιπέδου. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο όρος “βία κατά των γυναικών” περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.

Ταυτότητα Κέντρου: Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών λειτουργεί στο Δήμο Κατερίνης και ειδικότερα στην οδό Αυγουστίνου, δίπλα στις εργατικές κατοικίες της περιοχής, από το καλοκαίρι του 2013. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και συγκεκριμένα από ψυχολόγο, κοινωνιολόγο, κοινωνική λειτουργό και νομικό. Παρέχει ψυχοκοινωνική, νομική και εργασιακή συμβουλευτική στήριξη, σε γυναίκες άνω των 18 ετών , που είναι ή έχουν υπάρξει θύματα βίας αλλά και σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις όπως προσφύγισσες, μετανάστριες, μονογονείς, ΑΜΕΑ, άνεργες κλπ, καθώς και υπηρεσίες παραπομπής ή συνοδείας των θυμάτων σε ξενώνες φιλοξενίας, αστυνομικές ή εισαγγελικές Αρχές, Κ.Ψ.Υ. κλπ.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Το συμβουλευτικό Κέντρο πραγματοποιεί επίσης δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου και  πανελλήνιας εμβέλειας δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) και εποπτεύεται επιστημονικά από το Κ.Ε.Θ.Ι.