Συναγερμός στην κτηνοτροφία: Πάνω από 350 εκατ. ευρώ οι απώλειες από την ευλογιά
Σε οριακό σημείο βρίσκεται η ελληνική κτηνοτροφία, με τις απώλειες από την ευλογιά σε πρόβατα και αίγες να ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ μέσα σε 14 μήνες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρη Μόσχο. Η νόσος έχει αποδεκατίσει κοπάδια σε όλη τη χώρα, απειλώντας πλέον ευθέως την επιβίωση χιλιάδων παραγωγών.
Πάνω από 300.000 ζώα έχουν χαθεί μόνο από την ευλογιά, ενώ άλλες 110.000 απώλειες οφείλονται σε ζωονόσους όπως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και ο καταρροϊκός πυρετός, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε ενδημική νόσο χωρίς επίσημη καταγραφή. Οι κτηνοτρόφοι, όπως καταγγέλλει ο κ. Μόσχος, αναγκάζονται να εμβολιάζουν μόνοι τους τα κοπάδια τους, χωρίς κρατική στήριξη.
Το πραγματικό ζωικό κεφάλαιο εκτιμάται στα 6 εκατ. ζώα, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να το υπολογίζει μεταξύ 7 και 8 εκατ. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται σε Θράκη και Θεσσαλία, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται στη Δυτική Ελλάδα και την Αχαΐα. Νέα κρούσματα εμφανίζονται σε Σέρρες, Κατερίνη, Ημαθία και Θεσσαλονίκη, με διάσπαρτες εστίες σε όλη την επικράτεια.
Ο ΣΕΚ ζητά άμεση εφαρμογή καθολικού εμβολιασμού, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διαθέσει 500.000 δόσεις και προκήρυξε νέο διαγωνισμό για 4 εκατ. επιπλέον. Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο φέρεται να αρνείται, επικαλούμενο επιπτώσεις στις εξαγωγές φέτας, ύψους 78 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μόσχος επισημαίνει ότι η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας, αρκεί τα προϊόντα να είναι παστεριωμένα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη απευθύνει επίσημη προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση, καλώντας την να ενισχύσει τους ελέγχους και να εξετάσει σοβαρά τον εμβολιασμό. «Χρειάζονται άμεσες πολιτικές αποφάσεις, ρεαλιστικά μέτρα και θάρρος», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, προειδοποιώντας ότι η ελληνική κτηνοτροφία κινδυνεύει να μην ανακάμψει ποτέ από το σοκ των τελευταίων ετών.
Ο καθηγητής Σπύρος Κρήτας από το ΑΠΘ διαβεβαιώνει ότι η ευλογιά δεν προσβάλλει τον άνθρωπο και δεν παραμένει στο γάλα ή το κρέας των ζώων, χαρακτηρίζοντας τη νόσο αποκλειστικά ζωική, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες αλλά χωρίς κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ