Συναντήσεις της ΟΝΝΕΔ Πιερίας με παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς
Έχοντας πάντα το ενδιαφέρον μας στραμμένο στον τόπο μας, τις υπάρχουσες συνθήκες και τις προοπτικές του, φροντίζουμε συνεχώς να είμαστε σε επαφή με το περιβάλλον, τους ανθρώπους του και την πραγματική οικονομία.
Με φόντο το πέρας της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και τις νέες προκλήσεις της πληθωριστικής κρίσης και των διεθνών διπλωματικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, συναντηθήκαμε με παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς, προκειμένου να καταγράψουμε τα δεδομένα και τις ανησυχίες τους, τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον, να ενημερωθούμε για επικείμενες δράσεις και σχέδιά τους, αλλά και να επιβεβαιώσουμε τις επιδράσεις των πρωτοβουλιών και μέτρων της Κυβέρνησης για τη στήριξη της παραγωγής, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
• Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος
Τις συναντήσεις μας με παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς του τόπου μας είχαμε την ευκαιρία και τιμή να ξεκινήσουμε με τον κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και της Εγνατία Οδός Α.Ε. και πρώην Υφυπουργό Υγείας και Βουλευτή Πιερίας. Παρόντες ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πιερίας Γιώργος Δουλδούρας, ο τέως Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Πιερίας Βασίλης Καραγιάννης και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ υπεύθυνο για τον τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ευθύμιος Τσίρκος. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Βουλευτής Πιερίας κ. Σάββας Χιονίδης.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ έθεσε τους 3 βασικούς πυλώνες στους οποίους οφείλει να βασίζεται η ανάπτυξη σήμερα:
• Πράσινη μετάβαση
• Ψηφιακός μετασχηματισμός
• Εξωστρέφεια
Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και στην αυστηροποίηση των ελέγχων ποιότητας που υφίστανται πλέον οι μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις, κάτι που όπως ανέφερε αυξάνει το κόστος λειτουργίας, αλλά έχει ως θετικό αντίκτυπο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης που μπορεί να διαπραγματεύεται και να κερδίζει μερίδιο της διεθνούς αγοράς με άλλους όρους και πλεονεκτήματα.
Στη διάρκεια της συζήτησης οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που εντοπίζονται στην αγορά και διαπιστώθηκαν σε κάθε συνάντηση που είχαμε με τους επαγγελματικούς φορείς, αλλά και τα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία και τη στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε την ανάγκη για δικαιότερη κατανομή πόρων, κινήτρων και κονδυλίων για την περιφέρεια με μέτρα διαφορετικών ταχυτήτων που θα ευνοούν την περιφερειακή ανάπτυξη και την ανάγκη ύπαρξης διαφορετικών κριτηρίων αξιολόγησης των επιχειρήσεων, σε σχέση με αυτές των μεγάλων αστικών κέντρων. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της πρόσφατης απογραφής του πληθυσμού για την καταλληλόλητα της χρονικής περιόδου και τις μεθόδους διεξαγωγής της.
Τονίστηκε, λόγω της πανδημίας και του τρόπου καταγραφής των δεδομένων, η σοβαρή πιθανότητα τα αποτελέσματα να μην είναι αντιπροσωπευτικά και πιθανώς να επιβαρύνουν περαιτέρω τη θέση των περιφερειακών περιοχών, εμφανίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε λίγα αστικά κέντρα, με τις συνθήκες αντίστοιχα που θα προκύψουν στο μέλλον, να οδηγούν σε ερήμωση χωριά και μικρές πόλεις, όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Ηπείρου.
Στη συζήτηση σημειώσαμε επίσης ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικές προσπάθειες στήριξης των επιχειρήσεων κατά την πανδημία, αλλά και κατά την τρέχουσα πληθωριστική κρίση προσφέροντας ρευστότητα καθώς και μείωση και ελαστικότητα των απαιτήσεών του κράτους προς αυτές. Τονίστηκε ότι οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται για τη στήριξή τους όπως μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τις οποίες η εγχώρια επιχειρηματικότητα και ειδικά ο χώρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να επιτύχει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη μετάβαση, την καινοτομία μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και την εξωστρέφεια.
• Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας
Συνεχίζοντας το πρόγραμμα συναντήσεών μας με επαγγελματικούς φορείς, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου. Εκ μέρους της ΟΝΝΕΔ Πιερίας, παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος Γιώργος Δουλδούρας και τα στελέχη Χριστίνα Παυλίδου, Λεωνίδας Γρηγοριάδης και Λεωνίδας Ντόντης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο τ. Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Πιερίας Βασίλης Καραγιάννης και ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ Ευθύμιος Τσίρκος.
Στη διάρκεια της συζήτησης αναφερθήκαμε στα προβλήματα που εντοπίζονται σε διάφορους κλάδους της αγοράς, όπως διαπιστώθηκαν και σε κάθε συνάντησή μας με τους φορείς, αλλά και στα μέτρα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη και την προστασία των επαγγελματιών από τις πιέσεις που δέχονται.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε πως η αγωνία του Επιμελητηρίου είναι η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και πως όλες οι πρωτοβουλίες τους έχουν ως επίκεντρο τον μικρομεσαίο επαγγελματία. Τα τρέχοντα ζητήματα της αύξησης του ενεργειακού κόστους που συμπαρασύρει το κόστος των πρώτων υλών, καθώς και της αύξησης του εργασιακού κόστους μετά και την πρόσφατη αύξηση του βασικού μισθού, τέθηκαν στο τραπέζι ως κρίσιμοι παράγοντες ρίσκου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου τα σημεία αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση για τις άμεσες ενέργειές της προς την κατεύθυνση της ανακούφισης και της στήριξης των επιχειρήσεων με αντισταθμιστικά μέτρα, όπως περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ σε εμπορικούς χώρους και των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μετά από την αναφορά μας στην τουριστική καμπάνια του Επιμελητηρίου και σχετικές ερωτήσεις μας, σημείωσε πως το Επιμελητήριο είτε μόνο του είτε από κοινού με άλλους φορείς επενδύει σταθερά στην προβολή του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας. Ωστόσο, εμφανίστηκε προβληματισμένος για την επίτευξη μιας κοινής πρωτοβουλίας οργάνωσης και προβολής, κάτι που όπως ανέφερε οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη δυνατοτήτων και οικονομικών πόρων από επιμέρους φορείς. Επίσης τόνισε πως οι καμπάνιες πρέπει να αφορούν τον τουρισμό 365 μέρες το χρόνο και για αυτό το λόγο και το Επιμελητήριο οργανώνει καμπάνιες για δυο σεζόν.
Στις δράσεις του Επιμελητηρίου, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, συμπεριλαμβάνεται και η εκπόνηση ενός Master Plan που αφορά τον Όλυμπο και τη βιώσιμη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και ευκαιριών που προσφέρει στον τόπο. Το Master Plan θα είναι έτοιμο στο προσεχές μέλλον και με τις κατάλληλες συνθήκες και την κεντρική πολιτική βούληση αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής μας. Μέσα σε αυτό προτείνεται πως στην ανάπτυξη της περιοχής του Ολύμπου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται:
• δημιουργία Τελεφερίκ φιλικών προς το περιβάλλον και τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής
• καταγεγραμμένα και οργανωμένα μονοπάτια με κατάλληλες υποδομές
• εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού στην ειδικότητα Οδηγών Βουνού
Τέλος, ο κ. Χατζηχριστοδούλου προσέφερε στα μέλη της ΟΝΝΕΔ τον «Οδηγό Εξωστρέφειας», μια σπουδαία έκδοση του Επιμελητηρίου Πιερίας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με πληροφορίες, συμβουλές και εργαλεία για τις επιχειρήσεις που στοχεύουν να προοδεύσουν και να ξεχωρίσουν κάνοντας σταθερά και ποιοτικά βήματα προς την εξωστρεφή ανάπτυξή τους.
• Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας
Οι συναντήσεις μας με επαγγελματικούς φορείς συνεχίστηκαν με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλή Τσιτλακίδη. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πιερίας Γιώργος Δουλδούρας, ο Ευθύμιος Τσίρκος μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ και ο τέως Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πιερίας Βασίλης Καραγιάννης.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τόνισε πως για την Πιερία υφίσταται μία επιβάρυνση, η οποία δεν είναι αμελητέα, καθώς η κατάσταση έχει επιφέρει αύξηση του κόστους της ενέργειας και ως αποτέλεσμα αύξηση των λειτουργικών εξόδων των ξενοδοχειακών μονάδων. Ακόμη, έθιξε το ζήτημα του ψυχολογικού παράγοντα και το πώς αυτός επηρεάζει την εισροή τουριστών είτε επειδή συνδέονται με κάποια από τις αντιμαχόμενες χώρες, είτε επειδή βλέπουν το κόστος ζωής τους να ανεβαίνει, καθώς αυτό το κύμα ακρίβειας δεν αποτελεί ένα ελληνικό φαινόμενο αλλά ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα κράτη σε όλη την Ευρώπη.
Όπως σημείωσε, οι Ρώσοι τείνουν να είναι πελάτες με μεγάλης διάρκειας διαμονή στις διακοπές τους και μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη σε σχέση με άλλους.
Ο κ. Τσιτλακίδης αναφέρθηκε στον θετικό αντίκτυπο που είχε η αναβάθμιση των αεροδρομίων, όπως και το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών αλλά και στελέχωσης με επαρκές προσωπικό στους συνοριακούς σταθμούς Ευζώνων και Προμαχώνα, αφού ο οδικός τουρισμός της Πιερίας αποτελεί το 65%-70% με τους επισκέπτες της να εισέρχονται από αυτές τις πύλες της χώρας. Όπως σημείωσε, γίνονται ήδη προσπάθειες πίεσης από την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, αλλά έχουν ληφθεί και σημαντικές πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Στη διάρκεια της συζήτησης οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την αγορά και τον κλάδο και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη και την προστασία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του κλάδου από τις πιέσεις που δέχονται.
Ο κ. Τσιτλακίδης σημείωσε αναγκαίες κινήσεις, μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που οφείλουν να γίνουν για την καλύτερη λειτουργία του τουρισμού στην Πιερία:
• Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα περιβαλλοντικά ζητήματα και ανάληψη των υποχρεώσεών τους.
• Ανάγκη ύπαρξης «συνδυασμένων μεταφορών» ώστε να εξυπηρετούνται δρομολόγια όπως για παράδειγμα από το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» προς τις ακτές και τα τουριστικά θέρετρα του τόπου μας.
• Ψηφιακή μετάβαση – Οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν δικά τους συστήματα κρατήσεων και να εξαλείψουν την εξάρτησή τους από τους tour operators.
• Κοινή διαφημιστική καμπάνια για τον Τουρισμό της Πιερίας, με ενοποιημένη προβολή από όλους τους αρμόδιους φορείς και δημιουργία ενός νέου αφηγήματος (branding) για τον τουρισμό στο Νομό Πιερίας.
• Οι «Ημέρες Καριέρας» όπως διοργανώθηκαν πρόσφατα από τον ΟΑΕΔ και την Ένωση Ξενοδόχων να ενισχυθούν και να γίνουν θεσμός σε ετήσια βάση.
• Υλοποίηση ανάλογων τμημάτων ειδικοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, κατ´ αναλογία με το πετυχημένο τμήμα Συνοδών Βουνού (ο πρώτος κύκλος Συνοδών Βουνού για την περιοχή του Ολύμπου έχει ήδη ολοκληρωθεί στο Δημόσιο ΙΕΚ Κατερίνης). Ενίσχυση και προώθηση αυτών των προγραμμάτων εκπαίδευσης ώστε να προσφέρεται στον επισκέπτη μια «εμπειρία αφήγησης» (storytelling experience) την οποία θα πάρει μαζί του, θα μοιραστεί και θα λειτουργεί ως μία διαρκής διαφήμιση για το Νομό μας.
• Συνάντηση με το Σωματείο Επαγγελματιών Βόρειας Πιερίας
Ο κύκλος συναντήσεων της ΟΝΝΕΔ Πιερίας με επαγγελματικούς φορείς του τόπου μας υπήρξε η ευκαιρία για μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με εκπροσώπους του Σωματείου Επαγγελματιών Βόρειας Πιερίας. Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πιερίας Γιώργος Δουλδούρας και ο Ευθύμιος Τσίρκος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ για τον τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο κ. Δημήτριο Εμμανουηλίδη, τον Αντιπρόεδρο κ. Ηλία Τοπσή και τον Ταμεία του Σωματείου κ. Παναγιώτη Λανάρα.
Στη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που εντοπίζονται σε διάφορους κλάδους της αγοράς, τα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία των επαγγελματιών από τις πιέσεις που δέχονται και ποιος είναι ο αντίκτυπος που αυτά έχουν.
Από την πλευρά του το Σωματείο τόνισε τη δυνατότητα υιοθέτησης ελαφρύνσεων που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα οικονομικά βάρη των επιχειρήσεων:
– η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
– η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα εμπορικά καταστήματα.
– η μείωση των Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις.
– η μείωση των εργοδοτικών εισφορών ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα παραπάνω οι επαγγελματίες αναγνωρίζουν την ανάγκη ύπαρξης των πόρων αυτών για το κράτος, αλλά και το δίκαιο της αύξησης των μισθών και την επικροτούν, ωστόσο το βάρος για αυτούς ειδικά μετά την πρωτόγνωρη κρίση της Covid-19, καταλήγει δυσβάσταχτο και αναμένουν γενναίες πρωτοβουλίες από το κράτος υπέρ των επιχειρήσεων.
Επίσης αναγνωρίστηκε η προσπάθεια του κράτους να μειώσει τις υποχρεώσεις και να επιμηκύνει την περίοδο εξόφλησης τους για τις ωφελούμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες από το μέτρο των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Σημείο αιχμής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ανάγκη για μέτρα και ευκαιρίες ανάπτυξης διαφόρων ταχυτήτων, καθώς τα κριτήρια ενίσχυσης για τις επαρχιακές επιχειρήσεις, όπως τόνισαν τα μέλη του Σωματείου, πρέπει να είναι διαφορετικά από αυτά των επιχειρήσεων των μεγάλων αστικών κέντρων.
Ένα σημαντικό βήμα, για να επιτευχθεί η περιφερειακή ανάπτυξη και να δοθούν ευκαιρίες που θα κρατήσουν τους νέους μας στην επαρχία και δεν θα την αφήσουν να ερημώσει.
Το πέρας των ανωτέρω συναντήσεων μας καθιστά όχι μόνο ενήμερους για την τρέχουσα κατάσταση και κοινωνούς των προβληματισμών των επαγγελματιών και επιχειρήσεων που απασχολούνται στον τόπο μας, αλλά και αρωγούς, με κάθε δυνατό μέσο, στην προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξής του σε κάθε επίπεδο, με κοινό στόχο η Πιερία και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα να γίνει ένας πόλος έλξης νέων επαγγελματιών και επιχειρήσεων αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της περιοχής.
(Δελτίο τύπου)