Παύλος Μαρινάκης: «Θα δημιουργήσουμε μια πρόταση-οδικό χάρτη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με οπτική αναπηρία»

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη συναντήθηκαν με τη χειρίστρια ενός σκύλου οδηγού προκειμένου να συνομιλήσουν μαζί της, αλλά και με αρμόδιους φορείς για την αξία και την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ένας σκύλος οδηγός σε ένα άτομο με Οπτική Αναπηρία.

Η χειρίστρια Τζουλιάννα Μπούση, Φιλόλογος και Αθλήτρια του Goalball, παρουσίασε τις δυσκολίες στην πρόσβαση αλλά και το πώς ο Εκπαιδευμένος Σκύλος Οδηγός της, τις αντιμετωπίζει σε γνωστές κι άγνωστες διαδρομές.
Ο σκύλος οδηγός είναι ένας δυνατός συνοδοιπόρος, που για να εκπαιδευτεί και να παραχωρηθεί σε ένα Άτομο με Οπτική Αναπηρία, κοινωνικοποιείται σε ανάδοχη Οικογένεια από 4 μηνών έως 12-14 μηνών και εκπαιδεύεται από Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών για 10-12 μήνες. Συνεκπαιδεύονται για 70-130 ώρες, συνυπάρχουν για 6-8 χρόνια και μετά από αξιολόγηση ο Σκύλος Οδηγός «συνταξιοδοτείται».

Στη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γεώργιος Σταμάτης παρέδωσε στον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη το πόρισμα της ομάδας εργασίας για την Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις Δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης. Το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας» εξέφρασε, μέσω των εκπροσώπων του, την σημασία της πρωτοβουλίας, ιδιαίτερα στο θέμα της βιωσιμότητας του θεσμού του Σκύλου Οδηγού και ευχαρίστησε τον κ. Γ. Σταμάτη για την πολύτιμη Δωρεά του από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη ενός κουταβιού προκειμένου να ξεκινήσει την πορεία του για να γίνει ένας πολύτιμος Σκύλος Οδηγός.
Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση μεγάλης σημασίας.

Είναι η πρώτη φορά που, μετά το 2010 που ψηφίστηκε ο Νόμος 3868 για την Πρόσβαση της Ομάδας Χειριστή και Σκύλου Οδηγού σε Ιδιωτικούς και Δημόσιους χώρους, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α., η Πολιτεία αναγνωρίζει την αξία της υπηρεσίας αυτής που βασικούς στόχους έχει την ασφάλεια, την αυτονομία και την ανεξαρτησία ενός Ατόμου με Οπτική Αναπηρία.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γεώργιος Σταμάτης δήλωσε: «Το πόρισμα για την κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των ατόμων με οπτική αναπηρία αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα της εκπαίδευσης των ατόμων με προβλήματα όρασης. Περιλαμβάνει προτάσεις για την επικαιροποίηση και βελτίωση του πλαισίου εκπαίδευσης των εκπαιδευτών κινητικότητας. Στο πόρισμα παρουσιάζεται η υπηρεσία των σκύλων οδηγών, αναδεικνύεται η σημασία της και προτείνονται μέτρα για τη βελτίωση της. Τα άτομα με οπτική αναπηρία αντιμετωπίζουν αναμφισβήτητα δυσκολίες στην καθημερινή τους διαβίωση. Η έλλειψη προσβασιμότητας στις πόλεις καθιστά αρκετά δύσκολη τη μετακίνησή τους και την ένταξή τους στην κοινωνία.

Το πόρισμα για την κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των ατόμων με οπτική αναπηρία και ειδικότερα η εδραίωση του θεσμού του Σκύλου Οδηγού, δημιουργεί τη δυναμική για μία συμπεριληπτική κοινωνία που σέβεται και προάγει την ισότιμη πρόσβαση ώστε συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης να μπορούν να διαβιούν ανεξάρτητοι και με ασφάλεια».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τα μέλη της ΟΝΝΕΔ, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας σχετικά με την στήριξη του θεσμού του Σκύλου Οδηγού στην Ελλάδα τόσο με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπάθειας Στρατή Χατζηχαραλάμπου και την Πρόεδρο του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» Ζωή Γερουλάνου.

Ο φορέας «Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για Άτομα με Αναπηρίες – ΚΕΝΤΡΟ «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ» ιδρύθηκε το 2008 από τους Επίσημους Φορείς της Αναπηρίας Όρασης: Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ), Φάρος Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε), Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α) και Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (Ε.Κ.Ε.Σ). Στόχο έχει να διαχειριστεί και να καλύψει την ανάγκη των ατόμων με προβλήματα όρασης να χρησιμοποιήσουν για την κινητικότητά τους ένα σκύλο οδηγό.

Παρούσα στη συνάντηση ήταν η Διοικήτρια και Πρόεδρος ΔΣ του Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Σοφία Χαμονικολάου η οποία μίλησε στα στελέχη και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ για το έργο του Κέντρου. Το ΚΕΑΤ αποτελεί τον αποκλειστικό φορέα υλοποίησης της εθνικής πολιτικής για τα άτομα με οπτική αναπηρία στην Ελλάδα, και εκφραστή αυτής σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές Επίπεδο. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών και προγραμμάτων που στηρίζουν τόσο τις διαδικασίες εκπαίδευσης των ατόμων με οπτική αναπηρία όσο και την κοινωνική και πολιτιστική τους ένταξη και επανένταξη σε ψυχολογικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της ανεξάρτητης, αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Μεταξύ των υπηρεσιών του, συγκαταλέγεται η κάλυψη των αναγκών των νέων και ενηλίκων ατόμων με αναπηρία όρασης σε εθνικό επίπεδο όπως η στέγαση, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, οι θεραπείες, η συμβουλευτική και μεταξύ άλλων η εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσικής, πληροφορικής κλπ.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης: «Έχουμε αποδείξει πως ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Η συγκεκριμένη συζήτηση δεν έχει χρώματα, πρόσημα και ιδεολογικές ταμπέλες. Εμείς ως ΟΝΝΕΔ θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με τα άτομα με Οπτική Αναπηρία, να γνωρίσουμε και να καταγράψουμε τα προβλήματά τους και να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην καλύτερη και ευκολότερη καθημερινότητά τους. Ήδη το site της ΟΝΝΕΔ διαθέτει ειδικό μενού προσβασιμότητας για τα άτομα με Οπτική Αναπηρία και το ίδιο θα επιδιώξουμε να γίνει και σε άλλους φορείς που ίσως να μην διαθέτουν το συγκεκριμένο εργαλείο. Δυστυχώς, δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τα ζητήματα που κάθε άτομο με αναπηρίες μπορεί να αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του και αυτό πρέπει να αλλάξει ήδη από τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μετά τη σημερινή μας πρώτη συνάντηση, στόχος μας είναι να συνδιαμορφώσουμε μια πρόταση- οδικό χάρτη για την δημιουργία φιλικότερων συνθηκών για τα Άτομα με Οπτική Αναπηρία σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής τους ζωής».

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Νίκος Σιαδήμας, ο Β’ Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Αναστασόπουλος, ο Διευθυντής του Πολιτικού Συμβουλίου Γιάννης Φυτόπουλος, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης Κωνσταντίνα Κόλλια ο Υπεύθυνος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρης Μάγγελ, η Υπεύθυνη Εθελοντισμού Χριστίνα Γιασκουλίδη και η Υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Κατερίνα Καραβιώτη.

 

(Δελτίο τύπου)