Συνάντηση της ΟΝΝΕΔ Πιερίας με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΠΕΣΚΟ
Σε συνέχεια των συναντήσεών μας με παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς του τόπου μας και δίνοντας την απαραίτητη βαρύτητα στον ιδιαίτερα σημαντικό Πρωτογενή Τομέα, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΠΕΣΚΟ. Ο Πρόεδρος Ηλίας Γκρίνιας, ο Ταμίας Κωνσταντίνος Ζκάγιας και το μέλος της ΠΕΣΚΟ Κωνσταντίνος Ζκάγιας μας υποδέχθηκαν στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στην Κονταριώτισσα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πιερίας Γιώργος Δουλδούρας, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κατερίνης Γιάννης Ζάχος, ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ Ευθύμιος Τσίρκος και τα Στελέχη της ΟΝΝΕΔ Πιερίας Χρήστος Πίτος και Σταύρος Λαφατζής.
Στην διάρκεια της συζήτησης παραθέσαμε τη σειρά μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη του Πρωτογενή Τομέα στο πλαίσιο της κλιματικής, ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης προκειμένου να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος σχετικά με τον αντίκτυπο που είχαν αυτά τα μέτρα και να αναδειχθούν οι ελλείψεις και οι προβληματισμοί από την πλευρά των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΠΕΣΚΟ ανέφεραν μία σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη βελτίωση του Πρωτογενή Τομέα όπως:
- Η ανανέωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να προσαρμοσθεί στην κλιματική αλλαγή.
- Η δημιουργία ζωνών καλλιέργειας προκειμένου να αυξηθεί η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και να καταστήσουν την ελληνική παραγωγή πιο ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές.
- Η παροχή αγροτικών δανείων στους συνεταιρισμούς με χαμηλά επιτόκια.
- Η δημιουργία Μητρώου Εμπόρων.
- Η εκμετάλλευση των υδάτων του Ολύμπου με εγγειοβελτιωτικά έργα που θα συμβάλλουν στην υδροδότηση των καλλιεργειών στο Δήμο Δίου – Ολύμπου.
- Η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας με το λευκό εργόσημο και αυστηρότερους ελέγχους.
- Και τέλος η διαμόρφωση μία Εθνικής Αγροτικής Στρατηγικής.
Τα ζητήματα τα οποία αναδείχθηκαν από την πλευρά της ΠΕΣΚΟ αφορούσαν τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, τις ανατιμήσεις στα σιτηρά και στη σόγια, η οποία χρησιμοποιείται για τις ζωοτροφές και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση παραγωγής γάλακτος κατά 50% σε περίπτωση που δεν παρέχεται, την ανάγκη δημιουργίας ψυκτικών – αποθηκευτικών χώρων και ανέδειξαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη διάρθρωση και τον τρόπο διανομής των αγροτικών επιδοτήσεων της ΚΑΠ.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με το μείζον ζήτημα του κόστους της ενέργειας και συγκεκριμένα του ηλεκτρικού ρεύματος, για το οποίο τα μέλη της ΠΕΣΚΟ ζήτησαν την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης και ενίσχυσης και τη δημιουργία κινήτρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστή θέση να αναφέρουμε ότι το αυτό το αίτημά τους βρίσκει απάντηση και είναι ήδη υπό συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων συγκεκριμένες βελτιώσεις, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β΄ φάση» με το οποίο θα ενισχυθούν πρωτοβουλίες ανάπτυξης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.