198Προήδρευσε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης

Στην Κατερίνη βρέθηκε την Παρασκευή 15 -11, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Κατερίνης με θέμα την λαθροϋλοτομία.
Η συγκεκριμένη σύσκεψη είχε ως στόχο να εξεταστεί το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενώ επίσης έγινε και μία ευρεία συζήτηση για το ζήτημα αυτό για το νομό της Πιερίας έτσι ώστε να βρεθούν τυχόν περιθώρια βελτίωσης, διαμόρφωσης ενός στρατηγικού σχεδίου και επιβολής μέτρων προς την κατεύθυνση της λαθροϋλοτομίας.
Στ. Καλαφάτης: «Έγκλημα περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό»
«Η καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας είναι πολύ υψηλά στη κυβερνητική ατζέντα. Για την κυβέρνηση η λαθροϋλοτομία αποτελεί έγκλημα περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Καλαφάτης και συμπλήρωσε «Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της αντίληψης καταβάλλεται μια προσπάθεια εδώ και αρκετούς μήνες να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό.
Ήδη έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα, όπως είναι η αυστηροποιήση των ποινών, η διευκόλυνση της διαδικασίας της κατάσχεσης των προϊόντων λαθροϋλοτόμησης όπως είναι η δυνατότητα για μεικτά περίπολα και η δυνατότητα που έχει δοθεί πλέον σε απογευματινές ώρες, αλλά και σε ημέρες αργίας και σε Κυριακές να γίνονται εντατικοί έλεγχοι στα δάση και στις δασικές εκτάσεις. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα, μέσα από σχετικές εγκυκλίους, να υπάρχει μέριμνα για τις περιπτώσεις όπου επιχειρείται κάλυψη της ατομικής ανάγκης κάποιου συμπολίτη μας στους ορεινούς όγκους.

Μεικτές περίπολοι
Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, το Υπουργείο έχει ενεργοποιήσει το σύστημα των μεικτών περιπολιών.
«Έχουν δρομολογηθεί και έχουν προβλεφθεί οι μεικτές περίπολοι για να μπορέσει να υπάρχει συνεργασία των δασικών αρχών και με άλλες αρχές όπως είναι η αστυνομία η πυροσβεστική υπηρεσία ακόμη και με τις οικονομικές υπηρεσίες όπως είναι οι ΔΥΟ».
Επίσης όπως είπε ο υπουργός υπάρχει συνεννόηση και με άλλους αρμόδιους υπουργούς όπως με τον υπουργό προστασίας του πολίτη κ. Δένδια αλλά και με τον υπουργό Δικαιοσύνης έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο σφαιρικά.
Οι ποσότητες που κατάσχονται διακινούνται στις ευπαθείς ομάδες
Όπως είπε ο κ. Υπουργός μέσα από τη δασική νομοθεσία υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες
Όπως εξήγησε, οι ποσότητες οι οποίες κατάσχονται μέσα από ελέγχους στα πλαίσια της λαθροϋλοτομίας θα μπορούν να διακινούνται στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. «Με αυτόν τον τρόπο και καταπολεμάμε το έγκλημα αλλά και βοηθούμε τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των συμπολιτών μας.
Παράλληλα έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες και υπάρχει η δυνατότητα στους ορεινούς όγκους ο πολίτης με την άδεια και την παρακολούθησης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας να μπορέσει να προμηθευτεί 1,5 ή 2 τόνους που είναι ποσότητα που θα καλύψει τη προσωπική του ανάγκη για το χειμώνα».

Για την Ολυμπιάδα
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του οικισμού της Ολυμπιάδας στον Κορινό, ο υπουργός τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το υπουργείο όπως επίσης και εκατοντάδες αντίστοιχης σημασίας και εμβέλειας ζητήματα.
«Δεν έχουμε αφήσει τίποτα στην τύχη του. Πρέπει και το ζήτημα αυτό και όλα τα άλλα ζητήματα να θωρακίζονται από πλευράς δασικής νομοθεσίας περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να υπάρχει μια στέρεη νομική βάση για τον οποιοδήποτε τρόπο βρεθεί για να επιλυθούν τέτοιου είδους ζητήματα.
Είναι ζήτημα σύνθετο. Οι βουλευτές κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και ο τρόπος με τον οποίο έχουν δρομολογήσει το ζήτημα είναι θετικός, όμως οφείλει και το υπουργείο που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις να βρει μια λύση που θα είναι εξασφαλισμένη σε όλα τα επίπεδα και προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε» κατέληξε ο κ. Υπουργός.