Τα λίπη παρέχουν ενέργεια και λίπανση στον εγκέφαλο και μόνωση για τα όργανα του σώματος και το σώμα γενικά. Η εισαγωγή λιπαρών καλής ποιότητας στη διατροφή σας τόσο ως τροφές όσο και ως συμπληρώματα και η εξάλειψη των κακής ποιότητας λιπαρών είναι βασικά πρώτα βήματα για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφικής αποκατάστασης.

Τα λίπη είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ιδίως των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και K. Οι βιταμίνες αυτές απαιτούν λίπος για να μπορέσουν να μεταφερθούν στα κύτταρα. Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία λόγω ανεπάρκειας των απαραίτητων αυτών βιταμινών. Ακόμη και τα «κακά», υποτίθεται, κορεσμένα ζωικά λίπη (από ζώα, όμως, που εκτρέφονται ελεύθερα και ορισμένα μη καλλιεργημένα ​​θαλασσινά) περιέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D και K2. Γι’ αυτό και η καθημερινή μας διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει λιπαρά ζωικής και φυτικής προέλευσης, από ξηρούς καρπούς και σπόρους «ψυχρής έκθλιψης», αλλά και αυγά, τα οποία είναι πλούσια σε χολίνη για την υποστήριξη του εγκεφάλου και της μνήμης.

Η προσαρμογή της διατροφής μας ώστε να περιλαμβάνει και υγιεινά λίπη για τη λειτουργία του εγκεφάλου είναι μια θετική συμπεριφορά που είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να εξαλείψουμε τη χρήση ανθυγιεινών λιπαρών ή τρανς λιπαρών οξέων. Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα -όπως τα μπισκότα, η μαργαρίνη, τα κράκερ, τα πατατάκια, οι σάλτσες για σαλάτες και διάφορα σνακ- περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα από συστατικά όπως «μερικώς υδρογονωμένα» έλαια, τα οποία είναι όλα επικίνδυνα για ψυχική ευεξία.

Ως πρώτο βήμα, εστιάστε στο να συμπεριλάβετε τα ακόλουθα λίπη στη διατροφή σας:

Βούτυρο. Το καλύτερο, πιο θρεπτικό βούτυρο είναι το φρέσκο (μη επεξεργασμένο). Το βούτυρο είναι φάρμακο και ο εγκέφαλος χρειάζεται χοληστερόλη. Ο παράγοντας Wulzen (στιγμαστερόλη), ο οποίος προλαμβάνει και μειώνει την αρθρίτιδα, τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και τον πόνο, βρίσκεται μόνο στο φρέσκο βούτυρο και στην φρέσκια κρέμα. Το βούτυρο πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με δημητριακά, λαχανικά ή πρωτεΐνες. Φροντίστε να μην το ψήνετε σε υψηλές θερμοκρασίες.

Λάδι καρύδας. Χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας για το μαγείρεμα ή προσθέστε σε smoothies και αρτοσκευάσματα. Το λάδι καρύδας είναι ένα λιπαρό οξύ μέσης αλυσίδας. Αφομοιώνεται εύκολα, θεωρείται θεραπευτικό για τον εγκέφαλο και μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για ενυδάτωση σε στεγνό δέρμα.

 

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (ψυχρής έκθλιψης). Το ελαιόλαδο πρέπει να έχει βαθύ πράσινο χρώμα και να αγοράζεται και να φυλάσσεται αποκλειστικά σε σκούρο μπουκάλι ή δοχείο, μακριά από το φως. Είναι ιδανικό για ντρέσινγκ σαλάτας, αλλά λιγότερο για υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το ελαιόλαδο έχει χαμηλό σημείο καπνισμού (καίγεται) και η χλωροφύλλη υποβαθμίζεται στη θερμότητα. Μπορεί να συνδυαστεί με βούτυρο και να περιχύσετε με αυτό λαχανικά στον ατμό ή στον φούρνο.

Έλαιο λιναρόσπορου (λινέλαιο). Προσθέστε 1/4 φλιτζάνι βιολογικό λάδι από λιναρόσπορο σε σάλτσα με βάση το ελαιόλαδο για τη σαλάτα σας για να κερδίσετε τα οφέλη των απαραίτητων λιπαρών οξέων. Το λινέλαιο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο. Δεν θερμαίνεται ποτέ, ούτε χρησιμοποιείται στη μαγειρική.

Σησαμέλαιο (καβουρδισμένο και ωμό). Το σουσάμι, που θεωρείται θεραπευτικό έλαιο στην ιατρική της Αγιουρβέδα, είναι πολύ ευέλικτο. Καβουρδισμένο δίνει γεύση στα τηγανητά λαχανικά λαχανικών και ωμό για ένα ωραίο, ελαφρύ ντρέσινγκ.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το να ξεπλένετε με δύο κουταλιές της σούπας ωμό σησαμέλαιο το στόμα σας πριν από τον ύπνο (χωρίς να ξεβγάλετε) είναι μια αρχαία αγιουρβεδική θεραπεία για τα προβλήματα των ούλων. Τα προβλήματα των ούλων μπορεί να σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να σχετίζονται με άνοια.

Πηγή: iatropedia