«Αγάπη μου, όταν παντρεύεσαι τον άντρα σου, παντρεύεσαι και το σόι του!» έλεγε η γιαγιά μιας φίλης πριν από το γάμο και εμείς γελούσαμε μες στην αφέλεια μας. Και μετά το γάμο, πάλι γελούσαμε, από τα νεύρα μας αυτή τη φόρα. Η γιαγιά είχε δίκιο! Μπορεί να μην τους παντρεύεσαι ακριβώς αλλά σίγουρα παίρνεις κάποιους συγγενείς για προίκα. Παίρνεις «δώρο» γάμου μια τοξική πεθερά ή μια ψηλομύτα κουνιάδα ή έναν άσωτο αδερφό, ή μια συννυφάδα με έντονο… πολύ έντονο ταμπεραμέντο.
Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε εκείνες της συννυφάδες που έκαναν ή συνεχίζουν και κάνουν τη ζωή μας δύσκολη και τη συνύπαρξη με το σόι του άντρα μας… δυσκολότερη.
Ένας γάμος ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις, με τη θέληση να «αγκαλιάσουμε» την καινούρια μας οικογένεια και με την (ψευδ-)αίσθηση ότι θα μπορέσουμε να αποδεχτούμε τους πάντες. Προφανώς κάτι τέτοιο είναι αν όχι αδύνατο, σίγουρα σπάνιο.
Αλλά με τις συννυφάδες τι γίνεται; Αν σκεφτούμε λογικά δεν θα έπρεπε να είμαστε σύμμαχοι και «συγκάτοικοι στην τρέλα»; Στο κάτω-κάτω είμαστε δύο ξεχωριστές γυναίκες που παντρεύτηκαν μέλη της ίδιας οικογένειας. Γιατί, λοιπόν, πολλές από μας αντιμετωπίζουν προβλήματα μαζί τους; Γιατί μπαίνουμε σ’ ένα φαύλο κύκλο εγωπάθειας, κουτσομπολιού, σύγκρισης και αλληλοκατηγοριών;
Ψάξαμε, ρωτήσαμε φίλες και γνωστές και καταλήξαμε στο ότι υπάρχουν 5 κοινά προβλήματα σε όλες τις προβληματικές περιπτώσεις:
Το «κοινωνικό σχόλιο»
Πόσες φορές έχει τύχει σ’ένα από τα περιβόητα οικογενειακά τραπέζια η πεθερά σου να γνωρίζει μια μικρολεπτομέρεια για την καθημερινότητά σου, που σίγουρα δεν έχεις αναφέρει εσύ; Πολλές ε; Το κουτσομπολιό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα των συννυφάδων. Συνήθως ξεκινάει με το περιτύλιγμα αθώου παραπόνου «Αχ! Αυτή η Στέλλα! Την έπαιρνα τηλέφωνο χτες το βράδυ να τη ρωτήσω κάτι και εκείνη ακόμα δεν είχε γυρίσει από τη δουλειά. Μα καλά πότε προλαβαίνει να κάνει δουλειές;» Και κάπως έτσι έχει μάθει όλο το σόι τι ώρα ακριβώς γυρνάς και αν έχεις προλάβει να σιδερώσεις. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτός ο τύπος ανθρώπου δεν κρατάει μυστικά, οπότε αν της έχεις εμπιστευθεί κάτι σε κάποια ευάλωτη στιγμή να ξέρεις ότι κατά πάσα πιθανότητα θα βγει στην επιφάνεια… ας πούμε σε μια οικογενειακή συγκέντρωση!
Πώς να το διαχειριστείτε:
Αν η συννυφάδα σας είναι η κυρά-παπαδιά από το «καφέ της Χαράς» και λατρεύει να κάνει «κοινωνικά σχόλια» για σας και τη ζωή σας ξεκινήστε να περιορίζετε τις συζητήσεις γύρω από προσωπικά θέματα. Κρατήστε τυπική στάση! Έχετε φίλες να εμπιστευτείτε.
Κριτική για την κριτική
«Εγώ δεν άφησα ποτέ τα παιδιά μου για να φύγω τριήμερο» ή «Εγώ από τότε που παντρεύτηκα δεν βγαίνω μόνη με φίλες, γιατί δεν πάω γυρεύοντας». Ό,τι και να κάνεις ό,τι και να πεις, έχει μπει ήδη στο μικροσκόπιο και τα αποτελέσματα είναι εναντίον σου. Γιατί εκείνη είναι πάντα η σωστή νοικοκυρά, έχει πάντα καλύτερη κρίση από σένα, γιατί εκείνη δεν είναι εσύ.
Πώς να το διαχειριστείτε:
Το γνωμικό «Μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε» δεν πιάνει σε ανθρώπους που τρέφονται απ’το να κρίνουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις η καλύτερη λύση είναι ο ανοιχτός διάλογος. Μιλήστε πρώτα στο σύζυγό σας με ειλικρίνεια για την «επίθεση» που δέχεστε και χτίστε ένα κοινό μέτωπο. Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία σας, να ξέρετε ότι ο άνθρωπος που επιλέξατε είναι εκεί για να σας στηρίξει. Και μετά μιλήστε σε εκείνη. Πείτε της ότι σας ενοχλούν τα λόγια της, τονίστε ότι δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης καθώς καθεμία έχει τα δικά της προτερήματα και τις δικές της αδυναμίες και θέστε σαφή και αυστηρά όρια.
Η κυρία «Θέλω να τα ξέρω όλα»
Τέτοιου είδους προβλήματα έχουμε συναντήσει στο παρελθόν, συνήθως σε μεγάλες παρέες, όπου πάντα υπήρχε εκείνος ο «φίλος» που έκανε συνέχεια ερωτήσεις και ήθελε και να τα ξέρει όλα και να έχει λόγο σε όλα. Στην περίπτωση της συννυφάδας είναι ερωτήσεις «άκακες» και απλές τύπου «Πότε σκοπεύετε να κάνετε μωρό; Προσπαθείτε καθόλου;», που όμως είναι αρκετές για να σπάσουν τα εύθραυστα νεύρα σας. Η προσωπική σας ζωή είναι δική σας υπόθεση! Από εσάς και μόνο εξαρτάται σε ποιον θα μιλήσετε και θα μοιραστείτε πράγματα δικά σας.
Πώς να το διαχειριστείτε:
Πολλές φορές νιώθουμε (διαστροφικά) λανθασμένα ότι προσβάλλουμε τον άλλο ή τον στενοχωρούμε με το να μην του απαντήσουμε, όμως μια τέτοια στάση μόνο να μας δυσκολεύει μπορεί. Ένα χαμόγελο και ένα νεύμα κεφαλιού είναι αρκετό, όταν θέλουμε να «ξεγλιστρήσουμε» από προσωπικά θέματα ή από ερωτήσεις που δεν θέλουμε να απαντήσουμε. Ακολουθήστε αυτή την τακτική αρκετές φορές και η συννυφάδα σας, κάποια στιγμή θα πάρει το μήνυμα.
Ζήλια και ανταγωνισμός
Είτε έχει να κάνει με τη μαγειρική είτε με το μεγάλωμα των παιδιών βρίσκει πάντα τρόπους να μετατρέψει οτιδήποτε σε αγώνα ανάδειξης καλύτερου παίκτη. Η ζήλια δεν διορθώνεται και είναι κάτι που πονάει και τις δύο πλευρές. Μπορεί να ξεκίνησε επειδή νιώθει ότι ο δεσμός της με την οικογένεια δεν είναι τόσο ισχυρός από τότε που εμφανιστήκατε στο προσκήνιο ή μπορεί να ξεσπάει δικές της ανασφάλειες. Ποτέ δεν θα μάθετε τι ακριβώς ανταγωνίζεται και τι ζηλεύει.
Πώς να το διαχειριστείτε:
Μην μπείτε σε αυτή τη διαδικασία ανταγωνισμού γιατί είστε πιο ώριμες απ’αυτό! Έχετε αποδεχτεί τον εαυτό σας όπως είναι και δεν χρειάζεται να νιώθετε την ανάγκη να αποδείξετε τίποτα και σε κανέναν. Αγνοήστε οποιαδήποτε έμμεση πρόκληση είτε με κοφτό τόνο είτε με χιούμορ. Βάλτε όρια γιατί ένας ανταγωνισμός που ξεκινάει από σας μπορεί να καταλήξει με τα παιδιά σας πρωταγωνιστές.
«Ο Μπαμπούλας»
Αφήσαμε αυτό το πρόβλημα τελευταίο καθώς ευελπιστούμε να είναι σπάνιο: φυσική, ακατέργαστη κακία. Όταν η συννυφάδα θα βρει τρόπους ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν για να σας μειώσει, να σας ειρωνευτεί και να σας κάνει να νιώσετε ράκος έτσι… χωρίς λόγο και αιτία. Αυτή η συμπεριφορά παίρνει ποικίλες μορφές από ένα αστραφτερό χαμόγελο για κάποια προσωπική σας αποτυχία μέχρι λόγια που σκίζουν την καρδιά όπως «Δεν είσαι άξια για τίποτα».
Πώς να το διαχειριστείτε:
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καλύτερος τρόπος να επιβιώσετε από το λουτρό κακίας είναι να φερθείτε με ανωτερότητα. Σκοτώστε το τέρας με καλοσύνη, χαμόγελο και χιούμορ. Είναι δύσκολο, αλλά αρνητικές συμπεριφορές από πλευράς σας μπορούν να χειροτερέψουν την κατάσταση και να οδηγήσουν σε αχρείαστα μπλεξίματα με άλλα μέλη της οικογένειας. Αντίθετα η καλοσύνη και η ανωτερότητά σας θα την αναγκάσουν κάποια στιγμή να σταματήσει να σας στενοχωρεί επίτηδες.
Πηγή: www.mama365.gr