Τα ευρήματα της πρόσφατης επιστημονικής έρευνας για τη σχέση ανάμεσα στα χρήματα και την ευτυχία

Όταν πρόκειται για χρήματα, όσο περισσότερα είναι τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από έναν συνεργάτη της Σχολής Wharton.

O ερευνητής μέσα από μελέτη, κατέληξε ότι η σχέση ανάμεσα στον πλούτο και την ευημερία δεν εξαντλείται όταν τα εισοδήματα φτάσουν σε ένα ορισμένο σημείο.

Ο Matthew Killingsworth, ο οποίος μελετά τα αίτια της ανθρώπινης ευτυχίας, δήλωσε ότι τόσο οι εκατομμυριούχοι όσο και οι δισεκατομμυριούχοι είναι σημαντικά πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους που κερδίζουν πάνω από 500.000 δολάρια ετησίως, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η θετική συσχέτιση μεταξύ χρημάτων και ευημερίας παρατηρείται πολύ ψηλά στην οικονομική κλίμακα», δήλωσε ο Killingsworth.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πέρυσι, ο Killingsworth ήταν μέλος ομάδας επιστημόνων, ανάμεσα στους οποίους άνηκε και ο Daniel Kahneman, που δημοσίευσαν μια μελέτη που αμφισβήτησε μια δημοσίευση του 2010 από τον Kahneman και τον οικονομολόγο Angus Deaton, σύμφωνα με την οποία η ευτυχία τείνει να αυξάνεται όσο αυξάνονται και τα εισοδήματα μέχρι όμως τα εισοδήματα να φτάσουν περίπου τις 60.000 με 90.000 δολάρια ετησίως. Από αυτό το σημείο και μετά η ευτυχία παύει να συσχετίζεται με τα χρήματα.

Οι Kahneman και Killingworth ανέλυσαν εκ νέου αυτή την επιστημονική μελέτη και διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας ίσχυε και για άτομα που είχαν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον μέχρι τα 500.000 δολάρια.

Τα ευρήματα της πρόσφατης επιστημονικής έρευνας για τη σχέση ανάμεσα στα χρήματα και την ευτυχία
Η νέα έρευνα, την οποία δημοσιεύει ο ίδιος ο Killingsworth, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με καθαρή περιουσία εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων ανέφεραν μια μέση βαθμολογία ικανοποίησης από τη ζωή μεταξύ 5,5 και 6 στα 7, σε σύγκριση το 4,6 βαθμό που έδιναν για τη ζωή τους όσοι έβγαζαν περίπου 100.000 δολάρια ετησίως. Όσοι βγάζουν περίπου 15.000 έως 30.000 δολάρια ετησίως από την άλλη, βαθμολογούσαν τη ζωή τους με κατά μέσο όρο, λίγο πάνω από 4.

Αυτό καθιστά τη διαφορά στην ευτυχία μεταξύ των πλουσιότερων και των μεσαίων εισοδηματικών ομάδων σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη διαφορά μεταξύ των μεσαίων και των χαμηλών εισοδηματικών ομάδων, δήλωσε ο Killingsworth.

«Το μέγεθος της διαφοράς μεταξύ του χαμηλού και του υψηλού άκρου των εισοδημάτων είναι γιγαντιαίο», είπε.

Τα ευρήματα προέκυψαν συνδυάζοντας δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στην προηγούμενη έρευνα του Killingsworth με εκείνα από μια μελέτη του 2018 σε 4.000 άτομα με μέσο πλούτο από 3 έως 8 εκατομμύρια δολάρια από 17 χώρες και μια έρευνα του 1985 στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς.

Οι προηγούμενες μελέτες έθεσαν «σχεδόν πανομοιότυπες» ερωτήσεις με αυτές του Killingsworth, με τα άτομα να καλούνται να αξιολογήσουν τον βαθμό στον οποίο είναι «ικανοποιημένοι» από τη ζωή τους.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Πηγή:lifo