Σύμφωνα με το περιοδικό «Nature» τη χρόνια που μόλις μπήκε θα δούμε προόδους στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στην υγεία, στην εξερεύνηση του Διαστήματος και στους γρήγορους υπερυπολογιστές.

Η άνοδος του ChatGPT είχε μια βαθιά επίδραση στην επιστήμη τη χρόνια που έφυγε. Η δημιουργός του, η OpenAI στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, αναμένεται να κυκλοφορήσει το GPT-5, την επόμενη γενιά του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται στο chatbot, στα τέλη του 2024.

Το GPT-5 είναι πιθανό να παρουσιάσει πιο προηγμένες δυνατότητες από αυτές του προκατόχου του, του GPT-4. Οι επιστήμονες παρακολουθούν επίσης την ανάπτυξη του Gemini, του ανταγωνιστή του GPT-4 της Google. Επιπλέον, το Συμβουλευτικό όργανο υψηλού επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα κοινοποιήσει την τελική του έκθεση στα μέσα του 2024, ορίζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οπλοστάσιο κουνουπιών

Το World Mosquito Program (Παγκόσμιο Πρόγραμμα Κουνουπιών) θα ξεκινήσει την παραγωγή κουνουπιών για την καταπολέμηση ασθενειών σε εργοστάσιο στη Βραζιλία το 2024. Την ίδια ώρα, καθώς ο κόσμος περνά από την οξεία φάση της πανδημίας COVID-19 στην κανονικότητα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτεί δοκιμές τριών εμβολίων επόμενης γενιάς, δύο εκ των οποίων είναι ενδορρινικά που στοχεύουν στην πρόληψη της μόλυνσης δημιουργώντας ανοσία στους ιστούς των αεραγωγών της μύτης.

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να αποκαλύψει το τελικό προσχέδιο της συνθήκης για την πανδημία κατά τη διάρκεια της 77ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τον Μάιο. Η συμφωνία επιδιώκει να εξοπλίσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο με τα απαραίτητα εφόδια για την πρόληψη και τη διαχείριση μελλοντικών πανδημιών.

Κυνηγώντας τη σκοτεινή ύλη

Τα αποτελέσματα ενός πειράματος για την ανίχνευση σωματιδίων σκοτεινής ύλης γνωστά ως axion θα δουν φως το 2024. Τα axions είναι πολύ ελαφριά σωματίδια που θα μπορούσαν να είχαν παραχθεί μαζικά στα πρώτα στάδια του Σύμπαντος και κρυώνοντας αργότερα θα μπορούσαν εύκολα να εξηγήσουν την τρέχουσα πυκνότητα της σκοτεινής ύλης.

Το BabyIAXO στο γερμανικό Electron Synchrotron στο Αμβούργο είναι ένα μεγάλης κλίμακας τηλεσκόπιο που έχει σχεδιαστεί για την αναζήτηση axions που προέρχονται από τον Ήλιο. Διαθέτει έναν μαγνήτη με δύο οπές μήκους 10 μέτρων και διαμέτρου 70 εκ. με ένα ομοιογενές, πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

Ο μεγάλος όγκος του BabyIAXO αυξάνει σημαντικά την ευαισθησία του πειράματος σε σύγκριση με άλλα. Οι φυσικοί πιστεύουν ότι αυτό το πείραμα θα τους επιτρέψει να ανιχνεύσουν ένα αξόνιο εάν η μάζα του είναι στην περιοχή περίπου 0,01 έως 1 ηλεκτρονιοβόλτ, που είναι τάξεις μεγέθους ελαφρύτερο από ένα ηλεκτρόνιο, που ζυγίζει περίπου ένα εκατομμύριο ηλεκτρονιοβόλτ

“Ζεσταίνουν τη μηχανή” οι υπερυπολογιστές.

Στις αρχές του έτους, οι ερευνητές θα ενεργοποιήσουν τον Jupiter, τον πρώτο υπερυπολογιστή exascale (εξακλίμακας) στην Ευρώπη. Το γιγάντιο μηχάνημα μπορεί να εκτελεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο (!) και αναμένεται να ενισχύσει την ευρωπαϊκή τεχνολογία, αλλά και να έχει, εξαιτίας της τεράστιας υπολογιστικής του ικανότητας, σημαντικό αντίκτυπο στην επιστημονική πρόοδο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

 

Πηγή:dnews.gr