Τα νέα κριτήρια για Ειδικούς Φρουρούς
Aνοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη νέων Ειδικών Φρουρών εντός του 2011, μετά την ψήφιση του νόμου «Σύσταση γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας- Θέματα υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», που ρυθμίζει τα νέα κριτήρια κατάταξής τους στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα προκήρυξη πρόσληψης Ειδικών Φρουρών αναμένεται να εκδοθεί μετά το καλοκαίρι που θα αφορά και πάλι μικρό αριθμό θέσεων (πέρυσι προκηρύχθηκαν 500 θέσεις συνολικά), λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Ο τελικός αριθμός των Φρουρών που θα προσληφθούν φέτος εξαρτάται από τα περιθώρια του Προϋπολογισμού.
Πάντως, οι υποψήφιοι Ειδικοί φρουροί θα πρέπει να είναι Ελληνες πολίτες, που είναι απόφοιτοι Λυκείου, έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (οι άντρες), έχουν ανάστημα άνω του 1,70 μ. και δεν υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 9 του νόμου 3938 του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΦΕΚ Α61 από 31/3/2011), κριτήρια που μετρούν για την πρόσληψη των Ειδικών Φρουρών αποτελούν:
- Ο γενικός βαθμός απολυτηρίου Λυκείου,
- Η γνώση ξένης γλώσσας,
- Η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, κατά προτίμηση ως έφεδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά, ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης ή επαγγελματιών οπλιτών,
- Η κατοχή άδειας ικανότητας οδηγού μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου,
- Η κατοχή πτυχίου δημοσίου ΙΕΚ ειδικότητας «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας»
- Ο υποψήφιος να είναι γονιός ή τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.
- Ο υποψήφιος να είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει δολοφονηθεί ή τραυματιστεί θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ή εξαιτίας αυτού.
Εξετάσεις
Υπενθυμίζεται πως οι υποψήφιοι για τις θέσεις ειδικών φρουρών, μετά την κατάταξή τους στους πίνακες επιτυχόντων, καλούνται να προσέλθουν για εξέταση των σωματικών, ψυχικών και διανοητικών τους προσόντων, που περιλαμβάνει υγειονομικές εξετάσεις και ψυχοτεχνικές – αθλητικές δοκιμασίες.
Οι επιτυχόντες καλούνται να εξεταστούν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά, μέσω υγειονομικών εξετάσεων και ψυχοτεχνικών-αθλητικών δοκιμασιών. Οι δοκιμασίες αυτές περιλαμβάνουν Δρόμο 100 μ., Δρόμο 1.000 μ., άλμα σε ύψος, άλμα σε μήκος, ρίψη σφαίρας.
Οσοι υποψήφιοι κριθούν ικανοί προσλαμβάνονται ως ειδικοί φρουροί στην Ελληνική Αστυνομία. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη συμπλήρωση πενταετούς θητείας (στην οποία περιλαμβάνεται ο χρόνος της βασικής εκπαίδευσης), μπορούν να μείνουν μόνιμα στο Σώμα, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης. Οσοι δεν υποβάλουν αίτηση μονιμοποίησης, με τη λήξη της θητείας τους απολύονται με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Στο μεταξύ, στον πρόσφατο νόμο ικανοποιούνται μια σειρά από αιτήματα του σωματείου των Ειδικών Φρουρών που έχουν σχέση με επιδόματα και μεταθέσεις.
Συγκεκριμένα, δίνεται το δικαίωμα στην 1η και 2η σειρά Ειδικών Φρουρών για μετάθεση εκτός Αστυνομικής Δ/νσης από το τρέχον έτος, αντί του 2012. Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναμένεται εντός λίγων ημερών η σχετική διαταγή που θα ρυθμίζει τις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων.
Παράλληλα, δεν αποστρατεύονται αλλά τίθενται σε μόνιμη διαθεσιμότητα οι μόνιμα ανίκανοι αστυνομικοί, συνέπεια τραυματισμού κατά την εκτέλεση υπηρεσίας
Χορηγείται επίδομα 300 ευρώ σε όσους τίθενται σε υπηρεσία γραφείου, λόγω παθήματος κατά την εκτέλεση υπηρεσίας
Τέλος, επανακαθορίζεται το δικαίωμα επανεξέτασης και προσφυγής των αστυνομικών που κρίθηκαν ανίκανοι να φέρουν όπλο.