Ο αφρικανικός ελέφαντας και το άλογο κατέχουν τα σκήπτρα των θηλαστικών της ξηράς με τη μικρότερη διάρκεια ύπνου

 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ζώο της ξηράς. Εκτός αυτού ο αφρικανικός ελέφαντας κατέχει ένα ακόμα ρεκόρ. Αυτό του συντομότερου ύπνου μεταξύ όλων των θηλαστικών. Οι επιστήμονες που ερεύνησαν το ζήτημα ξαφνιάστηκαν με την απρόσμενα μικρή διάρκεια του ύπνου του ελέφαντα, καθώς και με τις κάθε άλλο παρά αναπαυτικές συνθήκες του.

Όπως διαπίστωσαν οι ζωολόγοι, καταρχάς ο αφρικανικός ελέφαντας αποφεύγει την… ξάπλα, στην οποία διαθέτει μόλις το 17% του χρόνου του. Όταν αποφασίζει να πέσει στην αγκαλιά του Μορφέα, το κάνει στο διάστημα μεταξύ 2 και 6 τα ξημερώματα και αφιερώνει στον ύπνο μόλις δύο ώρες συνολικά.

 

 

Έχει διαπιστωθεί ότι ένας ελέφαντας μπορεί να μείνει ξύπνιος για 46 συνεχόμενες ώρες (σύο εικοσιτετράωρα), κατά τη διάρκεια των οποίων ταξιδεύει αποστάσεις έως 30 χιλιομέτρων, πιθανώς επειδή δεν βρίσκει την ησυχία του εξαιτίας των λιονταριών και των λαθροκυνηγών.

Ανάλογες μελέτες σε ελέφαντες ζωολογικών κήπων έχουν δείξει ότι κοιμούνται περισσότερο, από τέσσερις έως έξι ώρες τη μέρα, ίσως επειδή εκεί -αν και δεν είναι ελεύθεροι- αντιμετωπίζουν λιγότερους κινδύνους.

Όσον αφορά τον ύπνο με όνειρα (φάση REM), οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ελέφαντες ονειρεύονται κάθε τρεις ή τέσσερις μέρες, και μόνο όταν συμβαίνει να είναι ξαπλωμένοι.

 

 

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση στους επιστήμονες έχει να κάνει με την περίφημη μνήμη του ελέφαντα. Είναι γνωστό πως ο ύπνος σχετίζεται με την εμπέδωση της μνήμης, κάτι που ισχύει όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά με όλα τα ζώα. Ωστόσο, ο ελέφαντας καταφέρνει να έχει θαυμάσια μνήμη, χωρίς να κοιμάται πολύ.

Μετά τον ελέφαντα, το θηλαστικό που κοιμάται λιγότερο είναι το άλογο, ο ύπνος του οποίου συνήθως δεν ξεπερνά τις τρεις ώρες τη μέρα. Το άλογο, είναι κοινωνικό ζώο, το οποίο σε κανονικές συνθήκες ζει άγριο σε αγέλες.

Δεν διαθέτει δυνατές άμυνες κατά των σαρκοβόρων, εκτός από τις φοβερές και τρομερές κλοτσιές που δίνει και τον καλπασμό του. Γι’ αυτό μάλλον η φύση το έχει προικίσει με το χάρισμα να μπορεί να κοιμάται ελάχιστα, ξαπλωμένο στο έδαφος.

 

Προσέξτε το εξής όμως: Όταν συμβαίνει αυτό, ποτέ δεν ξαπλώνει όλη η αγέλη. Μερικά από τα μέλη της μένουν ξάγρυπνα και φρουρούν για λογαριασμό εκείνων που κοιμούνται βαθιά.

Το άλογο, ωστόσο, χρειάζεται μόνο 15 λεπτά βαθύ ύπνο. Μετά ξυπνάει, σηκώνεται με αρκετά αργές κινήσεις και συνεχίζει παίρνοντας χαλαρούς υπνάκους όρθιο!

Αυτό το κάνει για να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, σε περίπτωση επίθεσης κάποιου αρπακτικού.

 

 

Ένα άλλο μυστήριο είναι πώς κατορθώνει να στέκεται όρθιο ενώ κοιμάται;

Αυτό γίνεται γιατί τα μπροστινά του πόδια ακινητοποιούνται με το βάρος του σώματός του που πέφτει κάθετα επάνω σε αυτά, ενώ τα πίσω πόδια έχουν πλάγιους μυς που κλειδώνουν τις αρθρώσεις.

Για να ξεκουραστούν καλύτερα τα άλογα που κοιμούνται όρθια, ακουμπούν στα δύο μπροστινά τους πόδια και το ένα πίσω εναλλάξ, ενώ το άλλο μένει ελαφρώς λυγισμένο χωρίς να σηκώνει το βάρος του σώματος.

Πηγή:https://www.in.gr