Scroll to top

Τα πιο παράξενα ελληνικά φαγητά για τους ξένους


- 29 Απριλίου 2019

 • Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

  Στη χώρα μας τρώμε μερικά φαγητά, τα οποία οι ξένοι τα βρίσκουν από ιδιαίτερα μέχρι πολύ παράξενα και αποκρουστικά.

   

  Αρνί στη σούβλα

   

   

  Τώρα το Πάσχα, αλλά και σε γάμους και γενικά χαρούμενες εκδηλώσεις αποτελεί ένα αγαπημένο πιάτο. Τώρα μάλιστα το Πάσχα είναι πρόκληση να τσιμπήσει κανείς λίγη πετσούλα όσο το αρνί γυρνάει ακόμη πάνω στη σούβλα. Οι ξένοι όμως, ιδίως οι φιλόζωοι, σοκάρονται όταν βλέπουν ένα ολόκληρο ζώο που γυρνάει πάνω σε μια σούβλα.

   

  Κοκορέτσι

   

   

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση παλιότερα με αφορμή τη νόσο των τρελών αγελάδων, είχε εκδώσει οδηγία – απαγόρευση κατανάλωσης ορισμένων οργάνων αιγοπροβάτων και βοοειδών (όπως η σπλήνα, τα μυαλά και τα κεφαλάκια), με αποτέλεσμα να θεωρείται απαγορευμένο και το κοκορέτσι. Οι νομοταγείς ξένοι δεν μπορούν να καταλάβουν πώς εμείς δεν σταματήσαμε ποτέ να τιμάμε αυτόν τον μερακλίδικο μεζέ.

   

  Γαρδούμπα

   

   

  Μοιάζουν με μίνι κοκορετσάκια, που αντί να ψήνονται στη σούβλα ή στον φούρνο, μπαίνουν στην κατσαρόλα. Εμείς βέβαια ξέρουμε να εκτιμούμε τον κόπο της μαγείρισσας, που βάζει όλη της την τέχνη για να καταφέρει να τυλίξει και να κάνει ευπαρουσίαστα τα γαρδουμπάκια, αυτό το γαστρονομικό αριστούργημα!

   

  Πατσάς και μοσχαροκεφαλή

  Οι ξένοι πάνε για ύπνο πολύ νωρίς, κατά τις 8 το βράδυ με τις κότες, γιατί την άλλη μέρα πολύ νωρίς πρέπει να ξυπνήσουν για να πάνε στη δουλειά. Εμείς, αντίθετα, μετά τις 9 το βράδυ βγαίνουμε έξω και οι ταβέρνες μας αρχίζουν να σερβίρουν μετά τις 9-10 το βράδυ.

  Ο πατσάς είναι γνωστός και ως η σούπα των ξενύχτηδων, αφού αποτελεί κλασική επιλογή πολλών τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά από μια μεγάλη έξοδο με τις ανάλογες κραιπάλες. Συνήθως φτιάχνετε με χοιρινή κοιλιά και ποδαράκια.

  Είναι πολύ φυσικό οι ξένοι να το βρίσκουν από πολύ περίεργο έως αποκρουστικό, ιδίως την μοσχαροκεφαλή, και μάλιστα όταν συνοδεύεται με μπόλικο σκόρδο!

   

  Σαλιγκάρια

   

   

  Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να τα τρώνε και οι Γάλλοι, αλλά οι περισσότεροι ξένοι δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, ιδίως οι Πόντιοι και οι Κρητικοί (με τους χοχλιούς) τα τιμάμε δεόντως, γιαχνί, με κολοκυθάκια στην κατσαρόλα ή με πλιγούρι.

   

  Τζιγεροσαρμάδες

  Μια άλλη ελληνική νοστιμιά με εντόσθια. Παραδοσιακή συνταγή με τζιγέρια ή τζιέρια, με γέμιση από μυρωδικά, που τυλίγονται σε αρνίσια ή κατσικίσια σκέπη, δηλαδή μια μεγάλη μεμβράνη από λεπτό τρυφερό λίπος, σαν δαντέλα (το πλεκτό παραδοσιακό κεφαλομάντηλο).

  Αδύνατο να τα εξηγήσεις στον τουρίστα όλα αυτά, κι ακόμα πιο αδύνατο να τον πείσεις να δοκιμάσει κιόλας!

   

  Μαγειρίτσα

   

   

  Οι ξένοι όπως θεωρούν απαγορευμένη λιχουδιά το κοκορέτσι, έτσι αποφεύγουν και τη μαγειρίτσα, που γίνεται με συκωταριά του αρνιού και έντερο. Πάντως για μας η μαγειρίτσα, με άνηθο και αυγολέμονο, ήταν και θα είναι πάντα η βασίλισσα του πασχαλινού τραπεζιού!

   

 • Δείτε επίσης...