Ταμείο Ανάκαμψης: Στήριξη Μητσοτάκη στην πρόταση της Επιτροπής
«Εχουμε ραντεβού με την Ιστορία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία σχεδόν αποκλειστικό θέμα ήταν ο χαρακτήρας και το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ρητώς πως η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν βάζοντας τον πήχυ εκεί: «Πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης», από το οποίο «δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μπορεί να επιφέρει μια συμφωνία που θα είναι κατώτερη των περιστάσεων και δεν θα δίνει ριζικές λύσεις. Μάλιστα έφερε ως απτό παράδειγμα την Ελλάδα της περασμένης δεκαετίας. «Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαιτέρως επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού», είπε, προσθέτοντας πως «θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται».
Η οπτική Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του, επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης και οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος σε δεύτερο πλάνο στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τον ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ειδικά εν μέσω κρίσης. Στο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει υπάρξει οριστική συμφωνία, καθώς οτιδήποτε διαφορετικό θα δώσει λάθος μήνυμα στις αγορές και θα δημιουργήσει τις χειρότερες προϋποθέσεις ενόψει Σεπτεμβρίου.
Στο Μαξίμου πάντως θεωρούν μάλλον δεδομένο πως θα χρειαστούν ακόμα δύο Σύνοδοι για να βγει λευκός καπνός από την καμινάδα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Ζήτησε δε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης πλέον στις Βρυξέλλες.
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο θέμα της λίστας με τα ΜΜΕ που έλαβαν ποσά. Ο κ. Πέτσας είπε πως η λίστα θα δοθεί στη δημοσιότητα μόλις ολοκληρωθεί ο ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος και γίνουν οι πληρωμές από το υπουργείο Οικονομικών. Ο εκπρόσωπος έθεσε όμως σαφώς και το θέμα των χρηματοδοτήσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως θα ελεγχθεί και αυτή η περίοδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να δοθούν δημοσίως και κατ’ αντιπαραβολή τόσο τα ποσά που δόθηκαν από τη νυν κυβέρνηση όσο και κατά την περίοδο 2015-2019, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα. Τα ποσά, όπως άφησε να εννοηθεί ο Στέλιος Πέτσας, ακυρώνουν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι έχουν «κάνει σημαία» το συγκεκριμένο θέμα.
Πηγή:kathimerini.gr