Για πολλούς οι γιορτές είναι συνώνυµες µε κάποια µικρή ή µεγάλη απόδραση από το κλεινόν άστυ, η οποία σε ένα πολύ µεγάλο ποσοστό πραγµατοποιείται µε αυτοκίνητο. Η σωστή προετοιµασία τόσο του οχήµατος όσο και του οδηγού και η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων θα µειώσουν στο ελάχιστο την πιθανότητα µιας δυσάρεστης έκπληξης κατά τη διάρκεια των µετακινήσεών µας, εξασφαλίζοντας ότι οι µέρες των µικρών διακοπών µας θα παραµείνουν γιορτινές.

• Πριν, λοιπόν, από το ταξίδι φροντίζουµε να ελέγξουµε το όχηµά µας, στο οποίο προηγουµένως πρέπει να έχουν πραγµατοποιηθεί όλες οι προβλεπόµενες εργασίες συντήρησης. Ελέγχουµε στάθµη ψυκτικού και λαδιού κινητήρα, υγρά συµπλέκτη και φρένων, αλλά και το υγρό του συστήµατος πλύσης παρµπρίζ – στοιχείο εξαιρετικά χρήσιµο, καθώς διασφαλίζει την ορατότητά µας. Η πίεση των ελαστικών πρέπει να είναι αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής – και σε αυτό το σηµείο πρέπει να τονίσουµε ότι µε πλήρες φορτίο βάζουµε περισσότερο αέρα στα λάστιχα (υπάρχει σχετικό ταµπελάκι συνήθως στην πόρτα ή στην κολόνα του οδηγού). Ξεκινάµε λοιπόν για τον προορισµό µας µε ένα ασφαλές και τεχνικά άρτιο αυτοκίνητο.

• Σε καµία περίπτωση δεν ταξιδεύουµε µε φθαρµένα λάστιχα ή µε προβλήµατα στο σύστηµα διεύθυνσης. Για παράδειγµα, ένα «τρέµουλο» στο τιµόνι µπορεί να κρύβει σοβαρό πρόβληµα σε κάποιο λάστιχο, γι’ αυτό φροντίζουµε να ελέγξουµε τι συµβαίνει εγκαίρως.

• Πυροσβεστήρας, προειδοποιητικό τρίγωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, ανακλαστικό γιλέκο και φακός, δηλαδή όλος ο απαραίτητος για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης εξοπλισµός πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιµος και όχι «πλακωµένος» κάτω από τις αποσκευές µας, στο πορτµπαγκάζ. Σε περίπτωση ακινητοποίησης φορέστε οπωσδήποτε το γιλέκο, ώστε να είστε ορατοί από µακριά, ενώ ένας επιπλέον δυνατός φακός που αναβοσβήνει θα βοηθήσει να αντιλαµβάνονται οι άλλοι οδηγοί ότι «κάτι» συµβαίνει από µακριά.

• Αυτήν την εποχή καλό είναι να έχουµε µαζί µας και αντιολισθητικές αλυσίδες (ή τις ειδικές «κουβέρτες», ανάλογα µε τον τύπο του αυτοκινήτου), ιδιαίτερα αν προβλέπεται κακοκαιρία και ο προορισµός µας είναι ορεινός.

• Τοποθετούµε τις βαριές βαλίτσες και τα µεγάλα αντικείµενα στον χώρο αποσκευών µε τρόπο που να εφάπτονται στην πλάτη των πίσω καθισµάτων και αν υπάρχει δυνατότητα τα ακινητοποιούµε, δένοντάς τα µε κάποιον ιµάντα ή µε ειδικό δίχτυ πρόσδεσης. Οσο πιο κοντά στο κέντρο του αυτοκινήτου βρίσκεται το φορτίο τόσο µικρότερες είναι οι επιπτώσεις στην οδική συµπεριφορά.

• Προσέχουµε να µην υπάρχουν ελεύθερα αντικείµενα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα αν αυτά έχουν µεγάλο βάρος, καθώς υπάρχει πιθανότητα τραυµατισµού των επιβατών, ακόµα και χωρίς εµπλοκή σε ατύχηµα, µε ένα δυνατό φρενάρισµα. Η σωστή προετοιµασία τόσο του οχήµατος όσο και του οδηγού και η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων θα µειώσουν στο ελάχιστο την πιθανότητα µιας δυσάρεστης έκπληξης. ή σε κάποιον απότοµο ελιγµό. Ενώ ένα ελεύθερο αντικείµενο που θα φτάσει µέχρι τον οδηγό µπορεί να γίνει αιτία πρόκλησης ατυχήµατος.

• Η φυσική κατάσταση του οδηγού είναι ζωτικής σηµασίας για την ασφάλεια. Φροντίζουµε να έχουµε κοιµηθεί καλά, να µην έχουµε καταναλώσει αλκοόλ -και την προηγούµενη µέρα-, ενώ αν παίρνουµε φάρµακα που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης, παραχωρούµε τη θέση του οδηγού σε κάποιο άλλο µέλος της οικογένειάς µας ή φίλο µας. Σηµειώστε ότι τα φάρµακα που επηρεάζουν τις αντιδράσεις µας στο τιµόνι είναι πολύ περισσότερα από αυτά που συνήθως νοµίζουµε, ενώ σηµαντική µπορεί να είναι η επίδραση ενός συνδυασµού φαρµάκων. Συµβουλευτείτε λοιπόν, καλού-κακού, τον γιατρό σας. Θυµίζουµε ότι 1 στα 4 θανατηφόρα τροχαία οφείλεται στην υπνηλία.

• Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού φροντίζουµε να κάνουµε ανά διαστήµατα (π.χ. κάθε 1,5 – 2 ώρες) στάσεις για ξεκούραση στους Σταθµούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), στους ειδικούς χώρους στάθµευσης που υπάρχουν στις εθνικές οδούς ή σε άλλο ασφαλές σηµείο, εφόσον κινούµαστε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Λίγο περπάτηµα, κάποιες στοιχειώδεις ασκήσεις και ο καθαρός αέρας θα βοηθήσουν να συνεχίσουµε την οδήγηση ανανεωµένοι.

• ∆εν χρησιµοποιούµε τη Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), παρά µόνο σε περίπτωση αναγκαστικής ακινητοποίησης, από βλάβη ή ατύχηµα. Η ΛΕΑ πρέπει να παραµένει ελεύθερη ώστε να µπορούν οι αρµόδιες υπηρεσίες να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε περίπτωση ανάγκης.

• ∆ιατηρούµε τις αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας και οδηγούµε αµυντικά. Στόχος µας δεν είναι να τους προσπεράσουµε όλους, ούτε να κάνουµε ρεκόρ ταχύτητας. Αυτό που επιδιώκουµε είναι να φτάσουµε στον προορισµό µας µε άνεση και ασφάλεια, σε λογικό χρόνο. Μειώνουµε την ταχύτητά µας όταν βρέχει, όταν έχει οµίχλη ή όταν χιονίζει, και ακολουθούµε τη ροή της κυκλοφορίας τηρώντας τον ΚΟΚ. Τα συνεχή προσπεράσµατα αλλά και οι πολύ υψηλές ταχύτητες αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο ατυχήµατος, µειώνοντας ελάχιστα τον συνολικό χρόνο του ταξιδιού, ιδιαίτερα όταν η κίνηση είναι αυξηµένη.

• Παραµένουµε συγκεντρωµένοι στον δρόµο, καθώς η απόσπαση της προσοχής του οδηγού αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης ατυχήµατος. Αποφεύγουµε τη χρήση κινητού τηλεφώνου (στο σηµείο αυτό υπενθυµίζουµε ότι χωρίς σύστηµα blue tooth το κινητό απαγορεύεται αυστηρά), τη δυνατή µουσική και τις έντονες συζητήσεις.

• Απλές τεχνολογικές εφαρµογές, προσβάσιµες από όλους, µπορούν να διευκολύνουν σηµαντικά το ταξίδι µας, παρέχοντας πληροφορίες για τη συντοµότερη διαδροµή µε βάση την κίνηση στους δρόµους (π.χ. Google Maps). Ενώ η συνεχής ενηµέρωση, µέσω ραδιοφώνου και Internet, για τις συνθήκες που επικρατούν στη διαδροµή µας θα βοηθήσει να αποφύγουµε ενδεχόµενη ταλαιπωρία.

 

Πηγή: ethnos.gr