Τελέσθηκε το τριετές μνημόσυνο του μακαριστού πρωτοπρεσβύτερου Θωμά Τσουλιά
mpantes,
29 Δεκεμβρίου, 2024
3 λεπτά ανάγνωσης
Το πρωί της Κυριακής 29 Δεκεμβρίου 2024 στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους τελέσθηκε ο Όρθρος, η Θ. Λειτουργία και το τριετές μνημόσυνο του μακαριστού πρωτοπρεσβύτερου Θωμά Τσουλιά με την παρουσία του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Λεοντιάδη εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιο. Πλήθος πιστών κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους όπου όλοι προσευχήθηκαν για την ανάπαυση του μακαριστού πατρός Θωμά. Τιμητική η παρουσία των αρχόντων του νομού Πιερίας, παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, ο βουλευτής Πιερίας κ. Ξενοφών Μπαριαλιάκος, ο τέως Νομάρχης κ. Γεώργιος Παπαστεργίου και άλλοι.
Ο π. Θωμάς γεννήθηκε στη Φίλια Καρδίτσας της Θεσσαλίας το έτος 1933. Ενυμφεύθη τη Χρυσούλα κόρη του μακαριστού ιερέως Μιχαήλ Παπαγεωργίου όπου απέκτησαν 4 παιδιά και 11 εγγόνια. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1959 υπό του Μακαριστού Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης Βαρνάβα, ο οποίος τον τοποθέτησε τακτικό εφημέριο στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους. Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου πήρε το πτυχίο το 1975. Το αυτό έτος γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου και παρακολούθησε κανονικά τα μαθήματα επί 2 1/2 έτη. Το 1976 έως το 1980 εργάστηκε ως καθηγητής των Θρησκευτικών στα ιδιωτικά Γυμνάσια Πλαταμώνα, Χ. Θεοδωρίδη και Τσάγκα. Το 1980 σπούδασε δημοσιογραφία σε ιδιωτική Σχολή των Αθηνών, που έλαβε και το πτυχίο. Το 1986 ο μακαριστός μητροπολίτης Κίτρους Αγαθόνικος εκτιμώντας την εν γένη προσφορά του τού απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβύτερου.
Επισκέφθηκε τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία Κων/λεως, Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και την Εκκλησία της Κύπρου. Ήταν γνωστός από την αρθρογραφία του σε εφημερίδες της Κατερίνης και από τα βιβλία του ,κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου. Πιο συγκεκριμένα για το βιβλίο του <<Τα ιερά προσκυνήματα της Παναγίας ανά την Ορθοδοξία>> βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Αξιομνημόνευτη αποτελεί η ίδρυση του συλλόγου προσκυνητών του Παναγίου Τάφου- Θεοβαδίστου Όρους Σινά << Αγία Αικατερίνη>> κατά την δεκαετία του 1990 όπου κάτω από την καθοδήγησή του χιλιάδες Πιεριείς επισκέφτηκαν τους Αγίους Τόπους.
Κατά την πολυετή διακονία του στην ενορία του Αγίου Χαραλάμπους ανέπτυξε ποικίλο πνευματικό, ιεραποστολικό και ποιμαντικό έργο. Συγκρότησε την ενορία εκ του μηδενός. Υπήρξε ο στοργικός πατήρ των χριστιανών της προσφυγικής Ενορίας του σε καιρούς δύσκολους και απαρηγόρητους. Ανήγειρε εκ βάθρων τον Ι. Ενοριακό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, το εκκλησιαστικό οικοτροφείο με την επωνυμία <<Άγιος Χαράλαμπος>> όπου φιλοξένησε παιδιά κυρίως άπορα ή μεταναστών προκειμένου να φοιτήσουν στο γυμνάσιο. Επιπλέον ανήγειρε το Παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου και το Θρονί της Παναγίας, όπου με την ευλογία του Μακαριστού Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος Αγαθονίκου τοποθέτησε εικόνισμα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας και ετάφη εκεί μετά από επιθυμία του.
Κατά κοινή ομολογία ο αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Τσουλιάς ΄΄πληροφόρησε την διακονία του΄΄ και κατέθεσε όλη την ικμάδα της νεότητός του καθώς και αργότερα στας δυσμάς του βίου του, με τη σοφία και την εμπειρία του, για την προαγωγή του σωστικού έργου της Εκκλησίας, αναπαύοντας τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας Μακαριστούς Βαρνάβα και Αγαθόνικο, με τους οποίους συνεργάστηκε κατά την περίοδο της ενεργού υπηρεσίας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ίδρυσε και διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του Σ.Ι.ΜΗ.Κ σκοπός του οποίου ήταν η στήριξη κληρικών της μητροπόλεως.
Το έτος 2006 μετά από 47 έτη καρποφόρου διακονίας στον αμπελώνα της κατά Πιερίαν Εκκλησίας συνταξιοδοτήθηκε.
Εκοιμήθη εν Κυρίω τῇ 29η Δεκεμβρίου 2021
ΑΙΩΝΙΑ ΑΥΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ