Αλήθεια ή ψέμα πως το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία; Μια ενδιαφέρουσα μελέτη κατέληξε στο πόσο ακριβής είναι αυτή η θεωρία, αναδεικνύοντας παράλληλα τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει το εισόδημα.

«Λένε ότι τα λεφτά δεν είναι το κλειδί για την ευτυχία ωστόσο, αυτό που πάντοτε διαπιστώνω είναι πως, αν έχεις αρκετά χρήματα, μπορείς να φτιάξεις ένα κλειδί», έλεγε η διάσημη Αμερικανίδα κωμικός, Joan Rivers. Τι ποσοστό αλήθειας κρύβει άραγε η παραπάνω φράση;

Την απάντηση στο φλέγον ζήτημα της σύνδεσης πλούτου – ευημερίας αποφάσισε να δώσει ο Δρ Matthew Killingsworth, ανώτερος συνεργάτης του Penn’s Wharton School και μελετητής της ανθρώπινης ευτυχίας. Σύμφωνα με τον Δρ Killingsworth, τα χρήματα επηρεάζουν πράγματι το αίσθημα ευτυχίας και, εν αντιθέσει με παλαιότερη επιδραστική έρευνα που κατέληγε πως η σχέση κορυφώνεται στα 75.000 δολάρια (ή 62.000 ευρώ), τα νέα ευρήματα δείχνουν πως ακόμη και ένα παραπάνω δολάριο κάνει τη διαφορά.

Για τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ο Δρ. Killingsworth συνέλεξε 1.725.994 αναφορές σχετικά με την ευτυχία από 33.391 επαγγελματικά αποκατεστημένους Αμερικανούς, ηλικίας 18 έως 65 ετών, οι οποίοι αιχμαλώτιζαν σε στιγμιότυπα τα αισθήματα που βίωναν στο «εδώ και τώρα» της καθημερινότητάς τους.

Οι συμμετέχοντες, μέσα από την εφαρμογή Track Your Happiness (Κατάγραψε την Ευτυχία σου), αξιολογούσαν σε τυχαίες στιγμές μέσα στην ημέρα το αίσθημα ευτυχίας, με επιλογές από «πολύ άσχημα» έως «πολύ καλά» για το ερώτημα «Πώς αισθάνεσαι αυτή τη στιγμή;», και από «καθόλου» έως «υπερβολικά πολύ» για το ερώτημα «Πόσο ικανοποιημένος/η είσαι από τη ζωή σου;», το οποίο τέθηκε τουλάχιστον μία φορά στο πλαίσιο της μελέτης.

Καινοτομία στη μέθοδο του Δρ Killingsworth αποτέλεσε η δειγματοληψία της εμπειρίας, η οποία επιτρέπει την αυθόρμητη αποτύπωση των αισθημάτων ανά πάσα στιγμή. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μελέτες που ερείδονταν αποκλειστικά στην αποτίμηση της συνολικής ευτυχίας, η νέα μέθοδος συνδύασε την αξιολόγηση με τη βίωση της ευημερίας.

Μετά τον συνυπολογισμό δευτερευόντων δεικτών αξιολόγησης της βιωμένης και εκτιμώμενης ευτυχίας, ο Δρ Killingsworth μέτρησε το μέσο επίπεδο ευτυχίας για κάθε συμμετέχοντα καθώς και το πώς σχετίζεται με το εισόδημά του.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια γραμμική σχέση ανάμεσα σε εισόδημα και αίσθημα ευτυχίας, η οποία μάλιστα δεν έφτασε σε σημείο καμπής. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως η αναλογία ευτυχίας – εισοδήματος ήταν κοινή σε κάθε εισοδηματική ομάδα.

 

Πώς το εισόδημα συνδέεται με την ευτυχία

Η μελέτη κατέληξε σε κάποιες επιπλέον ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις, σχετικά με τη θετική και αρνητική όψη του υψηλού εισοδήματος.

Πράγματι, εξηγεί ο Δρ Killingsworth, όσοι έχουν μεγαλύτερες χρηματικές απολαβές είναι εν μέρει πιο ευτυχείς συγκριτικά με τους βιοπαλαιστές, χάρη στην αυτονομία και το αίσθημα ελέγχου που τους προσφέρει η οικονομική τους ανεξαρτησία.

Ωστόσο, αν και τα χρήματα επιτρέπουν το αίσθημα ευτυχίας, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν χρήματα και επιτυχία συμπορεύονται, τόνισε ο ερευνητής. «Οι άνθρωποι με μεγαλύτερα εισοδήματα εργάζονταν περισσότερες ώρες και ένιωθαν μεγαλύτερη την πίεση του χρόνου».

Το χρήμα δεν είναι το παν, κατέληξε ο Δρ Killingsworth, με τα δεδομένα της μελέτης να αποδεικνύουν πως, εν τέλει, το εισόδημα δεν είναι παρά ένας παράγοντας που καθορίζει μερικώς μόνο την ευτυχία. «Οι άνθρωποι ταυτίζουν το χρήμα με την ευζωία, ωστόσο αποτελεί μία μονάχα από τις πολλές παραμέτρους που μπορούν να ελέγξουν», ανέφερε και πρόσθεσε πως ευελπιστεί η μελέτη του να συμβάλει με τον τρόπο της στην εύρεση της εξίσωσης της ανθρώπινης ευτυχίας.

 

 

 

 

Πηγή: ygeiamou.gr