Τέλος η γραφειοκρατία – Στόχος η κατάργηση πιστοποιητικών με το ψηφιακό πορτοφόλι
Τα πιστοποιητικά που περιλαμβάνονται στο ψηφιακό πορτοφόλι
Η πρωτοβουλία για το ψηφιακό πορτοφόλι του gov.gr αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών στην Ελλάδα.
Το έργο αυτό, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλα αρμόδια υπουργεία, αποσκοπεί στη διευκόλυνση των πολιτών, στην απλοποίηση των διαδικασιών και στη μείωση της γραφειοκρατίας.
Για το θέμα αυτό o Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή UPDATE και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα.
Το ψηφιακό πορτοφόλι του gov.gr είναι μια πλατφόρμα στην οποία εντάσσονται ηλεκτρονικά τα πιο σημαντικά πιστοποιητικά και έγγραφα που μπορεί να χρειαστεί ένας πολίτης για διάφορες συναλλαγές με το κράτος και ιδιωτικούς φορείς.
Τα έγγραφα αυτά είναι πλέον προσβάσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας σε δημόσιες υπηρεσίες. «Στην ουσία αυτό το οποίο πλέον πάμε να κάνουμε μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και άλλα υπουργεία στα οποία εντάσσονται δράσεις τέτοιου είδους, είναι όχι απλά να εντάξουμε πιστοποιητικά, αλλά στην ουσία να τα καταργήσουμε» ανέφερε ο Υπουργός κ. Παπαστεργίου.
Πιστοποιητικά που Περιλαμβάνονται
Μέσα στο ψηφιακό πορτοφόλι ενσωματώνονται τα ακόλουθα πιστοποιητικά:
Πιστοποιητικό Γέννησης
Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
Δίπλωμα Οδήγησης
Ταυτότητα
Κάρτα Ανεργίας
Ηλεκτρονικό Εισιτήριο για Φιλάθλους
Πρόσφατα, ενσωματώθηκαν και δύο νέες εφαρμογές είπε ο κ. Παπαστεργίου, οι οποίες προστέθηκαν σήμερα, όπως το πιστοποιητικό Κατοχής Ζώων Συντροφιάς, όπου «Παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης των βασικών στοιχείων ενός ζώου συντροφιάς, όπως ο εμβολιασμός και η στείρωση, ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε αυτά» και η ταυτοποίηση Φιλάθλων από Τρίτες Χώρες, όπου «επικεντρώνεται στη διευκόλυνση της ταυτοποίησης των φιλάθλων από τρίτες χώρες, μέσω της ανάγνωσης δεδομένων από το διαβατήριό τους, για την είσοδό τους στα γήπεδα».
Λειτουργίες και Οφέλη
Οι πολίτες θα μπορούν να δίνουν τη συγκατάθεσή τους για τη διαβίβαση στοιχείων, όπως το πιστοποιητικό γέννησης, απευθείας σε διάφορες υπηρεσίες (π.χ. ασφαλιστικές εταιρείες) με απλό και γρήγορο τρόπο. Η διαδικασία αυτή εξαλείφει την ανάγκη για χειροκίνητη υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών, σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου. Παράλληλα οι διαδικασίες που παλαιότερα απαιτούσαν πολύ χρόνο, πλέον ολοκληρώνονται σε δευτερόλεπτα.
Ένα παράδειγμα είναι η αυτόματη διαβίβαση στοιχείων για την έκδοση ασφαλιστηρίων συμβολαίων αυτοκινήτου, είπε ο κ. Παπαστεργίου «η οποία εντυπωσίασε ακόμα και τους ανθρώπους των ασφαλιστικών εταιρειών. Η ασφάλεια των δεδομένων αποτελεί προτεραιότητα.
Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι πολίτες μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού προέρχονται αποκλειστικά από επίσημες κυβερνητικές πηγές, εξασφαλίζοντας ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν θα χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά».
Ο Προσωπικός Αριθμός
Μια σημαντική καινοτομία που εισάγεται είναι ο προσωπικός αριθμός, ο οποίος θα αντικαταστήσει τους πολλούς διαφορετικούς αριθμούς αναγνώρισης που χρησιμοποιούνται σήμερα (όπως το ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, και ο αριθμός ταυτότητας), ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός : «Ο προσωπικός αριθμός θα συμβάλει στη διόρθωση σφαλμάτων και ανακολουθιών στα μητρώα του κράτους, κάνοντας τις διαδικασίες πιο αποτελεσματικές».
Σε περίπτωση αλλαγής, όπως η έκδοση νέας ταυτότητας, όλες οι υπηρεσίες του κράτους θα ενημερώνονται αυτόματα, εξαλείφοντας την ανάγκη για επαναλαμβανόμενη υποβολή εγγράφων.
Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν και να διορθώσουν τυχόν ανακολουθίες στα προσωπικά τους στοιχεία, ώστε να διασφαλιστεί η ορθότητα των δεδομένων.
«Πλέον η ζωή μας πηγαίνει σε μια πολύ πιο άμεση, γρήγορη μορφή που είναι η ψηφιακή μορφή και ταχύτητα που αυτή η εποχή μας δίνει« υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.
Ανησυχίες και Αντιδράσεις
Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Αν και είναι κατανοητό ότι ορισμένοι πολίτες μπορεί να ανησυχούν για το ενδεχόμενο παραβίασης της ιδιωτικότητας, η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει υψηλά επίπεδα ασφαλείας και προστασίας των δεδομένων.
«Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα δεδομένα είναι ασφαλή και προστατευμένα, με συνεχείς αναβαθμίσεις στα συστήματα ασφαλείας και τήρηση αυστηρών διαδικασιών προστασίας των δεδομένων.
Για φέτος πρώτη φορά υπάρχει η αίσθηση και η πραγματικότητα ότι αυτό το πράγμα ελέγχεται, ελέγχεται και αυτόματα με μηχανισμούς που τρέχουμε και διαδικασίες που στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Για καταγγελίες στο mycoast
«Το mycoast είναι ακόμα ένα δείγμα του πως μπορούνε τα ανοιχτά δεδομένα , υπάρχουν δεδομένα που πρέπει να είναι διασφαλισμένα και υπάρχουν και δεδομένα που είναι ανοιχτά. Ανοιχτό δεδομένο είναι ότι την τάδε παραλία την έχει νοικιάσει ο τάδε επιχειρηματίας για τόσα χρόνια.
Τι κάναμε λοιπόν. Βάλαμε αυτά τα δεδομένα πάνω σε έναν χάρτη έτσι ώστε ο πολίτης να ξέρει αν το σημείο στο οποίο θέλει να πάει να απολαύσει τον ήλιο, την θάλασσα και θέλει να βάλει την πετσέτα του και την ομπρέλα του αν είναι νόμιμα νοικιασμένο ή όχι. Και η επιτυχία του εγχειρήματος ήταν απίστευτη, δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου και συνέχισε «Μαζί με το υπουργείο οικονομικών στήσαμε αυτή την εφαρμογή η οποία έχει δεχτεί πάνω από 10.000 καταγγελίες.
Δεν σημαίνει πως όλες είναι αληθής και όλες στέκουν αλλά παρόλα αυτά για φέτος πρώτη φορά υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό ελέγχεται.
Πλέον οι υπηρεσίες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι εκεί, έχουν κλείσει καταστήματα, έχουν αφαιρεθεί ξαπλώστρες και ομπρέλες από παραλίες άρα αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα».
Πηγή:typosthes