Τέλος το ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς, στο τραπέζι σενάρια για τροφεία
Αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει το πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας στους παιδικούς σταθμούς της χώρας και την περίοδο 2021- 2022 που τελειώνει η επιδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» έχει να κάνει με τα περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ που χρειάζονται ώστε το πρόγραμμα φιλοξενίας να συνεχίσει να είναι δωρεάν για τους γονείς των 155.000 και πλέον παιδιών που φιλοξενούνται κυρίως στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της χώρας.
Το πρόβλημα ξεκινά από το ΕΣΠΑ το οποίο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες χρηματοδοτεί το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας των παιδιών. Ωστόσο όπως προβλέπει η συμφωνία της ΕΕ με την Ελλάδα το ΕΣΠΑ θα πάψει να χρηματοδοτεί από την σχολική περίοδο 2021 – 2022 το πρόγραμμα και το κράτος θα πρέπει να βρει τους πόρους που υπολείπονται για να συνεχιστεί αυτή η τόσο σημαντική παροχή.
Να σημειωθεί ότι φέτος στην Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης που διαχειρίζεται το πρόγραμμα κατατέθηκαν αιτήσεις που αφορούσαν 172.000 παιδιά έναντι 161.000 που είχαν υποβληθεί πέρυσι.
Μετά την εξέταση των ενστάσεων, 155.000 παιδιά πληρούν τις προϋποθέσεις και δικαιούνται voucher, έναντι 127.000 το 2018.
Στον αριθμό αυτό, περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως και όλες οι αιτήσεις παιδιών που αφορούν ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 270 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2019 – 2020, από 235 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι, εκ των οποίων τα 60 είναι ευρωπαϊκοί και τα 210 εθνικοί πόροι. Με λίγα λόγια φέτος το ΕΣΠΑ δίνει 60 εκατ. ευρώ και σχεδόν τα ίδια χρήματα θα δώσει και του χρόνου που είναι και η τελευταία φορά.
Οι λύσεις που εξετάζονται για τους παιδικούς σταθμούς
Η μεγάλη «σπαζοκεφαλιά» που υπάρχει σήμερα στο πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας είναι ότι τα κριτήρια που ισχύουν για τους γονείς για να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους είναι κοινωνικά και κυρίως οικονομικά. Οι άνεργοι γονείς καθώς και οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα είναι αυτές που γίνονται δεκτές από το πρόγραμμα. Αυτό το δεδομένο έχει ως αποτέλεσμα η όποια κυβέρνηση να μην μπορεί να θεσπίσει τροφεία. Άλλωστε τι λεφτά να ζητήσεις από μια οικογένεια που δηλώνει 10.000 ευρώ το χρόνο;
Παρά ταύτα η σκέψη της επιβολής τροφείων υπάρχει στην κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί η οικονομική διαφορά. Βέβαια υπάρχουν και οι δεύτερες σκέψεις που θέλουν τα 300 εκατ. ευρώ που θα χρειαστούν για την περίοδο 2021 – 2022 να τα καλύψουν από κοινού κυβέρνηση και δήμοι κάτι βέβαια που οι δήμαρχοι δεν το συζητούν καν καθώς ήδη πληρώνουν ένα τεράστιο κονδύλι κάθε χρόνο για να κρατούν στα υψηλά επίπεδα τις παροχές και την ασφάλεια που προσφέρουν οι παιδικοί σταθμοί τους. Αποτέλεσμα αυτή της κατάστασης θα είναι το ποσό αυτό να βαρύνει εξ ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό, εκτός αν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση ήδη έχει ανοίξει καθώς το κονδύλι είναι μεγάλο. Τέλος να σημειωθεί ότι δήμοι εισπράττουν τροφεία από παιδιά που φιλοξενούν στους παιδικούς σταθμούς τους και είναι βέβαια από γονείς εκτός του δωρεάν κρατικού προγράμματος, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 100 ευρώ μηνιαίως.
Πηγή: dikaiologitika.gr