Θ. Λιακόπουλος προς τη δημοτική αρχή Κατερίνης: Θα στηρίξουμε ουσιαστικά τους παραγωγούς ακτινιδίων;
Ένα από τα λιγοστά προϊόντα με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) που διαθέτει ο τόπος μας είναι σίγουρα το Ακτινίδιο. Το «Ακτινίδιο Πιερίας» είναι κατοχυρωμένο από το 2002 και η Κατερίνη αποτελεί τη βάση του ελληνικού ακτινιδίου. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν δουλέψει για να φτάσουμε ως εδώ. Εμείς, παίρνοντας τη σπουδαία αυτή δουλειά που έχει ήδη γίνει, επαναφέρουμε προς τη δημοτική αρχή την πρότασή μας να προχωρήσουμε σε κινήσεις ουσίας για να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας και να αναδείξουμε περαιτέρω το Ακτινίδιο Πιερίας και την περιοχή μας:
Για τους ακτινιδοπαραγωγούς μας, προτείνουμε στη δημοτική αρχή
Θέλουμε οι Έλληνες και οι ξένοι να μάθουν να τρώνε «Ακτινίδιο Πιερίας» και όχι απλά «Ακτινίδιο», θέλουμε να προσφέρουμε στους παραγωγούς μας ένα brand που θα αυξήσει την τιμή που εισπράττουν! Για τον σκοπό αυτό προτείνουμε να επενδύσουμε ετησίως 40.000 Ευρώ, για να μάθουν να ζητούν το Ακτινίδιό μας με το όνομά του (brand)!
· Στήριξη υπαρχουσών ή νεοφυών επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν στον Δήμο μας, θα προσφέρουν εργασία και θα παράξουν προϊόντα βασισμένα στο Ακτινίδιο Πιερίας, περνώντας έτσι από την πρωτογενή στη δευτερογενή παραγωγή.
· Διοργάνωση ετήσιας γιορτής ακτινιδίου, με «κυνήγι θησαυρού» στην πόλη, με θέμα πάντα το ακτινίδιο. Η γιορτή αυτή θα διοργανώνεται τον Νοέμβριο, για να επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο
· 10.000 Ευρώ τον χρόνο για επιθετική καμπάνια στην Ελλάδα μέσω Facebook, προβάλλοντας την τοπική προέλευση του προϊόντος, όπως συμβαίνει πχ με τα μήλα Ζαγόρας.
· Δημιουργία διαφημιστικών σποτ για το Youtube, το Facebook κλπ, μέσα από τα οποία θα κτίσουμε το brand του Ακτινιδίου Πιερίας, με έμφαση στον παραγωγό, την ποιότητα, την περιοχή και την αγάπη με την οποία το καλλιεργούμε
· Δημιουργία ιστοσελίδας για παιδιά με παιχνίδια και χρήσιμες πληροφορίες για το Ακτινίδιο Πιερίας.
· Δημιουργία ιστοσελίδας για το Ακτινίδιο Πιερίας στα αγγλικά, με στόχο τη χρήση της για την εξαγωγή του στις ξένες αγορές.
Στη διάθεσή σας, για να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων και να δουλέψουμε για το κοινό καλό
Η δημοτική μας παράταξη ενδιαφέρεται για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων των δημοτών. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε για το κοινό καλό, για να ανεβάσουμε τα εισοδήματα των δημοτών και να αναβαθμίσουμε τις συνοικίες του Δήμου μας. Προσφερόμαστε να συνεργαστούμε με τη δημοτική αρχή για να οργανώσουμε την προβολή του Ακτινιδίου, στηρίζοντας ουσιαστικά τους ακτινιδοπαραγωγούς του τόπου μας και έμμεσα βοηθώντας να ανέβει η τιμή που πωλούν το προϊόν τους.
Οι δημότες απαιτούν λύσεις στα προβλήματά τους. Είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε σε αυτές.
Θανάσης Γ. Λιακόπουλος
Επικεφαλής Δημοτικού Συνδυασμού «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα»
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης
Ακολουθούν τα βασικά δεδομένα της καλλιέργειας Ακτινιδίου στην Κατερίνη και την Πιερία, όπως τα έχει παρουσιάσει το στέλεχος του συνδυασμού μας, Βούλα Γελαστοπούλου:
Βούλα Γελαστοπούλου: Τα δεδομένα του ακτινιδίου στην Κατερίνη και την Πιερία
Η παραγωγός ακτινιδίων Βούλα Γελαστοπούλου, Πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη και στέλεχος του συνδυασμού μας, εξηγεί:
«Στην Πιερία καλλιεργούνται:
· 23.400 στρέμματα ακτινιδίων
· 18.400 στρέμματα ποικιλίας «Hayward”
· 5.000 στρέμματα ποικιλίας «Τσεχελίδη»
· Ο Δήμος Κατερίνης αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης
· Στον Δήμο μας καλλιεργούνται 6.500 στρέμματα ποικιλίας «Hayward», με παραγωγή 20.000 τόνους και 2.500 στρέμματα ποικιλίας «Τσεχελίδη» με παραγωγή 7.500 τόνους
· Η Πιερία έχει τη μεγαλύτερη επιφάνεια καλλιέργειας ακτινιδίων στην Ελλάδα!
Τα κόστη παραγωγής, τα προσδωκόμενα έσοδα και η περίοδος συλλογής
· Τα έξοδα για την καλλιεργητική φροντίδα των Ακτινιδίων κυμαίνονται από 400 έως και 800 Ευρώ ανά στρέμμα.
· Η απόδοσή τους επίσης κυμαίνεται από 1.500 έως 3.500 κιλά ανα στρέμμα
· Συλλέγεται μετά τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι έως και αρχές Νοεμβρίου
· Μετά τη συλλογή τα ακτινίδια αποθηκεύονται σε ψυκτικούς θαλάμους, πριν συσκευασθούν και πωληθούν
· Το 2017 οι τιμές ανέβηκαν στα 0,50 – 0,82 Ευρώ / κιλό, αποδεικνύοντας πως η καλή ποιότητα αρχίζει να επιβραβεύεται και μπορεί να συνδυαστεί καλή τιμή παραγωγού με καλή τελική τιμή καταναλωτή»
· Στόχος να μπορέσουν να κρατηθούν οι πολύ καλές περσινές τιμές!
Το Ακτινίδιο αποκαλείται και «φάρμακο», έχει πολλές φυτικές ίνες, ελάχιστα σάκχαρα και περισσότερη Βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Βοηθάει στη καλή λειτουργία του εντέρου και απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεως.
Επικεφαλής Δημοτικού Συνδυασμού «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα»
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης