Χαρτογράφηση υδρομέτρων και μεγάλες δεξαμενές θα λύσουν προβλήματα διαχείρισης υδάτων και οφειλών
1. Κε Τζίκα, είστε εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Δίου-Ολύμπου. Κάνοντας μια εκτίμηση της τρέχουσας θητείας της δημοτικής αρχής, που θα εντοπίζατε ότι υπήρξαν ριζοσπαστικές τομές και λύσεις;
Στις αρχές του 2011 αναλάβαμε ένα δήμο, ο οποίος προήλθε από τη συνένωση δύο καποδιστριακών δήμων και το δήμο Λιτοχώρου. Μεμονωμένα ο κάθε δήμος αντιμετώπιζε προβλήματα, είτε μικρά είτε μεγάλα. Εμείς κληθήκαμε να βρούμε λύσεις σε όλα αυτά αντιμετωπίζοντας το δήμο σαν έναν. Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε στο ακέραιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νέου δήμου ήταν το οικονομικό, λόγω του ότι βρήκαμε ένα χρέος μεγάλο με αποτέλεσμα ο δήμος να είναι σε επιτήρηση. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμασταν στους δέκα πρώτους υπερχρεωμένους δήμους στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ούτε στην πρώτη εκατοντάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος οργανώθηκε σωστά τηρώντας τις υποσχέσεις του συνδυασμού στις προηγούμενες εκλογές για νοικοκύρεμα του δήμου.
2. Πριν από ένα χρόνο περίπου αναλάβατε πρόεδρος στη ΔΕΥΑΑΝΟ, μια εταιρεία κατά γενική ομολογία «προβληματική», με οφειλές δημοτών προς αυτή που ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Πόσα από αυτά τα χρέη έχουν ρυθμιστεί και ποια είναι η σημερινή κατάσταση της επιχείρησης;
Από τις αρχές του 2013, ανέλαβα Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Ανατολικού Ολύμπου. Από την πρώτη στιγμή, προτεραιότητά μου ήταν να εισπράξει η επιχείρηση τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Προβήκαμε σε συνεχείς ανακοινώσεις σε εφημερίδες, καλώντας τον κόσμο να έρθει και να κάνει διακανονισμό των χρεών του. Η ανταπόκριση του κόσμου, μπορώ να πω ήταν μεγάλη, αν λάβουμε υπόψη ότι για τα προηγούμενα έτη ο αριθμός των διακανονισμών ήταν μικρός. Δε σταματήσαμε όμως εδώ. Η επιχείρηση το επόμενο διάστημα θα προβεί στη σύναψη σύμβασης με εταιρεία, προκειμένου να γίνει χαρτογράφηση – καταγραφή των υδρομέτρων όλου του πρώην δήμου Ανατολικού Ολύμπου. Με το πέρας της εργασίας αυτής και σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό της επιχείρησης με το κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα που προμηθευτήκαμε, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ακριβές ποσό στο οποίο ανέρχεται το χρέος προς την επιχείρηση. Ταυτόχρονα, θα μπορούμε πλέον να απαιτήσουμε τις οφειλές, αφού θα έχουμε στη διάθεσή μας τα πλήρη στοιχεία των καταναλωτών.
3. Υπάρχουν έργα ύδρευσης ή αποχέτευσης που αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΑΝΟ έχει σε εξέλιξη και πως αυτά χρηματοδοτούνται;
Αυτή τη στιγμή στη Δ.Ε.Υ.Α. Ανατολικού Ολύμπου υπάρχουν έργα αποχέτευσης, τα οποία είναι σε εξέλιξη και είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Αυτά είναι:
Αποχέτευση Δήμου Ανατολικού Ολύμπου. Απαρτίζεται από τρία υποέργα, τα οποία είναι:
-Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης Ν. Παντελεήμονα. Έχει γίνει οριστική παραλαβή.
– Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης Ν. Πόρων. Έχει γίνει οριστική παραλαβή.
– Κατασκευή Κεντρικών Προσαγωγών Ν. Πόρων, Πλαταμώνα, Ν. Παντελεήμονα, Σκοτίνας, Παραλιακών Οικισμών & Αντλιοστάσιο Πλαταμώνα. Για το συγκεκριμένο υποέργο είχαν σταματήσει οι εργασίες προκειμένου να πάρουμε άδεια από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, μια διαδικασία η οποία ξεκίνησε από το 2007. Τον περασμένο Μάρτιο ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης, ο εργολάβος έχει εξοφληθεί και ετοιμάζει τα συνεργεία προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες μέσα στο Μάιο.
Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων Δ.Δ. Πλαταμώνα και παραλιακής ζώνης του Δ.Δ. Λεπτοκαρυάς. Απαρτίζεται από δύο υποέργα, τα οποία είναι:
– Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων Δ.Δ. Πλαταμώνα. Το έργο βρίσκεται σε φάση κατασκευής και μέχρι στιγμής οι λογαριασμοί του έργου είναι εξοφλημένοι, με το ΦΠΑ να καταβάλλεται εξολοκλήρου από τη Δ.Ε.Υ.Α.
– Αποχέτευση λυμάτων παραλιακής ζώνης (στο τμήμα εντός σχεδίου) του Δ.Δ. Λεπτοκαρυάς. Το έργο βρίσκεται σε φάση κατασκευής και μέχρι στιγμής οι λογαριασμοί του έργου είναι εξοφλημένοι, με το ΦΠΑ να καταβάλλεται εξολοκλήρου από τη Δ.Ε.Υ.Α.
Στους επόμενους μήνες πρόκειται να δημοπρατήσουμε, με ιδίους πόρους, τις οικιακές συνδέσεις αποχέτευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων του πρώην Δήμου Ανατολικού Ολύμπου, έργα των οποίων ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.400.000,00 € περίπου.
4. Τελικά η ΔΕΥΑΑΝΟ είναι μια βιώσιμη επιχείρηση και ποιος θεωρείτε πως είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισής της;
Πιστεύω, πως η Δ.Ε.Υ.Α. με την κατάλληλη στελέχωση προσωπικού, καθώς αυτή τη στιγμή απαρτίζεται μόνο από επτά άτομα, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις όποιες υποχρεώσεις της και να καταστεί μια βιώσιμη επιχείρηση. Βέβαια, σ’ αυτό θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό, όπως ανέφερα και προηγουμένως, και η χαρτογράφηση – καταγραφή των υδρομέτρων, η οποία σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των εργασιών αποχέτευσης θα επιφέρουν έσοδα στην επιχείρηση. Ναι, θεωρώ ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη.
5. Το θέμα της ύδρευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του τουρισμού στο δήμο. Ποιες θα ήταν οι δικές σας προτάσεις αρχικά για την καλύτερη διαχείριση των υδάτων;
Η υδροδότηση του πρώην δήμου Ανατολικού Ολύμπου γίνεται κατά 90% από γεωτρήσεις. Οι λίγες πηγές που υπάρχουν δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες του δήμου. Η επιχείρηση ελέγχει την ποιότητα του νερού με συχνές αναλύσεις και προβαίνοντας σε συνεχείς καθαρισμούς των δεξαμενών, έλεγχο των γεωτρήσεων και χλωρίωση του δικτύου ύδρευσης. Όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτων, πρώτο μέλημά μου ως Πρόεδρος ήταν η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε έργα υποδομής. Το επόμενο βήμα μου θα ήταν η κατασκευή δεξαμενών μεγάλης χωρητικότητας, ώστε να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η επάρκεια σε νερό, μιας και κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα.