Θα ανοίγατε την πόρτα σε ένα ρομπότ; «Οι πιτσαδόροι του μέλλοντος»
Αν και επικρατεί δυσπιστία για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, ένα ρομπότ-πιτσαδόρος τραβάει σίγουρα τα βλέμματα στον δρόμο
Με ταχύτητα περίπου έξι χιλιομέτρων την ώρα, αυτό το μικρό ρομπότ έχει έναν γρήγορο ρυθμό βαδίσματος – όπως θα έπρεπε δηλαδή αφού αποστολή του είναι να παραδόση ζεστή την πίτσα.
Στο Βερολίνο, ένα ρομπότ διασχίζει αρκετές φορές την ημέρα τα πεζοδρόμια της πόλης, για να παραδώσει τις πίτσες στους πελάτες. Στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος μια γνωστή εταιρεία μελετά το κατά πόσον η χρήση τέτοιων μηχανών μπορεί να φανεί χρήσιμη στις διανομές φαγητού.
Το ρομπότ κουβαλάει τις πίτσες σε ένα μεγάλο, μονωμένο ντουλάπι. Χάρη σε τέσσερις αισθητήρες και πολλές κάμερες έχει «όραση» 360 μοιρών, εντοπίζοντας εμπόδια μπροστά ή πίσω του, οπότε και επιβραδύνει ή σταματά τελείως.
Το μηχάνημα, με ύψος σχεδόν ενάμισι μέτρου τραβάει τα βλέμματα στο δρόμο. Πολλοί σταματούν και βγάζουν φωτογραφίες με το κινητό τους. Οι περισσότεροι αντιδρούν γελώντας και με περιέργεια, κάποιοι άλλοι εκνευρίζονται. Μια μητέρα κρατά από το χέρι το παιδί της και σχεδόν τινάζεται στο πλάι όταν βλέπει την συσκευή να την πλησιάζει.
Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς. Το ρομπότ-ντελιβεράς μπορεί να παραδώσει τις πίτσες εντελώς αυτόνομα, τουλάχιστον στην είσοδο του κτιρίου. Παρόλα αυτά οι κανονισμοί στο Βερολίνο επιβάλλουν την παρακολούθησή του από έναν χειριστή, ο οποίος το ακολουθεί διαρκώς. Ένας ακόμη υπάλληλος το παρακολουθεί από το γραφείο και μπορεί επίσης να επέμβει με ένα τηλεχειριστήριο. Αυτό φυσικά ανεβάζει το κατά τ’ άλλα χαμηλό κόστος της διανομής μέσω ρομπότ.
Πιλοτικές διανομές μέσω ρομπότ και drone
Τα συγκεκριμένα ρομπότ κατασκευάζονται από την start-up λογισμικού Teraki. Η τεχνολογία είναι η ίδια που χρησιμοποιείται και στην αυτόνομη οδήγηση αυτοκινήτων. «Σύντομα ένας υπάλληλος θα μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει από το γραφείο πολλά ρομπότ ταυτόχρονα», επισημαίνει με αισιοδοξία το αφεντικό της Teraki, Ντάνιελ Ρίτσαρντ.
Διανομές πίτσας και δεμάτων μέσω ρομπότ και drones πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια. Ο ολλανδικός όμιλος υπηρεσιών παράδοσης Just Eat Takeaway, ο οποίος είναι γνωστός στη Γερμανία για την επωνυμία Lieferando, κάνει επίσης δοκιμές σε παραδόσεις φαγητού μέσω drones στην Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ο όμιλος logistics DHL έχει ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η καθιέρωση τέτοιου τύπου διανομών φαίνεται να έχει αρκετές δυσκολίες.
«Υπήρχαν πολλά και αναλυτικά άρθρα στον Τύπο για αυτό πριν από μία δεκαετία», λέει ο Μπόρις Ράντκε, εκπρόσωπος της εταιρίας διανομών φαγητού Flink. «Και κοιτάξτε πού βρισκόμαστε σήμερα: το πρότζεκτ διανομής μέσω ρομπότ δεν προχώρησε καθόλου. Το ανθρώπινο δυναμικό παραμένει μακράν η καλύτερη λύση για τις παραδόσεις».
Το ρομπότ-πιτσαδόρος της Domino, εργάζεται με αρκετούς περιορισμούς, παρά τον τεχνικό εξοπλισμό του. Αυτοί είναι κυρίως γεωγραφικής φύσης: οι διανομές πρέπει να γίνονται σε μικρή ακτίνα από την πιτσαρία όπου ψήνεται η πίτσα, ούτως ώστε το φαγητό να μην φτάνει στον πελάτη κρύο. Επίσης το ρομπότ δεν μπορεί να ανέβει σκάλες ή να πατήσει τα κουμπιά του ασανσέρ. Και φυσικά η τιμή του. Όπως επισημαίνει λιτά ο διευθυντής της Teraki, Richart, ένα τέτοιο ρομπότ κοστίζει κάτω από 50.000 ευρώ. «Πάλι καλά.»
Ωστόσο, το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους διανομής φαγητού είναι σίγουρα μεγάλο, όπως αναφέρει η εκπρόσωπος της πιτσαρίας στο Βερολίνο, Κάτριν Ρέζακ: «Δίνουμε στους πελάτες μας την επιλογή όταν κάνουν τις ηλεκτρονικές παραγγελίες τους και πολλοί επιλέγουν το ρομπότ. Πολλοί θέλουν να το δοκιμάσουν».
Το εάν και το πότε όμως η τεχνολογία θα μπορούσε να εδραιωθεί στις παραδόσεις της εταιρείας, παραμένει προς το παρόν αναπάντητο. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει. Πιθανότατα θα περάσει αρκετός χρόνος ακόμη μέχρι τα ρομπότ να χτυπήσουν και τη δική σας πόρτα.
Πηγή Deutsche Welle
Πηγή:lifo.gr