Θεοδωρικάκος: Με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό οι προσλήψεις στο Δημόσιο
Τις αλλαγές που έρχονται στον ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σημειώνοντας ότι με το νέο νομοσχέδιο που εισάγεται αύριο προς συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής και θα ψηφιστεί στις αρχές του 2021 διασφαλίζεται η αξιοκρατία.
«Την ώρα της μάχης ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού προετοιμάζουμε το κράτος για την επόμενη μέρα. Ψηφιοποιούμε το κράτος και κάνουμε καλύτερες τις υπηρεσίες του, αλλά προχωρούμε και σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Με το νόμο για τον ΑΣΕΠ, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την αξιοκρατία στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο κι ενισχύουμε περαιτέρω τον ρόλο του ΑΣΕΠ. Στόχος μας είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» και στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός γνώσεων και δεξιοτήτων κάθε χρόνο ώστε οι προγραμματισμένες προσλήψεις να γίνονται μόνο με πανελλήνιες εξετάσεις και να περνάνε και να έρχονται στο Δημόσιο μόνο οι άνθρωποι που το αξίζουν. Θα γίνεται τουλάχιστον ένας διαγωνισμός ανά δύο χρόνια και τα γραπτά θα διορθώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο», ανέφερε ο κ Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ
Σε ό,τι αφορά στην τηλεργασία που εφαρμόζεται στο Δημόσιο για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, σημείωσε ότι τα μέτρα εξελίσσονται κανονικά και η τηλεργασία φτάνει στο 40% επί του συνόλου του προσωπικού του υπουργείου, ενώ οι υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά. «Σε μια δύο περιπτώσεις που υπήρχαν προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως ώστε να υπάρχει απόλυτη εξυπηρέτηση», πρόσθεσε.
Για το σύνολο του δημόσιου τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η τηλεργασία είναι ευθύνη κάθε υπουργείου ξεχωριστά, αλλά έχει υπάρξει εκτεταμένη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μέσα σε αυτόν τον χρόνο. «Πάρα πολλά πιστοποιητικά παρέχονται απευθείας μέσα από τα ΚΕΠ μετά από συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κι έχουν ληφθεί και πρόσθετα μέτρα από μια σειρά υπηρεσίες, όπως είναι η ΔΕΗ προκειμένου να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο κόσμος. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια σε όλο τον δημόσιο τομέα να τηρηθεί η καραντίνα, να τηρηθούν τα εναλλακτικά ωράρια και τα μέτρα προστασίας ειδικά για τους ευάλωτους εργαζόμενους», υπογράμμισε.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «δεν υπάρχει νόημα να υπάρξει κομματική αντιπαράθεση και πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και παίρνει μέτρα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να συνδυάσει τη δύσκολη υγειονομική κατάσταση με την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας και των νοικοκυριών».
Σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εγχώρια οικονομία, τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. «Παρά την πολύ μεγάλη ύφεση παίρνουμε πολύ σοβαρά μέτρα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και υποχρεώσεων, αλλά και της φορολογίας. Καταργούμε το 2021 την εισφορά αλληλεγγύης, μειώνονται κατά 3% οι ασφαλιστικές εισφορές, αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι 60% από τη μείωση των ενοικίων και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που πληρώνουν ενοίκιο κατά 80% για τους επόμενους μήνες και μειώνεται και έως 100% η προκαταβολή στη φορολογία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε 550 εκατ. ευρώ έκτακτη οικονομική στήριξη στην αυτοδιοίκηση και τους δήμους για να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων των δήμων, «καθώς έχουμε μηδενίσει τα δημοτικά τέλη για τα καταστήματα για το διάστημα που παραμένουν κλειστά», αλλά και για να στηριχθούν οι κοινωνικά αδύναμοι με σοβαρές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».