Το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση, προγραμματίζει, μεταξύ των άλλων μέτρων, να διευρυνθούν και να υποστηριχθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού με περισσότερες παροχές για τους δικαιούχους.

Eνα πρόγραμμα γέφυρα, ανάμεσα στο πλήρες lockdown και την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα από την κυβέρνηση. Θα καλύπτει το πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ώς το φθινόπωρο, έχοντας στο επίκεντρο τον τουρισμό, αν και όχι αποκλειστικά.

Πιο συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει μέτρα επιδότησης του εισοδήματος των εργαζομένων και κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης, φορολογικές ελαφρύνσεις για τον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και κίνητρα για την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Δρομολογούνται επίσης ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα λόγω μείωσης των ενοικίων, καθώς και επιδοτήσεις για τους δανειολήπτες που επίσης έχουν πληγεί από την πανδημία.

Το πρόγραμμα, το οποίο πιθανώς θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, αποτελούσε αντικείμενο επεξεργασίας στα κυβερνητικά γραφεία όλες τις τελευταίες μέρες και τα μέτρα δεν είχαν οριστικοποιηθεί στις λεπτομέρειές τους έως χθες. Ωστόσο, μερικές βασικές αποφάσεις και κατευθυντήριες γραμμές έχουν ξεκαθαρίσει. Πιο αναλυτικά, αυτές αφορούν τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

1. Η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης είναι προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την επιδότηση των εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς περιορισμένης απασχόλησης, έτσι ώστε να καλύπτεται μέρος της απώλειας του εισοδήματός τους. Είναι το γερμανικό σύστημα Kurzarbeit προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα του κορωνοϊού. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Sure της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά δάνεια 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

Η δεύτερη παρέμβαση για την απασχόληση θα αφορά τη στήριξη των εποχικά εργαζομένων, βασικά στον τουρισμό, οι οποίοι εισπράττουν επίδομα ανεργίας όταν δεν απασχολούνται. Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, εξετάζονται μέτρα ενίσχυσης εποχικής απασχόλησης, ενώ έχει τεθεί και αίτημα παράτασης του επιδόματος ανεργίας.

Για την αύξηση της απασχόλησης σε μεταγενέστερο στάδιο εξετάζονται και άλλα μέτρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (εξετάζεται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από το υπό σύσταση Recovery Fund της Ε.Ε., που θα τεθεί όμως σε εφαρμογή το 2021) ή οι προσλήψεις με «κουπόνια» που θα εξαργυρώνουν οι επιχειρήσεις.

2. Για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού και της εστίασης ο διάλογος ήταν έντονος μέχρι την τελευταία στιγμή. Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται αποφάσεις που αφορούν τη μείωση ΦΠΑ σε καφέ και αναψυκτικά από το 24% στο 13%, μεταφορές και τουριστικό πακέτο. Ολες αυτές οι ελαφρύνσεις θα αφορούν, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη στο οικονομικό επιτελείο, μόνο την τουριστική σεζόν.

3. Για την τόνωση της τουριστικής κίνησης προγραμματίζεται, μεταξύ άλλων, να διευρυνθούν και να ενισχυθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού με περισσότερες παροχές.

Επίσης, ένα ευρωπαϊκό μέτρο το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον, είναι η δημιουργία με κοινοτικά κονδύλια αποθέματος με τεστ κορωνοϊού, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε τουριστικές –και όχι μόνο– περιοχές, εφόσον εμφανιστούν κρούσματα. Σκοπός του μέτρου, για το οποίο οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει και τις προτάσεις της κυβέρνησης, είναι να γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εκτεταμένος έλεγχος της ενδεχόμενης διασποράς του ιού. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι τουρίστες θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επίσης, η δυνατότητα να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ χωρών με παρόμοιες με την Ελλάδα επιτυχείς επιδημιολογικές επιδόσεις, εξετάζεται με ενδιαφέρον.

Για τον τουρισμό θα υπάρξουν αλλεπάλληλες επαφές, εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων θα γίνει τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο αρχηγών κρατών τεσσάρων βαλκανικών χωρών (Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία και Ελλάδα), προκειμένου να συζητήσουν τρόπους αύξησης του μεταξύ τους τουρισμού. Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε τηλεδιάσκεψη για να συζητηθεί το θέμα σε διμερές επίπεδο. Τέλος, η πρωτοβουλία των χωρών Smart Covid Management Group (Αυστρία, Ισραήλ, Νορβηγία, Δανία, Τσεχία, Σιγκαπούρη, Αυστραλία) θα πραγματοποιήσει και αυτή τηλεδιάσκεψη για να συζητήσει το ίδιο θέμα.

Πηγή:kathimerini.gr