Θεσσαλονίκη: Αδειάζουν διαμερίσματα από πρόσφυγες & μετανάστες (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Το υπουργείο Μετανάστευσης έχει διαμηνύσει προς τους φορείς – εταίρους του έργου REACT ότι θα πρέπει να περικόψουν δραστικά τις θέσεις φιλοξενίας.
Σε δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι φιλοξενούνται σε διαμερίσματα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr το υπουργείο έχει διαμηνύσει προς τους φορείς – εταίρους οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα REACT, ένα στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία, ότι θα πρέπει να περικόψουν δραστικά τις θέσεις φιλοξενίας και συνεπώς και τον αριθμό των διαμερισμάτων τα οποία έχουν μισθώσει στο πλαίσιο του προγράμματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πριν από μερικές ημέρες εκπρόσωπος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε προς τους εταίρους του προγράμματος ότι από τους περίπου 26.400 ωφελούμενους, οι οποίοι φιλοξενούνταν στο πλαίσιο του REACT έως τον περασμένο Αύγουστο, θα πρέπει ο αριθμός τους να μειωθεί την 1η Ιανουαρίου 2022 στις 16.500 και έως τις 15 Απριλίου 2022 να περιοριστεί στις 12.000, δηλαδή μείωση κατά περίπου 55%. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου η σημαντική συρρίκνωση των νέων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας καθιστά περιττή τη διατήρηση τόσων θέσεων σε διαμερίσματα, από την ώρα, μάλιστα, που υπάρχουν κενές θέσεις σε κλειστές δομές προσφύγων.
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα REACT συμμετέχουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης Συκεών και Καλαμαριάς καθώς και οι δήμοι Θέρμης και Θερμαϊκού, μέσω της Ανατολικής Α.Ε. Συμμετέχουν επίσης οι οργανώσεις ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS και το Φιλοξενείο. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν μισθωθεί στην περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος 176 διαμερίσματα με δυνατότητα φιλοξενίας 937 ατόμων, κατά βάση οικογενειών προσφύγων και μεταναστών, ενώ άλλα 30 άτομα έβρισκαν στέγη στο Φιλοξενείο.
Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στα διαμερίσματα είναι συνολικά 626, αφήνοντας δηλαδή κενές το 32% των θέσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετά από τα διαμερίσματα να είναι κενά, παρότι εξακολουθούν να παραμένουν μισθωμένα. Σημειώνεται ότι σε αυτά τα διαμερίσματα διαμένουν κυρίως οικογένειες προσφύγων και μεταναστών οι οποίες, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, φεύγουν προς χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και στη θέση τους έρχονται άλλες οικογένειες. Μετά τον Αύγουστο, όμως, οι τοποθετήσεις νέων οικογενειών έχουν μειωθεί δραστικά.
Η σταδιακή συρρίκνωση των θέσεων φιλοξενίας θα έχει σειρά επιπτώσεων. Πέρα από τους καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς την ίδια ώρα περισσότεροι από χίλιοι πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες παιδιά, μένουν σε πολύ χειρότερες συνθήκες στο πρώην στρατόπεδο “Αναγνωστοπούλου” στα Διαβατά, πολλά από τα διαμερίσματα θα μείνουν αδιάθετα και επιπλέον και πολλοί εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι. Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα απασχολούνται συνολικά 82 εργαζόμενοι, κυρίως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, μεταφραστές, οικογενειακοί βοηθοί, διοικητικοί υπάλληλοι κ.λπ., εκ των οποίων οι 13 είναι μερικής απασχόλησης.
Ο συντονιστής του προγράμματος εκ μέρους των εταίρων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αντιδήμαρχος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής δήλωσε στη Voria.gr ότι «θα πρέπει το πρόγραμμα να συνεχίσει τη λειτουργία του και να απορροφήσει και άτομα που αυτή τη στιγμή δεν έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις για να φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα. Όμως, είναι προτιμότερο και φυσικά πιο ανθρώπινο να διαμένουν σε διαμερίσματα αντί να κοιμούνται σε πλατείες και παγκάκια ή να βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο ‘Αναγνωστοπούλου’».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης δήλωσε ότι «είμαστε ριζικά αντίθετοι για ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς λόγους στην περιστολή του προγράμματος. Την ίδια ώρα που δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα και σε καμπ και μάλιστα σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές όπως είναι τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, είναι τραγικό λάθος να εγκαταλείπονται τα μισθωμένα διαμερίσματα που αποδείχθηκε ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, καθώς, πέρα από τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, το πρόγραμμα βοηθά στην ομαλή ένταξή τους, κυρίως των παιδιών, στην τοπική κοινωνία, στα σχολεία, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και στις διάφορες δραστηριότητες».
Πηγή:voria.gr