Θεσσαλονίκη: Η μεγάλη επιστροφή της ΑΓΝΟ – Προϊόντα στα σουπερμάρκετ η 1η φάση
Τα εμπορικά σήματα, η επαναφορά των προϊόντων και τι θα γίνει με το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη
Η μεγάλη επιστροφή για την αγαπημένη γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλονίκης είναι πλέον στα σπάργανα, καθώς χθες πέρασε σε νέα σελίδα στην σημαντική ιστορία που έχει διαγράψει στην Ελλάδα. Ειδικότερα, με μία κίνηση που αιφνιδίασε την αγορά οι εγκαταστάσεις της ΑΓΝΟ, αλλά και το σύνολο των εμπορικών σημάτων της πέρασαν στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία, συμφερόντων οικογένειας Σαράντη, δίνοντας τέλος στους επί σειρά ετών άγονους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την απόκτηση της εταιρείας ανήλθε στην περιοχή των 7,73 εκατ. ευρώ, στα επίπεδα του κατώτατου τιμήματος του πλειστηριασμού. O όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη ήταν ο μόνος που κατέθεσε προσφορά, ενώ ο πλειστηριασμός διενεργήθηκε στο γραφείο της εισηγήτριας των πτωχεύσεων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
Η διοίκηση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ ανακοίνωσε ότι μετά το άνοιγμα των σχετικών προσφορών είναι η νικήτρια του διαγωνισμού για την απόκτηση της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ. «Πιστοί στη φιλοσοφία μας για ανάπτυξη μέσα από συνεχείς επενδύσεις με όπλα την ποιότητα και την καινοτομία, είμαστε βέβαιοι ότι η ΑΓΝΟ θα ξαναγίνει μια σύγχρονη επιχείρηση με τα προϊόντα της να καταλαμβάνουν τη θέση που τους αξίζουν στις προτιμήσεις των καταναλωτών» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Σε πρώτη φάση θα επαναφέρουμε κάποια προϊόντα με τα σήματα της ΑΓΝΟ και από εκεί και πέρα ανάλογα με την υποδοχή που θα έχουν απ’ το καταναλωτικό κοινό, κυρίως της βόρειας Ελλάδας, θα κριθούν και τα επόμενα βήματα μας», λέει στο newmoney ο Πρόεδρος του Ομίλου, κ. Δημήτρης Σαράντης. «Αυτό δηλαδή είναι και το κυρίαρχο σενάριο, αν και δεν σας κρύβω ότι έχουμε πολλές σκέψεις που θα ωριμάσουν το επόμενο διάστημα», συμπληρώνει.
Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις και το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ, που παραμένει ανενεργό και εγκαταλελειμμένο εδώ και μία οκταετία, ο κ. Σαράντης σημειώνει ότι «απ’ τη στιγμή που έχει ενταχθεί στο δυναμικό και τα βιομηχανικά ‘εργαλεία’ του Ομίλου τότε θα δούμε πως θα το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», αν και επαναλαμβάνει πως «όλα θα αξιολογηθούν στην πορεία». Ξεκαθαρίζει πάντως πως για να γίνει ξανά λειτουργικό θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ καθώς και αρκετά χρόνια. «Σκεφτείτε πως μόνο οι παραγγελίες για εξοπλισμό σήμερα, με τη στενότητα που έχει η αγορά, έχουν φθάσει να εκτελούνται μετά από δύο χρόνια
», λέει.
Όπως λέει η κατάσταση του εργοστασίου είναι τέτοια που θα χρειαστούν μεγάλες παρεμβάσεις και στο κομμάτι των υποδομών. «Απ’ τα κτίρια θα πρέπει να μείνουν μόνο οι φέροντες οργανισμοί, δηλαδή οι κολώνες και οι πλάκες και ουσιαστικά να ξαναχτιστεί. Απ’ τον δε εξοπλισμό ίσως διασωθούν κάποιες μονάδες που είναι διαχρονικής αξίας. Όλα τα υπόλοιπα είναι για ξήλωμα και σκραπ. Δεν δουλεύουν», λέει ο κ. Σαράντης. Όπως υπολογίζει «θα χρειαστούν καμιά 30αρια εκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορεί να τροφοδοτήσει με γάλα κάποιες γραμμές παραγωγής που και αυτές με τη σειρά τους θα θέλουν επενδύσεις από 10 – 20 εκατ. ευρώ για να στηθούν
».
Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία πρόσφερε στο χθεσινό πλειστηριασμό το ποσό των 7,73 εκατ. ευρώ για να πάρει το ακίνητο με τις εγκαταστάσεις και τα εμπορικά σήματα της ΑΓΝΟ. Αν και ήταν στα επίπεδα του κατώτατου τιμήματος του πλειστηριασμού ήταν και ο μόνος ενδιαφερόμενος, οπότε και ανακηρύχθηκε πλειοδότης. Είχαν προηγηθεί αρκετοί άλλοι διαγωνισμοί που όμως είχαν κηρυχθεί άγονοι. Είναι ενδεικτικό πως στον πρώτο πλειστηριασμό που είχε πραγματοποιηθεί το 2016 η τιμή πρώτης προσφοράς είχε προσδιοριστεί στα 18,18 εκατ. ευρώ!
Βέβαια ο κ. Σαράντης δεν κρύβει πως όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούσαν στενά τη διαδικασία. Κι αυτό καθώς το σήμα ΑΓΝΟ θα μπορούσε να ξαναβρεί τη θέση του στην αγορά. Εξάλλου ακόμη και τη στιγμή που κατέβαζε ρολά η εταιρεία το 2014 τα μερίδια της στη Β. Ελλάδα παρέμεναν σημαντικά!
Η άνοδος και η πτώση
Εξάλλου η ΑΓΝΟ είχε προλάβει να γράψει τη δική της ιστορία στην γαλακτοβιομηχανία μπαίνοντας στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά. Από το 1950 που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη ως συνεταιριστική επιχείρηση (της Ένωσης Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης) ενώ πέντε χρόνια μετά, το 1955, έγινε η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στην Β. Ελλάδα.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 άρχισε η ανέγερση του νέου εργοστασίου της στο Λαγκαδά με την ΑΓΝΟ στη συνέχεια να πετυχαίνει «τρίποντα», όπως πιστοποιούσε και το σποτ με τον Νίκο Γκάλη να διαφημίζει το γάλα της.
Δημοφιλείς ήταν και οι διαφημίσεις της εταιρείας με τον Χάρρυ Κλυνν.
Παρ’ όλα αυτά κρατικές ενισχύσεις αλλά και χρέη που συσσωρεύτηκαν θα αποτελέσουν την «αχίλλειο πτέρνα» της εταιρείας σε μία αγορά που πλέον άλλαζε με τη δυναμική άνοδο των ιδιωτικών εταιρειών.
Το 1995 ελληνικές ανταγωνίστριες εταιρείες, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΑΣΘ ΑΓΝΟ. Την ίδια χρονιά ο ΣΕΒΓΑΠ (Συνεταιρισμός ελληνικών Βιομηχανιών Αγροτικών Προϊόντων) προβαίνει σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση των ελληνικών αρχών να επιχορηγήσουν με ποσό ανάλογο των χρεών της την «ΑΓΝΟ» μέσω της ΑΤΕ, εξοφλώντας μέρος ή το σύνολο των χρεών της από δάνεια, που ανέρχονταν περίπου στο ποσό των 13 δισ. δραχμών, αφού με αυτόν τον τρόπο η ΑΓΝΟ πιθανά επωφελήθηκε από φορολογικές ελαφρύνσεις, εφόσον τα έσοδα από επιχορηγήσεις, δεν παρουσιάσθηκαν ως κέρδη.
Το Δεκέμβρη του 97 η Κομισιόν ενημερώνει την Ελλάδα για την πρόθεσή της να κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου σχετικά με τις επιχορηγήσεις προς την «ΑΓΝΟ». Ετσι το Μάη του 1998, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να την ενημερώσει λεπτομερώς για την κοινωνική και παρεμβατική πολιτική που ακολουθεί στον γεωργικό τομέα, καθώς και για την εναρμόνιση της Ελλάδας με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τότε ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την ΑΓΝΟ ως Συνεταιριστική επιχείρηση.
Στο μεταξύ πάντως με «όπλο» το ευρύτατο δίκτυο διανομής, αλλά και την υιοθέτηση της συσκευασίας Tetratop της Tetrapak (για την προστασία του γάλακτος και της υψηλής διατροφικής αξίας των συστατικών του) η εταιρεία έχει καταφέρει να κατακτήσει μία απ’ τις κυρίαρχες θέσεις στην αγορά.
Το 1999 η ΑΤΕ ορίζεται εκκαθαριστής της «Ε.Α.Σ.Θ. ΑΓΝΟ ΣΥΝΠΕ» και η εταιρεία τίθεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ενώ λειτουργεί. Το Μάρτη του 2000 τίθεται σε πλειοδοτικό διαγωνισμό από την ΑΤΕ η οποία «μεταβιβάζει» το 99,9% της εταιρείας στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ -ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (του Ομίλου ΑΤΕ) με τον όρο να εξασφαλισθούν οι εργαζόμενοι και να διατηρηθεί το ίδιο εργασιακό καθεστώς.
Τελικά τον Ιούνιο του 2003 προκηρύσσεται τρίτος διαγωνισμός από την ΑΤΕ και την ΑΤΕ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας θα αρχίσει να γράφεται τότε, περνώντας στα χέρια της «Κολιός» που τελικά ήταν και η μόνη που συμμετείχε στο διαγωνισμό. Η ΑΓΝΟ δόθηκε καθαρή από την ΑΤΕ στο νέο της ιδιοκτήτη ο οποίος την πήρε τότε πληρώνοντας προκαταβολή 1,2 εκατ. ευρώ και λαμβάνοντας δάνειο άλλα 10 εκατ. ευρώ από την ίδια την τράπεζα. Όπως υποστηρίζει η «Κολιός» για την εξαγορά έδωσε 12,25 εκατ. ευρώ και την περίοδο 2004-2011 έριξε άλλα 35 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού του παραγωγικού εξοπλισμού και άλλα 12 εκατ. σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Ωστόσο, σε αυτή τη δεκαετία η ιστορική εταιρεία δεν κατάφερε να παρουσιάσει ούτε μια κερδοφόρο χρήση. Αντίθετα, φορτώθηκε με νέα χρέη τα οποία πλέον δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν. Έτσι, μοιραία άρχισε η «κάθοδος». Η «Κολιός» απέδωσε την κατάρρευση στην τεράστια ανατίμηση του αγελαδινού γάλακτος, στην αδυναμία άντλησης ρευστότητας από τις τράπεζες καθώς και στην έλλειψη δυνατότητας περαιτέρω χρηματοδότησης.
Σε μια τελευταία προσπάθεια διάσωσης, η γαλακτοβιομηχανία υπέβαλε το 2012 αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, που απορρίφθηκε. Έτσι, οδηγήθηκε σε πτώχευση, υπό το βάρος οφειλών ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας για τη χρήση του 2012, αν και ο τζίρος έφτανε τα 65,1 εκατ. ευρώ, το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημίες ύψους 7,7 εκατ. ευρώ, με τις συσσωρευμένες ζημίες να διαμορφώνονται σε 38,75 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων σε 49,4 εκατ. ευρώ.
Πλέον, μετά την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων απ’ την Ελληνικά Γαλακτοκομεία θα γίνει μία νέα προσπάθεια.
Με πληροφορίες από newmoney.gr
Πηγή: typosthes.gr