Θεσσαλονίκη: Οι τιμές για φοιτητικά σπίτια – Η νέα «τάση» με επενδυτική αγορά
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μπήκε την περασμένη Τρίτη, καθώς ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών εξετάσεων και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανακοίνωση των Βάσεων που αναμένεται να γίνει πριν τον Δεκαπενταύγουστο, προκειμένου να γνωρίζουν οι υποψήφιοι σε ποια σχολή περνάνε. Αμέσως μετά, ξεκινά για πολλούς και μια άλλη αγωνία, αυτή της ανεύρεσης φοιτητικής στέγης. Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη, οι μεσίτες εκτιμούν ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί μετά τις βάσεις σημειώνοντας ότι αυτήν την στιγμή υπάρχει διαθεσιμότητα.
Η διαθεσιμότητα οφείλεται στο ότι έχουν «βγει» στην αγορά κάποια νέα διαμερίσματα, ενώ φέτος εντάθηκε το φαινόμενο που εμφανίστηκε και πέρυσι, υπάρχοντες φοιτητές να αφήνουν τα σπίτια τους την περίοδο του καλοκαιριού, προκειμένου να μην επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός με έξοδα το διάστημα αυτό και ελπίζοντας ότι θα βρουν κάτι άλλο από Οκτώβρη, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.
«Διαθεσιμότητα γενικώς υπάρχει», όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Τζάρος, μιλώντας στον «ΤyposThes», ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη εκδήλωση ενδιαφέροντος, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων. Ο ίδιος εκφράζει εξάλλου αμφιβολία για το αν θα υπάρξει κινητικότητα το διάστημα πριν την ανακοίνωση των βάσεων τουλάχιστον, εκτιμώντας ότι θα τηρηθεί στάση αναμονής από τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Αν έρθουν τώρα να κλείσουν ένα σπίτι, θα το κλείσουν με ημερομηνία από 1η Ιουλίου και αυτό σημαίνει ότι το διάστημα μέχρι την έναρξη των μαθημάτων θα πληρώνουν χωρίς να μένουν ουσιαστικά. Δεν φαίνεται δηλαδή η διάθεση που υπήρχε παλαιότερες χρονιές να κλείσουν νωρίς για να προλάβουν τα καλά σπίτια.
Η ζήτηση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μεσιτών θα κορυφωθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο και προς τα τέλη του.
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι τιμές
Αναφορικά με τις τιμές, ο κ. Τζάρος σημειώνει ότι παραμένουν σταθερές και δεν έχουν ανέβει. «Είχαν αυξηθεί πριν κάποια χρόνια. Έκτοτε είναι υψηλά αλλά ίδιες με πέρυσι πάνω κάτω», τονίζει.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι στο κέντρο, στην περιοχή κάτω από την Εγνατία τα σπίτια είναι από τα πιο ακριβά και μια γκαρσονιέρα μπορεί να κοστίζει μέχρι και 600 ευρώ. Ωστόσο αυτά τα σπίτια απευθύνονται σε λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν τέτοια ενοίκια. Στο κομμάτι πάνω από την Εγνατία που αποτελεί κατεξοχήν «φοιτητικό» κομμάτι της αγοράς αλλά και στην περιοχή ανατολικά των πανεπιστημίων, οι τιμές για μια ανακαινισμένη γκαρσονιέρα με ένα υπνοδωμάτιο και σαλοκουζίνα κινούνται μεταξύ 400-500 ευρώ. Για τα στούντιο, οι τιμές κυμαίνονται από 300-420 περίπου, ανάλογα με την κατάσταση, με το εάν είναι επιπλωμένο, ανακαινισμένο κλπ. Πάντως δεν έχει φανεί στην αγορά ενδιαφέρον για συγκατοίκηση προκειμένου να μοιράζονται τα έξοδα ενώ υπάρχει και μια σχετική έλλειψη σπιτιών κατάλληλων τετραγωνικών για συγκατοίκηση.
Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Τζάρο, υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου ως επένδυση από όσους γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους θα σπουδάσουν σε μια συγκεκριμένη πόλη και με σκοπό να το εκμεταλλευθούν αργότερα. Ένα μέρος εξ αυτών προχωρούν σε αγορά και με δάνειο θέλοντας να εκμεταλλευθούν ότι ακόμη αυτήν την στιγμή τα επιτόκια των δανείων είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Για αγορά, στο κομμάτι κάτω από την Εγνατία, για ένα ανακαινισμένο σπίτι οι τιμές κινούνται άνω των 3000 το τ.μ. και μπορεί να φτάνουν και τις 4.000. Στο κομμάτι πάνω από την Εγνατία και στα ανατολικά, ανάλογα με το σημείο μπορεί να αρχίζει από 1.700 έως και 2.500 το μέτρο στα πιο καλά σημεία.
Τι πρέπει να προσέχουν
Ο κ. Τζάρο συμβουλεύει τέλος ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται σε νόμιμους πιστοποιημένος μεσίτες, οι οποίοι είναι επαγγελματίες, έχουν ευρύτερη γνώση των ακινήτων και δεν θέλουν με το ζόρι να νοικιάσουν ένα σπίτι αλλά έχουν πληθώρα επιλογών ανάλογα με τα δεδομένα που έχει κάθε φοιτητής. Επιπλέον, είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες για το σπίτι, όπως για την ανακαίνιση, τις συνδέσεις, πιθανά προβλήματα της οικοδομής κλπ., ενώ «αυτό που έχουν δείξει όλοι οι συνάδελφοι είναι ότι βρίσκονται δίπλα στον φοιτητή και μετά. Δεν νοικιάζουν ένα σπίτι και μετά εξαφανίζονται, είναι εκεί και αποτελούν ένα σημείο αναφοράς για οποιοδήποτε πρόβλημα έχει ο φοιτητής για τη χρήση του ακινήτου», όπως επισημαίνει ο κ. Τζάρος.
Κίνηση σε κατοικίες επαγγελματικά, καθίζηση στα εμπορικά
Σε ότι αφορά την κίνηση γενικώς στην αγορά ακινήτων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Τζάρος, σημειώνει ότι βρίσκεται σε μια καλή κατάσταση συνολικά χωρίς να έχει σταματήσει το ενδιαφέρον όπως και οι αγοραπωλησίες όλο αυτό το διάστημα. Τεράστια προβλήματα εξακολουθούν ωστόσο, όπως λέει, να υπάρχουν με τη γραφειοκρατία γύρω από το ακίνητο, όπως Κτηματολόγιο, Πολεοδομίες κλπ. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν με τα σημερινά δεδομένα του πληθωρισμού να επενδύσουν σε ένα ακίνητο παρά να κλείσουν τα λεφτά τους στην τράπεζα. Σε ότι αφορά τις τιμές αυτές είναι σχετικά σταθερές το τελευταίο διάστημα αλλά διαφαίνεται μια τάση για αύξηση. Αρκετή κίνηση έχει εμφανιστεί και πάλι και στο κομμάτι του επαγγελματικού ακινήτου, όσον αφορά γραφεία ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις προς τα έξω, ενώ , την ίδια ώρα, μια καθίζηση σημειώνεται στα εμπορικά καταστήματα. «Δεν υπάρχουν πλέον τόσες ζητήσεις για μαγαζιά, ειδικά υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφέ εστιατόρια κλπ», όπως λέει ο κ. Τζάρος. Πρόκειται για ένα κομμάτι της αγοράς που εμφάνισε πτώση καθώς φαίνεται ότι πολύ διστάζουν να προβούν σε ένα επιχειρηματικό άνοιγμα, δεδομένων την οικονομικών συνθηκών της εποχής. Έτσι, μαγαζιά που θεωρητικά θα έπρεπε να νοικιαστούν πιο γρήγορα δεν βρίσκουν ενδιαφερόμενους.
Ωστόσο, όσοι είναι μέσα στα μαγαζιά μπορεί να βλέπουν τα έξοδα να αυξάνονται και να ανησυχούν για τα οικονομικά τους, όμως ακόμη δεν τα αφήνουν, αναμένοντας ίσως μια κάποια σταθεροποίηση της κατάστασης από Σεπτέμβριο.
Πηγή: typosthes.gr