Θεσσαλονίκη: Πέθανε βρέφος ενός μηνός στο Ιπποκράτειο – ΕΔΕ από το νοσοκομείο
Τις συνθήκες νοσηλείας και τα αίτια θανάτου ενός βρέφους μόλις ενός μηνός από το Βόλο, που άφησε την τελευταία του πνοή στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, θα διερευνήσει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχτηκε από τις υγειονομικές Αρχές.
Η ΕΔΕ καλείται να διαπιστώσει αν ευσταθούν οι καταγγελίες του πατέρα, ο οποίος μιλώντας σε ΜΜΕ του Βόλου υποστήριξε πως υπήρξε αμέλεια στην ιατρική φροντίδα του μωρού, καθώς και ότι ο ίδιος χρειάστηκε να δώσει δύο φορές «φακελάκι» σε έναν από τους γιατρούς προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Το ιστορικό
Ο άτυχος Ραφαήλ (σ.σ. αεροβαπτίστηκε λίγο πριν την εισαγωγή του στη ΜΕΘ) ήρθε στον κόσμο στις 14 Νοεμβρίου, σε ιδιωτική κλινική της Λάρισας. Ήταν το τρίτο παιδί ενός ανδρόγυνου από το Βόλο. Στην κλινική ειπώθηκε αρχικά στους γονείς ότι διαπιστώθηκε μια ελαφριά δύσπνοια και του παρασχέθηκε οξυγόνο. Μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εκεί οι γιατροί διέγνωσαν πως το βρέφος έπασχε από το εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο VATER και πως έπρεπε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί εξειδικευμένη ΜΕΘ νεογνών.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον πατέρα, άρχισε να καθυστερεί η εξέταση των νεφρών, ενώ κάποια στιγμή ειδοποιήθηκε ξαφνικά για τη μεταφορά του βρέφους στην Παιδοχειρουργική Κλινική. «Το παιδί κόλλησε ένα μήκυτα, που δεν είχε καταλάβει κανείς και αυτός άρχισε να πολλαπλασιάζεται. Το παιδί άρχισε να βογγάει από τους πόνους, δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Κόλλησε και έναν σταφυλόκοκκο», είπε, προσθέτοντας πως οι γιατροί έλεγαν ότι οι εξετάσεις ήταν καλές, παρότι τα λευκά αιμοσφαίρια «είχαν πάρει την κατηφόρα».
Την επόμενη μέρα πέρασε από τον θάλαμο ο διευθυντής της κλινικής με το ιατρικό του επιτελείο. «Αρχίζει να ουρλιάζει “ποιος είναι αυτός που ανέλαβε αυτό το νεογνό”. Δίνει εντολές να βγάλουν ακτινογραφίες για να καταλάβει τι έγινε. Είδε ο άνθρωπος ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Μας στέλνουν μία παιδίατρο που το εξέτασε με τα μάτια. Δεν έβγαλε άκρη. Ήρθε και ένας νευρολόγος, έντιμος, σωστός. Με το που το είδε ο γιατρός, κατάλαβε τι είχε και ειδοποιεί να το πάνε αμέσως στην εντατική», περιέγραψε ο τραγικός πατέρας και συμπλήρωσε: «H Διευθύντρια έπεσε από τα σύννεφα. Μας είπε ότι μας παρέδωσε ένα υγιές παιδί που ανάρρωνε κανονικά και έτοιμο να πάει σπίτι του. Τα έλεγε και δάκρυζε η γυναίκα. “Είναι έτοιμο να πεθάνει το παιδί” μας είπε. Του κάνουν μεταγγίσει αίματος, πλάσματος με αποτέλεσμα να μην αντέξει. Οι γιατροί στη ΜΕΘ ήταν άψογοι. Έδωσαν μεγάλο αγώνα. Πάλευαν συνεχώς να σώσουν το παιδί.
Λίγο μετά τον θάνατο του παιδιού ο 41χρονος επικοινώνησε με τον γιατρό που -όπως καταγγέλει- χρηματίστηκε λίγες ημέρες πριν. Η απάντησή του, όπως τη μετέφερε ο ίδιος, ήταν «τι θέλετε να σας κάνω; Να ανέβω πάνω στο κυπαρίσσι;». Ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να κινηθεί νομικά, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του παιδιού του.
Το σπάνιο παιδιατρικό σύνδρομο VATER
Το σύνδρομο VATER ή και VACTERL είναι ένα σύνολο γενετικών ελαττωμάτων, άγνωστης αιτιολογίας, που συχνά συνυπάρχουν. Αφορά ανωμαλίες σπονδύλων, ορθοπρωκτικές ανωμαλίες, καρδιακά ελλείμματα, τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο, ατρησία οισοφάγου, νεφρικές ανωμαλίες, και ανωμαλίες άκρων. Εμφανίζεται με συχνότητα από 1 στις 10.000 ως 1 στις 40.000 γεννήσεις, ενώ η αντιμετώπιση του είναι κατά βάση χειρουργική.
Με πληροφορίες από το Thenewspaper.gr