Θωμάς Αναστασιάδης: Κυνηγάμε κάτι τέλειο ή βελτιώνουμε αυτό που υπάρχει;
Ως επιχειρηματίας, χρόνια τώρα έχω πολλούς συνεργάτες στην επιχείρηση μου και με έχει προβληματίσει πολλές φορές εάν θα πρέπει να ψάξω να βρω τον τέλειο αποθηκάριο για παράδειγμα ή αν πρέπει να βελτιώσω όσο γίνεται, τον άνθρωπο που εργάζεται ήδη και δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.
Τα «καλά» ή «κάλπικα» αν θέλετε χρόνια, ασκούσα διοίκηση σε 98 ανθρώπους, ενώ σήμερα, η κρίση μας οδήγησε στο να έχουμε περίπου 30 ανθρώπους στην επιχείρηση μας. Έμαθα καλά και πολλές φορές μάλιστα, τα αποτελέσματα που είχε η αναζήτηση του τέλειου συνεργάτη και τα αποτελέσματα που είχε η προσπάθεια για βελτίωση, έστω και μικρή, μιας κατάστασης που ήδη υπήρχε.
Προφανώς, η συζήτηση για τον ένα ή τον άλλο δρόμο σε όποια απόφαση, ξεκινά όταν έχουμε γνώση του μέσου όρου που υπάρχει στην πραγματική ζωή, στις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα κάποιον εξωτερικό πωλητή. Θα ήθελα στην τέλεια μορφή, να του χρεώσω ένα φορτηγό, να κουβαλάει εμπορεύματα, να έχει αλλαξιά (ρούχα) μέσα στο αυτοκίνητο, να αλλάζει ρούχα και να επισκέπτεται νέους υποψήφιους πελάτες, να ξεφορτώνει προϊόντα και να παραδίδει παραγγελίες, να είναι τέλειος εισπράκτορας, να επισκέπτεται υποψήφιους πελάτες όλες τις ώρες της ημέρας, να μην παίρνει άδειες και ρεπό και φυσικά… να παίρνει και λίγα χρήματα. Είδα όμως ότι όσο καιρό κάποιος ψάχνει, να βρει κάτι τέτοιο (που αντικειμενικά δεν υπάρχει), είναι προτιμότερο να ασχοληθώ με τον υφιστάμενο πωλητή μου και να προσπαθήσω να τον κάνω καλύτερο και πιο αποδοτικό. Είναι κρίσιμο, να γνωρίζεις ή να μπορείς να δεις, τι υπάρχει στην πραγματική ζωή, να βγάλεις τον μέσο όρο και να διεκδικήσεις το κάτι παραπάνω από αυτό. Προφανώς και δεν αναφέρομαι σε στελέχη, υπαλλήλους που είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως, όπως ισχύει το ίδιο και για επιχειρηματίες που μάλλον δεν θα έπρεπε ποτέ να ανοίξουν επιχείρηση…
Όπως λοιπόν συμβαίνει να διώχνουμε κάποιον συνεργάτη και μετά από λίγο το μετανιώνουμε, να εγκαταλείπουμε μια δουλειά χάριν κάποιας άλλης και τελικά να μην μας βγαίνει, να διώχνουμε αυτόν που νοίκιαζε το διαμέρισμα μας και να μένει ξενοίκιαστο και θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμη παραδείγματα τα οποία εσωκλείονται στην γνωστή φράση, θα εκτιμήσεις κάποιον ή κάτι όταν το χάσεις…
Αναστασιάδης Θωμάς