Η παγκόσμια ημέρα Ζώων οργανώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1925 στο Βερολίνο. Από τότε μέχρι σήμερα καθιερώθηκε με στόχο να κινητοποιήσει όλον τον κόσμο, σε κάθε γωνία του πλανήτη και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για όλα τα ζώα.

Η ημέρα που επιλέχθηκε, 4 Οκτωβρίου, συνδέθηκε με την γιορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη της οικολογίας και των ζώων. Την ημέρα αυτή το παγκόσμιο κίνημα προστασίας των ζώων ενώνει τις δυνάμεις του, ευαισθητοποιεί και διεκδικεί.

Ενίοτε ακούμε πολλούς συνανθρώπους μας να δηλώνουν την αγάπη και τον σεβασμό τους προς τα ζώα. Ξεπερνώντας τις θεωρίες, πρέπει ουσιαστικά και πρακτικά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ο κάθε ένας μας ξεχωριστά, πρώτα στα δικά μας κατοικίδια, στα ζώα που εμείς συναναστρεφόμαστε ή συναντάμε. Και τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο κάθε ένας από εμάς είναι συγκεκριμένα.

Έχουμε στειρωμένο και τσιπαρισμένο το κατοικίδιο μας ή περιφέρεται στην γειτονιά και δημιουργεί τα μελλοντικά αδεσποτάκια; Παρέχουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που οφείλουμε ή πηγαίνουμε στον κτηνίατρο μόνο όταν πάθει το κατοικίδιο μας κάτι; Δίνουμε την δυνατότητα στο κατοικίδιο μας να εκτονωθεί επαρκώς, να μυρίσει οσμές της φύσης, όπως δηλαδή ορίζει η φυσική του ανάγκη, ή το έχουμε περιορισμένο σε κάποιο μπαλκόνι ή κλουβί; Καταγγέλλουμε τον συμπολίτη μας που βλέπουμε να κακοποιεί κάποιο ζώο ή κάνουμε ότι δεν βλέπουμε; Προχωρούμε σε υιοθεσία κάποιου ζώου ή επιλέγουμε την αγορά ενός καθαρόαιμου από κάποιον μη νόμιμο εκτροφέα;

Είναι πολλά τα ερωτήματα που μπορώ να θέσω, επέλεξα κάποια ενδεικτικά που θεωρώ ότι αποτελούν την πλειοψηφία των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε άμεσα ή έμμεσα, σχεδόν καθημερινά.

Το βέβαιο είναι ότι ο άνθρωπος επέλεξε, εδώ και χιλιάδες χρόνια, να επέμβει στην φύση, να υιοθετήσει και να αναπαράγει ζώα, άλλοτε για εμπορικούς σκοπούς και άλλοτε για εργασία ή συντροφιά. Έχοντας ως δεδομένη την συνύπαρξή μας με τα ζώα, όχι μόνο την 4 Οκτωβρίου, αλλά καθημερινά πρέπει να κάνουμε αυτό που προτάσσει ο πολιτισμός και οι αξίες που πρεσβεύουμε.

Το μήνυμα που θέλω να εκπέμψω μέσα από αυτό το άρθρο, είναι να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και να φροντίσουμε ΠΡΩΤΑ εμείς να κάνουμε αυτό που περνάει από το χέρι μας, με τις καθημερινές μας πράξεις και την στάση μας απέναντι σε όλα τα ζώα του πλανήτη.

 

Θωμάς Αναστασιάδης
Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων
K9 Doorways Dogs Trainer School
Θετικός Εκπαιδευτής & Τεχνικός Συμπεριφοράς Σκύλων
www.brosdogs.gr

 

Υ.Γ Έγραψα το άρθρο για λογαριασμό του Συλλόγου Κόρες Πιερίων οι Κατερινιώτισσες, τον οποίο και ευχαριστώ και συγχαίρω για την πρωτοβουλία τους να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους.