Θωμάς Αναστασιάδης: Σκυλιά που μεγαλώνουν μαζί, μαλώνουν μεταξύ τους…
Πολλοί κηδεμόνες σκύλων, προχωρούν στην υιοθεσία δεύτερου και τρίτου σκύλου. Κάποιοι άλλοι, αντιμετωπίζουν την υποχρεωτική συμβίωση του δικού τους σκύλου με τον σκύλο του νέου τους συντρόφου ή με τον σκύλο του γείτονα που μοιράζονται τον ίδιο αύλειο χώρο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των σκύλων αποτελούν συχνό φαινόμενο και οι κηδεμόνες αναρωτιούνται τι έφταιξε, τι έκαναν λάθος και τι μπορούν πρακτικά να κάνουν για να λύσουν το πρόβλημα.
Αρχικά θέλω να κάνω σαφές, ότι οι σκύλο – καυγάδες είναι μια πραγματικότητα εντελώς φυσιολογική και πολύ συνηθισμένη. Όταν θα σταματήσουν οι πόλεμοι στην ανθρωπότητα, όταν θα σταματήσουν οι άνθρωποι να μαλώνουν μεταξύ τους, τα ζευγάρια να χωρίζουν, τα αδέρφια να τσακώνονται, τότε θα σταματήσουν και οι σκύλοι να μαλώνουν μεταξύ τους…
Αυτό που μπορείτε και πρέπει να κάνετε, είναι απλά να δημιουργήσετε τις συνθήκες και το περιβάλλον έτσι ώστε η συμβίωση δύο ή περισσότερων σκύλων να έχει σοβαρές πιθανότητες ομαλής συμβίωσης και όχι σοβαρές πιθανότητες συνεχών αντιπαραθέσεων.
Αλήθειες και πρακτικές προτεινόμενες λύσεις
1) Τα σκυλιά ίδιου φύλου, είναι πολύ πιθανό να έρχονται συχνά σε σύγκρουση. Έχουμε δει στην πράξη, ότι ένας αρσενικός σκύλος μπορεί πολύ εύκολα να συμβιώσει με ένα θηλυκό σκύλο. Αντίθετα δύο αρσενικοί σκύλοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δώσουν αρκετές μικρές ή και μεγάλες μάχες, για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στο χάδι, στο φαγητό, στο παιχνίδι, στο ζευγάρωμα, στη θέση κτλ. Το ίδιο και δύο θηλυκά.
2) Στους σκύλους δεν υπάρχουν οι σχέσεις – έννοιες αδέρφια, γονείς, οικογένεια. Θα δώσει μάχη ο γιος με τον μπαμπά ή δύο αδέρφια μεταξύ τους για ένα μπαλάκι ή μια κροκέτα που υπάρχει στο πάτωμα.
3) Για τον σκύλο η ιεραρχία, είναι τρόπος ζωής. Όσοι έχουν περισσότερους από έναν σκύλο, γνωρίζουν ότι κάποιος θα γαβγίσει τον επισκέπτη μπροστά από τους υπόλοιπους σκύλους, θα έχει την καλύτερη θέση στον χώρο που ζουν, κάποιος θα φάει με ασφάλεια χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς, κάποιος θα διεκδικήσει πρώτος και «μέχρις εσχάτων» το μπαλάκι που πέταξε για παιχνίδι ο κηδεμόνας. Ωραία η έννοια της ισότητας αλλά στον κόσμο των σκύλων και γενικότερα στην φύση, υπάρχει ο νόμος του ισχυρού.
4) Η περίοδος κοινωνικοποίησης ενός σκύλου, ολοκληρώνεται στους πρώτους 4 μήνες της ζωής του. Το διάστημα από 2 έως 4 μηνών, είναι κρίσιμο και όσοι σκύλοι δεν κοινωνικοποιήθηκαν επαρκώς ή βίωσαν δυσάρεστες εμπειρίες (επίθεση από άλλους σκύλους, ψυχολογική και σωματική βία) εκείνο το διάστημα της ζωής τους, είναι πιθανό να τους ακολουθεί για όλα τα επόμενα χρόνια.
5) Ο ζωτικός χώρος, είναι για τον σκύλο κάτι πολύ σημαντικό στην ιεράρχηση των αναγκών και της ψυχολογίας τους. Έτσι βλέπουμε σκύλους να έχουν κάκιστη συμπεριφορά όταν βρίσκονται στον δικό τους χώρο και να παρουσιάζουν θετικά στοιχεία και ηρεμία όταν βρίσκονται μακριά από αυτόν.
6) Εάν αποφασίσετε να υιοθετήσετε δεύτερο σκύλο, επιλέξτε να πάρετε σκύλο διαφορετικού φύλου. Εάν έχετε ήδη αρσενικό σκύλο, επιλέξτε θηλυκό και το αντίστροφο.
7) Όταν δύο σκύλοι έχουν μεγάλη ηλικιακή διαφορά, μειώνονται οι πιθανότητες αντιπαραθέσεων. Εάν για παράδειγμα έχετε έναν σκύλο 6-7 ετών και υιοθετήσετε ένα κουτάβι 2-3 μηνών, έχετε αυξημένες πιθανότητες να πάνε όλα καλά τα επόμενα χρόνια της συμβίωσης τους.
8) Στειρώστε! Η στείρωση, εκτός από τα οφέλη στην υγεία του σκύλου σας, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες αντιπαραθέσεων στην ανάγκη ή διεκδίκηση ενός ζευγαρώματος και παράλληλα επιφέρει συνολικά μια καλύτερη ισορροπία στην συμπεριφορά και την ψυχολογία του σκύλου. Στους αρσενικούς σκύλους, η βελτίωση σε ζητήματα συμπεριφοράς, είναι πιο εμφανής σε σχέση με τα θηλυκά.
9) Η ώρα του φαγητού για κάθε σκύλο είναι ιερή. Εκτός από αυτό, στο DNA του κάθε σκύλου, είναι γραμμένη η ανάγκη του για προστασία του φαγητού. Θα πρέπει λοιπόν τα ταΐζετε τα σκυλάκια σας, σε διαφορετικά μέρη και να μην μπορεί ο ένας σκύλος να έχει πρόσβαση στο μπολάκι του άλλου. Οι μεγαλύτεροι σκύλο – καυγάδες γίνονται με αφορμή το φαγητό και όταν ο ένας σκύλος πάει να πάρει το φαγητό του άλλου. Με την ολοκλήρωση του γεύματος, απομακρύνετε τα μπολάκια από το έδαφος.
10) Αποφύγετε παιχνίδια επαναφοράς, όταν έχετε περισσότερους από έναν σκύλο. Πολύ συχνά, το «έπαθλο» που λέγεται μπαλάκι, αποτελεί εστία αντιπαραθέσεων. Απομακρύνεται διάφορα παιχνίδια που είναι πιθανό να διεκδικήσουν και οι δύο σκύλοι και δώστε μεγάλη προσοχή όταν τους δίνετε λιχουδιές.
11) Εάν έχετε μεγαλόσωμο σκύλο, επιλέξτε σαν δεύτερο, ένα μικρόσωμο. Μειώνετε τις πιθανότητες αντιπαραθέσεων. Εάν έχετε ένα Γερμανικό Ποιμενικό και θέλετε σίγουρους μπελάδες… επιλέξτε σαν δεύτερο σκύλο ένα Ροτβάιλερ ή Μπόξερ. Εάν μάλιστα είναι και ίδιου φύλου, έχετε βάλει όλες τις προϋποθέσεις για αλλεπάλληλες κυνομαχίες.
12) Φροντίστε πάντα ΠΡΩΤΟ, τον σκύλο που ζείτε περισσότερα χρόνια μαζί του. Είναι ο φυσικός αρχηγός. Αυτός υποδέχεται το νέο μέλος και απαιτεί σεβασμό. Πρέπει να τρώει πρώτος, να δέχεται το χάδι σας πρώτος κτλ. Εάν η μεταξύ τους σχέση αλλάξει την ιεραρχία και καταφέρει ο δεύτερος σκύλος να επιβληθεί του πρώτου, τότε πρέπει να σεβαστείτε τη νέα ιεραρχία που δημιουργήθηκε μεταξύ τους.
13) Αφήστε να εξελιχθούν οι αντιπαραθέσεις και μην επεμβαίνετε. Όταν ο κηδεμόνας προσπαθεί να λειτουργήσει «πυροσβεστικά», μαλώνει τον έναν ή τον άλλο σκύλο για την κακή του συμπεριφορά, στην πραγματικότητα μεγιστοποιεί το πρόβλημα και τα ζώα περιμένουν την ευκαιρία που θα ξανά-αναμετρηθούν, ακόμα πιο έντονα, την στιγμή που θα λείπει ο κηδεμόνας. Φυσικά εάν δείτε, σκηνές «απείρου κάλους» ή κινδυνεύσει η ακεραιότητα ενός σκύλου, προφανώς και θα πρέπει να τα χωρίσετε.
Εάν κάνετε όλα τα παραπάνω και συνεχίζονται οι έντονες αντιπαραθέσεις των 2 σκύλων, τότε είναι μονόδρομος ο περιορισμός. Θα πρέπει να φροντίσετε να μην έχει επαφή ο ένας με τον άλλο σκύλο και να περιορίζονται μια ο ένας και μια ο άλλος.
Αναστασιάδης Θωμάς
K9 Doorways Dog Trainers School
Θετικός Εκπαιδευτής & Τεχνικός Συμπεριφοράς Σκύλων
Κίν. 6979.22.38.03
www.brosdogs.gr