Την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή ως υποχρεωτική η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσω της οποίας θα μπει τάξη στο κτιριακό απόθεμα της χώρας, ενώ μόλις δύο online έντυπα θα αντικαταστήσουν στοίβες εγγράφων που χρειάζονταν σε διαδικασίες όπως οι μεταβιβάσεις κατοικιών.

Συγκεκριμένα σε μία ενιαία βάση δεδομένων που έχει ετοιμάσει και λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, θα ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο, στην πραγματική του κατάσταση όπως είναι σήμερα.

Ταυτόχρονα δύο νέα έγγραφα, ηλεκτρονικά και έντυπα, μπαίνουν στο πεδίο των ακινήτων, τα οποία ενσωματώνουν και αντικαθιστούν δεκάδες έγγραφα και διαδικασίες που χρησιμοποιούν μηχανικοί και συμβολαιογράφοι στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως η βεβαίωση μηχανικού για την ύπαρξη ή μη αυθαιρεσιών, το ενεργειακό πιστοποιητικό, το ΚΑΕΚ, του Κτηματολογίου κ.λ.π.

Πρόκειται για το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου/ Διηρημένης Ιδιοκτησίας και για το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/ Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα με δύο υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς:

– Προβλέπεται η έναρξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου,

– καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης των κτιρίων/ αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτίριου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και

– Ο χρόνος ενημέρωσης των στοιχείων η μορφή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εντύπων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και του Πιστοποιητικού/ Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/ Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, συγκεντρώνονται σε ένα πιστοποιητικό, στο Πιστοποιητικό Πληρότητας όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες ενός ακινήτου με αποτέλεσμα:

Να αποτρέπεται η δημιουργία νεας γενιά αυθαιρέτων

Να θωρακίζεται η ιδιοκτησία των πολιτών, καθώς θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι τυχόν μεταβολές του ακινήτου.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η διαφάνεια στις δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις)

Να μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία καθώς ο πολίτης – ιδιοκτήτης έχοντας ψηφιακά την ακτινογραφία του ακινήτου του δεν χρειάζεται να σπεύδει για οποιοδήποτε έγγραφο και πλέον τα βλέπει με ένα κλικ από τον υπολογιστή του.

Το Δημόσιο να αποκτά καταγραφή των ακινήτων του με σημαντικές πληροφορίες, ώστε να μπορούν να προγραμματιστούν και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Να επιταχύνονται οι επενδύσεις, καθώς με ψηφιοποιημένες τις πληροφορίες των ακινήτων συντομεύει δραστικά ο χρόνος διερεύνησης και εξέτασής τους από τους υποψήφιους επενδυτές.

 

 

 

Πηγή: dikaiologitika.gr