Ενα ιταλικό είδος γλυκού ψωµιού που προέρχεται από το Μιλάνο (στην τοπική µιλανέζικη διάλεκτο της λοµβαρδικής γλώσσας λέγεται panetton) και συνήθως προετοιµάζεται για τα Χριστούγεννα και το Νέο Ετος. Έχει εντυπωσιακό ύψος, στη γεύση μοιάζει λίγο με τσουρέκι και κάποιες φορές περιέχει ξηρούς καρπούς, σταφίδες και μπαχαρικά.

 

Υλικά
550γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις + λίγο ακόμη για το ζύμωμα
4 κουτ. σούπας γάλα ζεστό
2 φακελάκια Μαγιά Στιγμής
100γρ. ζάχαρη
250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
5 μέτρια αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
3 κουτ. σούπας μπράντι ή μαύρο ρούμι
160γρ. σταφίδες (ξανθές ή ανάμικτες ξανθές και μαύρες)
100γρ. ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού (κόντιτα), ψιλοκομμένες
λίγο αλάτι

Διαδικασία
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε καλά μία ψηλή φόρμα για πανετόνε. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε ειδική, αντικολλητική χάρτινη φόρμα για πανετόνε, την οποία τοποθετείτε μέσα σε μία μικρή στρογγυλή φόρμα για κέικ.

Σε μπολ αναμιγνύετε το ζεστό γάλα με τη Μαγιά Στιγμής και 1 κουτ. γλυκού από τη ζάχαρη και αφήνετε στην άκρη για λίγα λεπτά, να φουσκώσει το μίγμα.

Ρίχνετε την υπόλοιπη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ, μαζί με το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε καλά μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μίγμα.

Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, σταδιακά τα αβγά και λίγο από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις .

Βάζετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις σε ένα μπολ με μία πρέζα αλάτι, ανακατεύετε και δημιουργείτε μία λακούβα στη μέση. Ρίχνετε μέσα πρώτα τη διαλυμένη μαγιά και στη συνέχεια το μίγμα του βουτύρου και ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε μία μαλακή ζύμη. Σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη στην άκρη για 5 λεπτά.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνετε για 10 λεπτά, μέχρι να έχετε μία μαλακή και ελαστική ζύμη. Βάζετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Στο μεταξύ βάζετε τις σταφίδες με το μπράντι σε κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν καλά.

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, ζυμώνετε ξανά σε αλευρωμένη επιφάνεια για 5 λεπτά και σταδιακά ενσωματώνετε μέσα τις σταφίδες και τις ψιλοκομμένες ζαχαρωμένες φλούδες, φροντίζοντας να μοιραστούν ομοιόμορφα σε όλη τη ζύμη. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζετε στη φόρμα και αφήνετε να φουσκώσει ξανά, για περίπου 1 ώρα.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC και ψήνετε για 40-50 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

 

 

Πηγή: olivemagazine.gr