Τι γυρεύει ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Παύλος Μελάς σε έναν ορθόδοξο ναό; (ΦΩΤΟ)
Αν και δεν είναι μια εκκλησία με ιστορία αιώνων, ο Ιερός Ναός Παναγίας «Άξιον εστί» προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες. Ακόμη και κάποιους που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την θρησκεία. Βρίσκεται στην Αξιούπολη, μια κωμόπολη στη νοτιοδυτική πλευρά του Νομού Κιλκίς, μια περιοχή με πανέμορφη φύση.
Τα θυρανοίξια του Ναού έγιναν το 2003. Ο λόγος που η συγκεκριμένη εκκλησία προσελκύει τόσους πολλούς επισκέπτες, είναι οι απίστευτες τοιχογραφίες του. Απίστευτες όχι μόνο γιατί καλύπτουν όλο το εσωτερικό του ναού και των παρεκκλησιών του, αλλά γιατί ξεφεύγουν από τα αυστηρά αγιογραφικά πλαίσια.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αγιογραφίες, αλλά για εκκλησιαστική ζωγραφική που καλύπτει συνολική επιφάνεια 1500 τετραγωνικών μέτρων ζωγραφισμένων τοίχων, με έντονα χρώματα και παραστάσεις. Φιλοτεχνήθηκαν από τον αγιογράφο Κωσταντίνο Βαφειάδη, ο οποίος δέχθηκε και την ανάλογη κριτική από τους ακραιφνείς συντηρητικούς του χώρου. Συνολικά του πήρε εφτά χρόνια για να ολοκληρώσει την εικονογράφηση του ναού. Το 2010 εκδόθηκε και βιβλίο για τις συγκεκριμένες τοιχογραφίες.
Στις τοιχογραφίες απεικονίζεται η ζωή του Χριστού και των Αγίων, σημαντικά γεγονότα της θρησκευτικής ιστορίας, τα ιερά μυστήρια, οι παραβολές, οι αμαρτίες κλπ. κάτι σαν ένα ανοιχτό εικονογραφημένο βιβλίο θρησκευτικής ιστορίας. Δείτε τις φωτογραφίες του άλμπουμ για να καταλάβετε.
Ανάμεσα στις τοιχογραφίες, εντυπωσιάζει αυτή που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο στο νεκρικό κρεββάτι και από πάνω του ο Απόστολος Παύλος αλλά και ο Παύλος Μελάς. Προφανώς ο καλλιτέχνης θέλει να τονίσει τη συνέχεια του έθνους και την ταύτιση του με την ορθόδοξη πίστη, ακόμη και αυτών που έζησαν αιώνες πριν την εμφάνιση του Ιησού Χριστού.
Καθώς λοιπόν ο Ναός στο εσωτερικό του αποτελεί μια πανδαισία χρωμάτων και εικόνων, πολλοί επισκέπτες, είτε μεμονωμένοι είτε με εκδρομικά γκρουπ, παγαίνουν για να τον δουν από κοντά, συνδυάζοντας την εκδρομή τους στην περιοχή με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αξιούπολης, αλλά και την περιοχή του Σκρα με την Γαλάζια λίμνη.
Πηγή: facebook.com/omorfataxidia