Με αφορμή τη λυμένη γραβάτα του Τrump, μετά από αποτυχημένη ομιλία του, εξετάζουμε τη σημειολογία στις γραβάτες των πολιτικών.

Η ζωή είναι αστεία κάποιες φορές. Δικαιοσύνη δεν δίνεται πάντοτε, υπάρχουν όμως κάποιες μικρές στιγμές στη ζωή, που μας κάνουν να ελπίζουμε. Μια φωτογραφία του Donald Trump και της ήττας ζωγραφισμένης στο πρόσωπό του, μας κάνει να αισθανόμαστε αυτή τη μικρή στιγμή δικαίωσης. Έστω και προσωρινή, υπάρχει αυτό το αίσθημα της ικανοποίησης. Ο πρόεδρος της Αμερικής, Donald Trump, λοιπόν, έγινε viral, για ακόμη μια φορά, λόγω μιας φωτογραφίας του που τον δείχνει να έχει λυμένη τη γραβάτα του.

 

Στην επιστροφή του στον Λευκό Οίκο μετά από μια αποτυχημένη ομιλία για την προεδρική του καμπάνια στην Tulsa της Oklahoma, ο Donald Trump φωτογραφήθηκε στην πιο ηττημένη πόζα της ζωής του. Στη φωτογραφία, ο πρόερδος της Αμερικής φαίνεται να έχει το πουκάμισό του ξεκούμπωτο και τη γραβάτα του λυμένη. Πολλοί, λοιπόν, έκριναν τη λυμένη του γραβάτα ως ένδειξη ήττας μετά το φιάσκο της ομιλίας του στην Tulsa.

Ο Trump φωτογραφήθηκε, λοιπόν, βγαίνοντας από το Marine One, με την πιο λυπημένη και θυμωμένη παράλληλα, έκφραση ever. Η λυμένη κόκκινη γραβάτα του δε, κρίθηκε ως ένδειξη ήττας μετά από μια αποτυχημένη ομιλία.

H φωτογραφία του καταρρακωμένου Trump είναι η αφορμή για να εξετάσουμε τους πολιτικούς και τη σημασία πίσω από τις γραβάτες τους. Οι ενδυματολογικές επιλογές των πολιτικών παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία τους με το κοινό εξάλλου. Η εικόνα τους, από το αν φοράνε τζιν και sneakers μέχρι και το χρώμα της γραβάτας που θα επιλέξουν, δεν καθόλου τυχαία.

 

Οι ενδυματολογικές επιλογές των πολιτικών

Υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα που ασχολείται με την εικόνα των πολιτικών υποψηφίων και ηγετών. Το πόσο προσεγγίσιμοι ή αυστηροί θα δείξουν στο κοινό, ορίζεται και από το ντύσιμό τους. Το χρώμα της γραβάτες που θα επιλέξουν δε, έχει διαφορετική σημειολογία.

 

Η ψυχολογία των χρωμάτων

Το κάθε χρώμα, έχει και τη δική του σημειολογία. Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Όταν βλέπουμε ένα χρώμα, δημιουργείται μια εγκεφαλική αντίδραση η οποία οδηγεί σε συγκεκριμένα συναισθήματα. Για παράδειγμα, το πράσινο προσφέρει χαλάρωση, ενώ το κόκκινο εντείνει την αίσθηση της πείνας (γι’ αυτό και πολλά εστιατόρια είναι βαμμένα κόκκινα). Τη ψυχολογία των χρωμάτων παίρνουν στα σοβαρά και οι πολιτικοί. Επιλέγοντας τα κατάλληλα ρούχα και χρώματα ρούχων, συνδέουν την εικόνα τους με ένα συγκεκριμένο συναίσθημα.

 

 

Γιατί το μπλε είναι η no.1 επιλογή στις εμφανίσεις των πολιτικών

Πάρα πολλοί πολιτικοί, συμπεριλαμβάνουν το μπλε χρώμα στις εμφανίσεις τους. Μέσω κοστουμιών, πουκαμίσων και γραβατών. Το σκούρο μπλε (ή το γαλάζιο) προδιαθέτει την παρουσία ενός έξυπνου και συγκροτημένου ανθρώπου. Ενός που μπορεί κανείς να εμπιστευτεί. Γι’ αυτό και οι πολιτικοί το φορούν συχνά. Επίσης, είναι ένα χρώμα που φοράει ο μέσος Αμερικανός, Έλληνας κ.ο.κ., με αποτέλεσμα το κοινό να ταυτίζεται με αυτό το πρόσωπο.

 

Η κόκκινη γραβάτα του Trump και η σημασία της

Το κόκκινο χρώμα στην πολιτική, ταυτίζεται με διάφορα πράγματα. Στην Ελλάδα, συνδέεται με την αριστερά και στην Αμερική με τους Ρεπουμπλικανούς. Αλλά δεν είναι η μόνη του σημειολογία. Το κόκκινο είναι ένα έντονο, «δυνατό» χρώμα. Εκδηλώνει πάθος, θυμό, πείνα. Είναι ζωντανό χρώμα. Στην περίπτωση του Donald Trump, λοιπόν, αλλά και άλλων πολιτικών, η επιλογή μιας τέτοια γραβάτας είναι γιατί θέλουν να υπονοήσουν τον δυναμισμό τους. Οι περισσότεροι πολιτικοί που φορούν μια κόκκινη γραβάτα θέλουν να τονίσουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητά τους. Στην περίπτωση του Donald Trump, η σημειολογία αυτή είναι πιο ‘right on the money’, πεθαίνεις. Αφήνοντας άλυτη δε τη γραβάτα του, υπονοεί την αδυναμία του. Σαν να αποδέχεται την ήττα του.

 

 

Τι σημαίνουν τα υπόλοιπα χρώματα στις γραβάτες

Όπως είπαμε, υπάρχει μια διαφορετική ερμηνεία πίσω από κάθε χρώμα. Το καφέ για παράδειγμα, αν και συνδέεται με τη Γη, στις γραβάτες των πολιτικών έχει άλλη σημασία. Μια καφέ γραβάτα είναι παλιομοδίτικη, άρα και ο πολιτικός (και οι απόψεις του) το ίδιο.Οι μοβ γραβάτες από την άλλη, ταυτίζονται συχνά με την θρησκεία αλλά και την πολυτέλεια. Από την άλλη, υπάρχουν και οι όλες οι υπόλοιπες πιο «αντισυμβατικές» γραβάτες. Για παράδειγμα, οι ριγέ ή καρό ή αυτές με μοτίβα που φοριούνται συνήθως απ’ όσους θέλουν να προκαλέσουν εντύπωση. Αυτοί που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή και να φανούν πιο δημιουργικοί. Πιο ‘ιδιαίτεροι’.

 

 

H έλλειψη γραβάτας

Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση της έλλειψης γραβάτας. Κάποιοι πολιτικοί, όπως ο Barack Obama στις ομιλίες του, αφαιρούσε την γραβάτα του. Αυτό τον έκανε αμέσως πιο προσεγγίσιμο. Η έλλειψη γραβάτας αποδίδει ένα αίσθημα χαλαρότητας, κάνοντάς το πρόσωπο αυτό να φαίνεται πιο ανθρώπινος.

Ο Barack πάντως, από το 2016, που παρέδωσε την σκυτάλη της προεδρίας στον Trump, προτιμάει να μην φοράει γραβάτα στις δημόσιες εμφανίσεις του.

 

 

Πηγή: oneman.gr