Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις αναψυκτικά διαίτης κάθε μέρα
Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι είναι καλύτερο από το κανονικό αναψυκτικό, αλλά ποιες είναι οι πραγματικές παρενέργειες των αναψυκτικών διαίτης;
Αναμφισβήτητα μία από τις πιο συγκεχυμένες συζητήσεις στον κόσμο της υγείας και της διατροφής αυτή τη στιγμή είναι το ερώτημα ποιο είναι καλύτερο: κανονικά αναψυκτικά ή διαίτης .
Τα κανονικά αναψυκτικά είναι φορτωμένα με πρόσθετα σάκχαρα, μερικές φορές πάνω από 50 ή 60 γραμμάρια σε ένα μπουκάλι, και η έρευνα δείχνει ότι με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση υπερβολικής πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, καρδιακές παθήσεις, ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, διαβήτη και ακόμη και ορισμένοι καρκίνοι.
Από την άλλη πλευρά, παρόλο που τα αναψυκτικά διαίτης δεν περιέχουν θερμίδες ή πρόσθετα σάκχαρα, πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης την πιθανότητα αύξησης βάρους και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου με αυτό το ρόφημα.
Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι τα αναψυκτικά με μηδενική ζάχαρη θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους , ενώ άλλες έχουν βρει ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Και έρχεται πιο πρόσφατα νέα είδηση για τα αναψυκτικά διαίτης—δηλαδή, την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Ιούλιο του 2023- ότι το κύριο γλυκαντικό μηδενικών θερμίδων που χρησιμοποιείται στη διαιτητική κόλα και σε πολλά άλλα αναψυκτικά διαίτης, η ασπαρτάμη, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Λοιπόν, τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε αναψυκτικό διαίτης κάθε μέρα; Σύμφωνα με το Eat this, εντοπίζονται 6 facts.
Εσύ τα γνωρίζεις;
1.Μπορεί να καταναλώνεις ένα γλυκαντικό που είναι «πιθανώς καρκινογόνο»
Εάν το αναψυκτικό διαίτης της επιλογής σας είναι η Diet Coca-Cola, μπορεί να είσαι ήδη εξοικειωμένη με το κύριο γλυκαντικό της: την ασπαρτάμη. Αυτό το γλυκαντικό μηδενικών θερμίδων βρίσκεται στα Diet Coke, Sprite Zero, Coke Zero και Fanta Zero, καθώς και σε ορισμένες ποικιλίες μεταλλικών νερών και σε ορισμένες τσίχλες χωρίς ζάχαρη.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), μία από τις δύο επιτροπές του ΠΟΥ πίσω από την απόφαση, όταν σε κάτι δίνεται αυτή η ετικέτα δεν σημαίνει αυτόματα ότι «προκαλεί καρκίνο», καθεαυτό. Αντίθετα, σημαίνει ότι υπάρχουν πιθανές συνδέσεις, αλλά ότι η έρευνα για τους ανθρώπους εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένη για να συμπεράνει κανείς ότι προκαλεί καρκίνο.
2.Μπορεί να χάσεις βάρος
Η κατανάλωση αναψυκτικού διαίτης συνδέεται με μείωση του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος και του ποσοστού σωματικού λίπους, ειδικά μεταξύ των παχύσαρκων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.
Ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος Toby Amidor, MS, RD, CDN, FAND προσθέτει ότι σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς 2020-2025 , «Η βραχυπρόθεσμη έρευνα δείχνει ότι τα γλυκαντικά μηδενικών και χαμηλών θερμίδων είναι χρήσιμα για την απώλεια βάρους, αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι ακόμα ασαφές».
3.Μπορεί να πάρεις βάρος
Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση το 2017 συνέδεσε τόσο τα ζαχαρούχα όσο και τα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά με την αύξηση βάρους. Άλλα δεδομένα δείχνουν ότι τα μη θρεπτικά γλυκαντικά μπορεί να διεγείρουν την όρεξη, οδηγώντας σε αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.
«Τα τεχνητά γλυκαντικά αφομοιώνονται διαφορετικά από τη φυσική ζάχαρη», εξηγεί ο Justine Rosado , RDN , εγγεγραμμένος διαιτολόγος διατροφολόγος και πιστοποιημένος ειδικός φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη στο The Nutrition Queens. «Αυτό που καθορίζει τη μεταβολική τους μοίρα είναι η πολύπλοκη σύνθεσή τους, με ορισμένες να παρακάμπτουν εντελώς τις τυπικές φάσεις απορρόφησης και πέψης που υφίστανται τα τρόφιμα που περιέχουν θερμίδες».
4.Οι γευστικοί κάλυκές σου καταλαβαίνουν τη διαφορά με τη ζάχαρη
Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό ή κακό, οι περισσότεροι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά τακτικά μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει μια σαφώς διαφορετική γεύση μεταξύ των κανονικών και της διαίτης.
Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη πιθανότατα θα έχουν αισθητά διαφορετική γεύση εάν έχεις συνηθίσει τα κανονικά αναψυκτικά.
Ορισμένα μη θρεπτικά γλυκαντικά μπορεί να είναι 180 έως 13.000 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη και μπορεί να αλλάξουν τις γευστικές προτιμήσεις με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με έρευνα στο The Permanente Journal.
5.Μπορεί να κάνει τα οστά σου πιο αδύναμα
«Η κατανάλωση αναψυκτικών, ανεξάρτητα από το αν είναι διαίτης ή με ζάχαρη, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οστική πυκνότητα », λέει ο Manaker.
«Αλλά οι μελέτες δείχνουν ανάμεικτα αποτελέσματα· ειδικά τα σκούρα αναψυκτικά, φαίνεται να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο».
Η υπερβολική πρόσληψη φωσφορικού οξέος σε αναψυκτικά δημιουργεί ανισορροπίες στις αναλογίες μετάλλων που συνδέονται με την οστεοπόρωση και τα κατάγματα, σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 στο Nutrients .
6.Μπορεί να νιώθεις περισσότερη ενέργεια
«Πολλά αναψυκτικά διαίτης περιέχουν καφεΐνη, η οποία μπορεί να δώσει ώθηση στους ανθρώπους όταν αισθάνονται νωθροί », λέει ο Manaker. «Δυστυχώς, αν πίνετε αυτές τις αναψυκτικές με καφεΐνη αργά την ημέρα, μπορεί να έχετε πρόβλημα με τον ύπνο χάρη στη διέγερση».
7.Μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το σάκχαρό σου
«Σε αντίθεση με την κατανάλωση κανονικών αναψυκτικών που είναι φορτωμένη με πρόσθετα σάκχαρα, η κατανάλωση diet αναψυκτικών δεν πρέπει να προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα », λέει ο Manaker.
Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη αλλά τους αρέσει η σόδα μπορεί να βρουν τα αναψυκτικά διαίτης ως μια καλή επιλογή. «Όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες, οι αναψυκτικές διαίτης είναι ένας ασφαλής τρόπος για να απολαύσετε ένα ρόφημα με γλυκιά γεύση διατηρώντας τα σάκχαρα στο αίμα σταθερά», λέει ο Rosado.
Πηγή:theissue