Τι θα γίνει με τις εκκλησίες το Πάσχα – Όλα τα σενάρια
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Πιθανή η λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών.
Το φετινό Πάσχα θα είναι τελείως διαφορετικό, όπως έχουν επανειλημμένως διαμηνύσει οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία του κορονοϊού.
Εκκλησίες, ναοί και μοναστήρια παραμένουν κλειστά, υπό τον φόβο εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού. Κι αυτό, μάλιστα, αναμένεται να διαρκέσει έως τουλάχιστον τις 11 Απριλίου, δηλαδή έως το Σάββατο του Λαζάρου.
Μάλιστα, παρότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) επιτρέπει την ατομική προσευχή και το ατομικό προσκύνημα, εντούτοις αυτό δεν καθίσταται εφικτό, εξαιτίας των επιβαλλόμενων περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών.
Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται ότι εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο λειτουργίας των εκκλησιών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, υπό την προϋπόθεση των κεκλεισμένων των θυρών.
Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει το Μαξίμου είναι η πιθανότητα μη συμμόρφωσης μέρους των πιστών με τις παραπάνω αποφάσεις. Εν ολίγοις, το κυβερνητικό επιτελείο φοβάται τις σκηνές συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες, ιδίως το βράδυ της Ανάστασης.
Ως εκ τούτου, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της ισχύουσας ΚΥΑ, όταν και επανεξεταστεί η κατάσταση.
«Έχουμε μέρες και χρόνια να γιορτάζουμε. Καμία μέρα, όμως, δεν θα είναι η ίδια τα επόμενα χρόνια, αν από την επιπολαιότητά μας χάσουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε» δήλωσε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε λίγες ώρες αργότερα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά, δεν θα πάμε σε εκκλησίες αλλά θα προσευχηθούμε».
Στο πλαίσιο αυτό, για αύριο – Τετάρτη – είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, λαμβάνοντας υπόψη κάθε πιθανή παράμετρο – και ιδίως τη δημόσια υγεία.