Στην Κροατία βρέθηκε πριν λίγες ημέρες (22 με  26 Μαΐου 2022) η αποστολή του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης στα πλαίσια Erasmus+ ΚΑ229  προγράμματος με θέμα «Cinderella then and now. Discovering values». Την αποστολή πλαισίωσαν η συντονίστρια του προγράμματος, κ.Ζωή Κουτσουρά και οι εκπαιδευτικοί κ. Ευτέρπη Τυροδήμου και κ. Μαρία Τσιτουρίδου.

Το σχολείο που φιλοξένησε τις εργασίες της 3ης κινητικότητας ήταν το Osnovna Scola Mate Lovraka Petrinja. Το θέμα της 3ης κινητικότητας του προγράμματος ήταν «First year evaluation and Sustainable Development Goals» και τα σχολεία που μετείχαν εκτός απο εμάς ήταν το Istituto comprensivo di Maleo Italy, το Ceip Pepe Damaso Spain, το Szkola Podstawowa im. G. Taszyckiego w Chruszczobrodzie Poland και το  Little Hadham Primary School Britain. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 23 Μαΐου 2022.

1η μερα erasmus+ program:  η ημέρα περιλάμβανε γιορτή υποδοχης προς τιμή των αποστολών και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η ξενάγηση στην Petrinja και η συζήτηση γύρω από τον καταστροφικό σεισμό που άλλαξε τη ζωή της πόλης και του σχολείου. Ακολούθησε εργαστήριο με θέμα την θεραπευτική λειτουργία του ρυθμού στη μουσική από τον καθηγητή μουσικής του σχολείου.  Στη συνέχεια συναντήσαμε έναν τοπικό κεραμοποιό στο εργαστήρι του, ο οποίος μας έδειξε πώς κατασκευάζει πήλινα αντικείμενα  και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την κατασκευή σφραγίδων από πηλό.

Ακολούθησε γεύμα από το σχολείο σε ένα υπέροχο παραδοσιακό εστιατόριο χαμένο στη φύση και τα ζώα.

2η ημέρα erasmus+ program: επισκεφτήκαμε πάλι το σχολείο Osnovna Skola  Mate Lovraka Petrinja, μπήκαμε σε δύο τάξεις και παρουσιάσαμε στα παιδιά – με  ένα πρόγραμμα προβολής που είχαμε ετοιμάσει με τα παιδιά – τα δικά μας παιδιά, μέσα από τις δράσεις τους και το τι τους αρέσει να κάνουν στο σχολείο και τι στον ελεύθερο τους χρόνο. Το ενδιαφέρον τους να μάθουν για τα ελληνόπουλα, φανηκε από τις ερωτήσεις που μας απηύθυναν και τη συζήτηση που ακολούθησε.

Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με τα στατιστικά στοιχεία που απέδωσε η μεσοαξιολόγηση του προγράμματος. Τα ίδια ερωτηματολόγια που είχαν συμπληρώσει μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί των 6 ευρωπαϊκών σχολείων  στο προηγούμενο διάστημα στα σχολεία τους, ενσωματώθηκαν, αποκωδικοποιήθηκαν από τη συντονίστρια του προγράμματος και απέδωσαν πολύ χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τα  θέματα που άρεσαν και άγγιξαν περισσότερο τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς,  τι θα ήθελαν περισσότερο ή λιγότερο και τους έλειψε από το πρόγραμμα.

Έτσι, η αξιολόγηση του προγράμματος σε αυτή τη φάση – ακριβώς στη μέση του προγράμματος- απέδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε και  ήταν ιδιαίτερα σημαντικές  οι απόψεις που μοιραστήκαμε.  Επίσης συζητήσαμε για  την εισαγωγή και εφαρμογή στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που ενδιαφέρουν πολύ τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Κοινή πεποίθηση όλων των εκπαιδευτικών που μετέχουν στο πρόγραμμα  και θα πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό, είναι ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε τα σημερινά παιδιά να χαμογελούν περισσότερο… και λιγότερο να έχουν ωραία ίσια δόντια! Επιθυμία και αίτημα  των παιδιών αποτέλεσε η άποψη: «κάθένας και καθεμία   είναι σημαντικός/’η και μοναδικός/ή!»

Συναποφασίσαμε όλες οι αποστολές να αγωνιστούμε για ένα σχολείο πιο πράσινο με δικαιοσύνη και ισότητα για όλη τη σχολική κοινότητα.

Το υπόλοιπο της ημερας περιλάμβανε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο του Ζάγκρεμπ.

ημέρα erasmus+ program:  η ημέρα περιλάμβανε εκδρομή βόρεια, στις λίμνες Plitvice, οι  οποίες  αποτελούν από  το 1949 το παλαιότερο εθνικό πάρκο της Κροατίας , ενώ το 1979 χαρακτηρίστηκαν  μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ομορφιά του φυσικού τοπίου ήταν τόσο μοναδική και  απλώχερη, ώστε παρόλη την πολύωρη ανηφορική διαδρομή μας στη φύση, η ικανοποίηση και ο ενθουσιασμός  ήταν έκδηλα.

Η μέρα  εκλεισε με δείπνο και ανταλλαγή δώρων από τις αποστολές μεταξύ τους. Επιστρέψαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία που μας παρείχαν οι κροάτισσες συνάδελφοι. Είχαμε την ευκαιριία να μοιραστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις, πολιτιστικά στοιχεία, να γνωριστούμε καλύτερα σε προσωπικό επίπεδο με τις ευρωπαίες συναδέλφους μας.

Αυτό που κρατήσαμε είναι ότι οι άνθρωποι στην περιοχή που επισκεφτήκαμε είναι πολύ κοντά στη φύση, την απολαμβάνουν, τη σέβονται πολύ και την επιλέγουν για να περάσουν ευχάριστα όταν έχουν χρόνο. Γι’  αυτό και τα σημεία που επέλεξαν για να αποδώσουν τη φιλοξενία τους ήταν στη φύση·.στο δάσος, δίπλα στον Κούπα ποταμό, στις λίμνες Plitvice. Μας εντυπωσίασε η καθαριότητα και η τάξη που κυριαρχούσε σε όλους τους χώρους που επισκεφτήκαμε. Είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε αφειδώς τις κροάτικες γεύσεις και γενικότερα την κροάτικη φιλοξενία.

Η συντονίστρια του Erasmus+ KA229 progect

Ζωή Κουτσουρά

 

 

(Δελτίο τύπου)