Το αιωνόβιο πλατάνι της Μπάρας στον Κολινδρό – Μνημείο της φύσης, μάρτυρας και της Επανάστασης του ’21
Τα αιωνόβια δέντρα αποτελούν σύμβολα σοφίας, μακροζωίας, ιερότητας, γενναιότητας ή γαλήνης και κατέχουν διαχρονικά κεντρική θέση στον ανθρώπινο πολιτισμό. Αποτελούν μνημεία της φύσης που παραπέμπουν πολλές φορές σε μια άλλη ιστορική εποχή.
Υπάρχουν δέντρα που «είδαν» και «άκουσαν» τους Έλληνες επαναστάτες του 1821 να ονειρεύονται μια ελεύθερη χώρα, δέντρα που έζησαν την αντάρα των μαχών των Ελλήνων αντιστεκόμενοι στις ορδές του εχθρού, δέντρα που γλίτωσαν από την καταστρεπτική μανία των κατακτητών, δέντρα που στην σκιά τους κάθισαν με τα κοπάδια τους οι πρόγονοί μας, δέντρα που έζησαν τα γλέντια και τους χορούς των κατοίκων της περιοχής, δέντρα που «άκουσαν» τις καμπάνες να ηχούν το χαρμόσυνο μήνυμα της ελευθερίας από τον τουρκικό ζυγό, δέντρα που περιβάλλονται με μοναδικές ιστορίες και μύθους στο πέρασμα των χρόνων από το 1821 έως σήμερα.
Ένα τέτοιο δέντρο, το «πλατάνι της Μπάρας», στέκει αιώνες τώρα αγέρωχο στην ομώνυμη αγροτική περιοχή, δυτικά του Κολινδρού, σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων. Η παράδοση μας άφησε τη μαρτυρία ότι στη περιοχή αυτή κατέφυγε η οικογένεια του αγωνιστή της επανάστασης του 1821, του καπετάν Διαμαντή Νικολάου, γιατί ο πατέρας του ήλθε σε διένεξη με τους Τούρκους του χωριού. Εκεί γεννήθηκε και ο ίδιος περί το 1790 (σελίδα 111, Ιστορία Κολινδρού – Κλ. Μαμέλη-Πολύζου).
Πρόσφατα η τοπική δημοτική αρχή με την σύμπραξη και ευαισθητοποιημένων συγχωριανών, μερίμνησε να το επισκεφτούν ειδικοί οι οποίοι μετά από εμπεριστατωμένες μετρήσεις και έρευνες αποφάνθηκαν ότι είναι ηλικίας 1015 χρόνων και υπέδειξαν τρόπους για τη διάσωση και ανάδειξή του.
Αξίζει της προσοχής μας γιατί αποτελεί ένα σπάνιο μνημείο της φύσης για την περιοχή του Κολινδρού.
Βασίλης Τραούδας
Συντονιστής Ομάδας
Επιστημόνων Κολινδρού