ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ «ΟΛΥΜΠΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ» ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ Δ.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΑΣΟΥ.

Ιδιαίτερα χρήσιμο αλλά και ευχάριστο ήταν το περιεχόμενο της χριστουγεννιάτικης διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποίησε το «Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής» με συνδιοργανωτές τον Δήμο Κατερίνης και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Θάσου, με τίτλο: «Το άστρο που οδήγησε τους Μάγους».
Ήταν μια χριστουγεννιάτικη αναζήτηση, γεμάτη επιστήμη και θαύμα, με τον Δρ. Θωμά Μπίσμπα, Αστροφυσικό, καθώς και την Άννα Μπίσμπα, Φιλόλογο ΜΑ, ένα «Μαγικό Πανεπιστήμιο» για μικρούς και μεγάλους. Και πράγματι, την εκδήλωση την παρακολούθησαν ζωντανά όχι μόνο παιδιά αλλά και γονείς.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν επιστημονικές αναφορές που παρουσιάστηκαν όμως με πολύ απλό τρόπο και αφορούσαν τη γέννηση του Χριστού (πότε, πού, πώς κλπ.) αλλά και τι ήταν το χριστουγεννιάτικο αστέρι που καθοδήγησε τους Μάγους ώστε να πάνε να προσκυνήσουν τον Χριστό.

Η ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Μ.Α. ΑΝΝΑ ΜΠΙΣΜΠΑ.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη εισήγηση της Φιλολόγου, Άννας Μπίσμπα, παρουσιάστηκαν, μεταξύ των άλλων, και στοιχεία από την Καινή Διαθήκη ως προς τη Γέννηση του Ιησού Χριστού ενώ εντοπίστηκαν και στοιχεία που δεν υπάρχουν στις διηγήσεις των Ευαγγελιστών, στοιχεία που όμως επικράτησαν, χρόνο με τον χρόνο, στην κοινωνία.

Ο ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΣ, Δρ. ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΣΜΠΑΣ.
Στη δεύτερη εισήγηση, με εισηγητή τον Δρ. Θωμά Μπίσμπα, Αστροφυσικό, έγινε αναφορά στο άστρο που καθοδήγησε τους Μάγους να πάνε να προσκυνήσουν τον Χριστό. Τι ήταν όμως αυτό το αστέρι που επί μήνες καθοδηγούσε τους Μάγους; Μπορεί να ήταν, πραγματικά, ένα ουράνιο αστέρι; Ο κ. Μπίσμπας απέκλεισε το ενδεχόμενο να ήταν κάποιο αστέρι ή σύνοδος αστεριών, επειδή τα αστέρια, όπως σήμερα τα γνωρίζει η επιστήμη, δεν έχουν τέτοιες ιδιότητες.
Τι μπορεί να ήταν, λοιπόν, αυτό το άστρο της Βηθλεέμ; Κατά την επιστήμη, πάντως, δεν μπορεί να υπάρχει κάποια εξήγηση.
Ωστόσο, κατά τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, το αστέρι αυτό ήταν Άγγελος Κυρίου, γι’ αυτό και στη σχετική αναφορά των Ευαγγελίων επισημαίνεται ότι το αστέρι αυτό στάθηκε πάνω από το νήπιο που κρατούσε η Μαρία, στοιχείο που οδήγησε τους Μάγους στο συμπέρασμα ότι αυτό το νήπιο, επί του οποίου στάθηκε το αστέρι, ήταν ο Χριστός. Σ’ εκείνο, λοιπόν, το νήπιο οι Μάγοι άφησαν τα δώρα τους.

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΑΓΟΙ; ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΗΤΑΝ;
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση ήταν ο αριθμός των Μάγων που προσκύνησαν τον Χριστό, επειδή τα Ευαγγέλια δεν αναφέρουν πουθενά το πόσοι ήταν οι Μάγοι. Επικράτησε όμως η άποψη ότι οι Μάγοι ήταν τρεις, επειδή τα δώρα που προσφέρθηκαν ήταν τρία. Ωστόσο, αυτό το στοιχείο περί του αριθμού των δώρων δεν αποκλείει να ήταν οι Μάγοι περισσότεροι από τρεις. Επίσης, όπως σημειώθηκε, όταν γίνεται αναφορά περί Μάγων, ας μη νομίσει κάποιος ότι επρόκειτο για μάγους με τη σημερινή έννοια, αλλά μάλλον πρέπει να ήταν βασιλικοί εκπρόσωποι.