«Να βρεθεί τρόπος να ανοίξει με ασφάλεια η αγορά. Το πρόβλημα δεν είναι οι έμποροι και τα καταστήματα όπως έχει αποδειχθεί, αλλά ο κόσμος που θα βγει στους δρόμους για να ψωνίσει. Ας βρει λοιπόν η πολιτεία τον τρόπο να ανοίξουμε τα καταστήματα μας. Πρέπει να το εξετάσουμε πολύ σοβαρά», λέει στο CNN Greece o Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Οι πρώτες μέρες του click away έδειξαν αυτό που όλοι περίμεναν να δείξουν δηλαδή πολύ χαμηλή κίνηση και για όσους μόνο έχουν οργανωμένο online κατάστημα.

Όπως λέει ο κ. Καφούνης «αυτά τα καταστήματα κάνουν ένα 20% με 25% των παραδόσεών τους ενώ τα μικρά καταστήματα ζήτημα είναι αν δέχονται ένα με δύο τηλέφωνα τη μέρα. Παρά το ότι δεν έχει δουλειά, οι έμποροι πάνε στα μαγαζιά τους και περιμένουν υπομονετικά και εκνευρίζονται ακόμη περισσότερο. Πάνε στα μαγαζιά τους με την ελπίδα να κάνουν και εκατό ευρώ τζίρο. Η αίσθησή μας είναι ότι το τελικό ποσοστό θα είναι κοντά στο 20% εκτός και αν καταρρεύσουν εντελώς οι εταιρίες ταχυμεταφορών».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, παρά τις τελευταίες αποφάσεις για τη λειτουργία της αγοράς δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να πειστεί το υπουργείο να διερευνηθούν επιπλέον δυνατότητες για το άνοιγμα της αγοράς με ασφάλεια.

«Αυτό δεν είναι άνοιγμα της αγοράς και σε αυτό συμφωνεί τουλάχιστον και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης», λέει ο κ. Καφούνης.

Αναφορικά με την τελευταία απόφαση για το κούρεμα των ενοικίων Ιανουάριο και Φεβρουάριο ο κ. Καφούνης λέει ότι είναι απόλυτα θετικό μέτρο. «Υιοθετήθηκε η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου και είναι μια ανάσα για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα ενοίκια αλλά και για τους ιδιοκτήτες που δεν θα έπαιρναν τελικά τα λεφτά τους».

 

Υποφέρει ο κλάδος των ανθοπωλών

Ένας επαγγελματικός κλάδος που υποφέρει αυτή τη στιγμή λόγο της φύσης της δουλειάς και της ευπάθειας των προϊόντων τους αλλά και λόγο του αθέμιτου ανταγωνισμού είναι τα ανθοπωλεία. «Είμαστε ανοιχτά αλλά ουσιαστικά κλειστά» λέει στο CNN Greece ο Μάριος Βαλλιάνος πρόεδρος του Συλλόγου Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής.

«Στο πρώτο lockdown τα ανθοπωλεία είχαν τεράστιο πρόβλημα. Πουλούσαν λουλούδια τα κέντρα κήπου, τα σούπερ μάρκετ, οι λαϊκές, και εμείς ήμασταν κλειστά. Τώρα τουλάχιστον αποφορτίζεται λίγο η κατάσταση έστω και με αυτή την πρακτική του click away και του τηλεφώνου. Βέβαια πάνα τα σούπερ μάρκετ πωλούσαν λουλούδια και από σήμερα άνοιξαν και οι λαϊκές αγορές για τα ανθοκομικά προϊόντα. Τίθεται λοιπόν ένα θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού γιατί εκεί ο πελάτης βλέπει το προϊόν απευθείας, πληρώνει με μετρητά και το παίρνει ενώ σε εμάς πρέπει να ακολουθήσει μια μεγάλη διαδικασία», λέει ο κ. Βαλλιάνος.

«Σχεδόν κανένα ανθοπωλείο δεν έχει τη δυνατότητα να δουλέψει με το click away. Ε-shop έχει μονοψήφιος αριθμός καταστηματαρχών και από την άλλη εμείς διαθέτουμε ένα προϊόν που ο πελάτης θέλει να το δει πριν το αγοράσει. Αυτό που ζητούμε είναι να μπορεί να έρθει ο πελάτης και να αγοράσει και να πληρώσει εκτός καταστήματος», συμπληρώνει.

«Επειδή το προϊόν που πουλάμε είναι ευπαθές και βραχύβιο από τη μια δεν μπορούμε να κάνουμε παραγγελίες, γιατί δεν έχουμε πελατεία αλλά το χειρότερο είναι η διαδικασία του ανοίγματος και κλεισίματος. Σε κάθε κλείσιμο εμείς θα πρέπει να πετάμε στα σκουπίδια ότι προϊόν έχουμε στο κατάστημά μας. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε και στα δύο λοκντάουν», καταλήγει ο κ. Βαλλιάνος.

 

 

 

Πηγή: cnn.gr