Ενεργειακή αναβάθμιση και βιοκλιματικές παρεμβάσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα «πράσινο» και φιλικό προς το περιβάλλον Δημαρχιακό Μέγαρο θα διαθέτει σε λίγο καιρό ο Δήμος Κατερίνης, καθώς άμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ενεργειακή του αναβάθμιση.

Πρόκειται για το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ – Ε.Π. «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2014-2020» έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση δημαρχιακού μεγάρου Δήμου Κατερίνης», το οποίο θα υλοποιηθεί με συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ και εθνικούς πόρους.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 2.850.000 ευρώ με Φ.Π.Α., ενώ θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τους νόμους – διατάξεις που αφορούν τα Δημόσια και Δημοτικά Έργα. Αναμένεται δε να ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζει σταθερά τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της προώθησης φιλικών προς το περιβάλλον και καινοτόμων καθαρών τεχνολογιών, με στόχο την προστασία του αέρα, της βιοποικιλότητας και της φύσης. Αυτό συμπεριλαμβάνει οικονομική υποστήριξη, επενδύσεις και μέτρα ώστε οι χώρες να συμμορφωθούν με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε., βάσει της οποίας απαιτείται η ανάπτυξη «πράσινων» υποδομών που να ανταποκρίνονται στις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων.

 

 

Το κτίριο

Το Δημαρχιακό Μέγαρο Κατερίνης είναι ένα κτίριο με συνολική επιφάνεια 2.510 τ.μ. και εκτείνεται στον χώρο της παλιάς δημοτικής αγοράς. Το αρχιτεκτονικό του σχέδιο ήταν το αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της επταετίας. Η αρχική μελέτη μάλιστα προέβλεπε ένα υπόγειο πάρκινγκ, τα καταστήματα της δημοτικής αγοράς, πυλωτή και έναν όροφο. Ωστόσο διαφάνηκε νωρίς ότι η συγκεκριμένη κατασκευή δεν θα μπορούσε να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του δήμου.

Έτσι, «προβλέποντας» το μέλλον, επί δημαρχίας του Σίμου Χαραλαμπίδη (Δήμαρχος Κατερίνης κατά την περίοδο 1975-1986) έγινε επικαιροποίηση της μελέτης και προστέθηκε ένα ακόμη υπόγειο πάρκινγκ και ένας ακόμη όροφος, οπότε και απέκτησε τη σημερινή του μορφή. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1983 και ολοκληρώθηκε το 1989 επί δημαρχίας του Θεόφιλου Καμπερίδη (Δήμαρχος Κατερίνης κατά την περίοδο 1987-1990).

Σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κατερίνης εργάζονται δεκάδες δημοτικοί υπάλληλοι, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προφανές ότι δεν χωρά πλέον τις δράσεις των υπηρεσιών του δήμου, με αποτέλεσμα τη μεταφορά υπηρεσιών σε άλλα κτίρια (π.χ. η Δημοτική Αστυνομία θα μεταφερθεί σύντομα στο ανακαινισμένο κτίριο της παλιάς Πυροσβεστικής επί της οδού Σβορώνου).

Η ενεργειακή του ωστόσο αναβάθμιση είναι εκ των ων ουκ άνευ για έναν σύγχρονο δήμο όπως ο Δήμος Κατερίνης.

 

 

Τι περιλαμβάνει

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου σε κατηγορία τουλάχιστον Α+ και η εξοικονόμηση ποσοστού πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερο του 89%. Στόχος δηλαδή είναι ο μετασχηματισμός ενός κτιρίου που λειτουργεί με μεγάλο κόστος, σε κτίριο χαμηλής κατανάλωσης, που να πληροί όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου κτιρίου, αποτελώντας και τον πρόδρομο της αναβάθμισης και των υπόλοιπων κτιρίων του Δήμου.

Για την αναβάθμισή του θα γίνουν επεμβάσεις τόσο στο κέλυφός του όσο και στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Ειδικότερα οι εργασίες που θα γίνουν είναι:

Αναβάθμιση του κελύφους με θερμομόνωση των κατακόρυφων δομικών στοιχείων με σύστημα εσωτερικής μόνωσης, με κατασκευή εσωτερικής επένδυσης με μεταλλικό σκελετό, εντός των οποίων τοποθετείται πετροβάμβακας πάχους 100mm, που εσωτερικά φέρει διπλή γυψοσανίδα. Επίσης θερμομόνωση των οροφών εξωτερικά με σύστημα ανεστραμμένης θερμομόνωσης με πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης πάχους 100mm, θερμομόνωση των δαπέδων σε εξωτερικό περιβάλλον με ισόπεδη ψευδοροφή από τσιμεντοσανίδες και μονωτικό υλικό πετροβάμβακα 100mm.

Επιπλέον, προβλέπεται η αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα πιστοποιημένα, θερμομονωτικά με χαμηλή θερμοπερατότητα σε συνδυασμό με υαλοπίνακες ενεργειακούς, σημαντικά χαμηλής θερμοπερατότητας. Θα εγκατασταθούν κινητά σκίαστρα στην νότια, ανατολική και δυτική όψη του κτιρίου.

Παράλληλα θα γίνει εγκατάσταση συστήματος ψύξης θέρμανση VRV ή VRF, που θα καλύπτει και τις ανάγκες του κτιρίου σε ψύξη και θέρμανση, εγκατάσταση στο δώμα του κτιρίου εξωτερικών μονάδων κλιματισμού VRV, χαμηλού θορύβου, σε συνδυασμό με αντίστοιχες εσωτερικές μονάδες στους χώρους των γραφείων, συστημάτων εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας τουλάχιστον 73% και προκλιματισμό του εισερχόμενου αέρα. Η εγκατάστασή τους θα γίνει σε εσωτερικούς χώρους. Επιπρόσθετα θα εγκατασταθούν φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED μειώνοντας δραστικά την καταναλισκόμενη στο κτίριο ηλεκτρική ισχύ, κεντρικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου του κτιρίου (BMS, KNX κλπ), καθώς και φωτοβολταϊκά πάνελ στο δώμα του κτιρίου, με νότιο προσανατολισμό, συνολικής επιφάνειας περίπου 150τμ και ισχύος 23kW.

 

Υπογραφή της σύμβασης

Η έναρξη του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημαρχιακού Μεγάρου Κατερίνης, βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, καθώς πριν λίγες μέρες, και συγκεκριμένα την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, υπεγράφη από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Συμεωνίδη και από εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Κώστα Λιακόπουλου, η σύμβαση που σηματοδοτεί την άμεση έναρξη των εργασιών.

 

 

Όπως σημείωσε, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, «ο σχεδιασμός για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου εντάσσεται στις προσπάθειές μας για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ υπαγορεύεται από την έμφαση που αποδίδουμε τόσο στις βιοκλιματικές παρεμβάσεις, όσο και στη διασφάλιση της λειτουργικότητας για εργαζόμενους, πολίτες και επισκέπτες. Επιπλέον, στον εξωραϊσμό, ενός κτιρίου – σημείου αναφοράς για την πόλη».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Συμεωνίδης τονίζει πως πρόκειται για ένα «πράσινο» έργο με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενεργειακά οφέλη. Με τις βιοκλιματικές παρεμβάσεις που θα γίνουν τόσο στο κέλυφός του όσο και στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του κτιρίου, θα εξασφαλιστεί σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και αισθητή μείωση του λειτουργικού κόστους, ενός κτιρίου που καθημερινά εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες.

 

 

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

#CohesionGR