Καταργείται η εξαίρεση για τη χρηματοδότηση χωρών που δεν πληρούν τα κριτήρια. Ανοιξε η κoύρσα διαδοχής, προηγείται η Λαγκάρντ

Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις τελευταίες 48 ώρες καθώς δυο μείζονος σημασία ζητήματα ξεκαθάρισαν οδηγώντας σε αναδιαμόρφωση ισορροπιών. Σε αυτό το πλαίσιο αποσαφηνίστηκαν και οι προθέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ καθώς και του διοικητικού συμβουλίου για την Ελλάδα, συμβάλλοντας στη συνέχιση της συζήτησης στην Ευρώπη. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τη διαγραφή της εξαίρεσης βάσει της οποίας χώρες που δεν πληρούσαν τους όρους μπορούσαν να δανείζονται από το Ταμείο, εξέλιξη που έχει άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αποστολή στο Λονδίνο, ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥ

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας πιέζει για απεμπλοκή της διαδικασίας αξιολόγησης, διαχωρισμό των μεταρρυθμίσεων από το δημοσιονομικό και σύνδεσή του με την ελάφρυνση του χρέους, στις διμερείς επαφές στο Νταβός, το ΔΝΤ φαίνεται ότι κάνει το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας εκλογής επικεφαλής του ΔΝΤ, το διοικητικό συμβούλιο, είχε αποφασίσει, με εισήγηση της Κριστίν Λαγκάρντ, την διαγραφή της εξαίρεσης που επέτρεπε στο Ταμείο να δανείζει χώρες-μέλη του ακόμα και όταν αυτές δεν πληρούν τους όρους, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για συστημικά κρίσιμες,

Η εξαίρεση αυτή επέτρεψε στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρώτο και δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα αν και το χρέος της χώρας είχε κατ επανάληψη κριθεί μη βιώσιμο (non sustainable). Την εξαίρεση αυτή είχε εισάγει το 2010, με απόφαση διοικητικού συμβουλίου, ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Η απόφαση της κατάργησής του με το αιτιολογικό του περιορισμού του αναλαμβανόμενου κινδύνου, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ευρύτερης αναθεώρησης των όρων δανεισμού των χωρών είναι αυτή που αναμένεται να εξασφαλίσει στην Κριστίν Λαγκάρντ την επανεκλογή της στη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ.

Παράλληλα όμως με την κατάργηση της εξαίρεσης το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς το δημόσιο χρέος παραμένει σε επίπεδα άνω του 200%. Συνεπώς η Κριστίν Λαγκάρντ επιλέγει τον αυτοπεριορισμό του Ταμείο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Μετά από την απόφαση αυτή του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένονται αντιδράσεις τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ πέταξε το μπαλάκι.

Για τα ζητήματα αυτά θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα η Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να της εκφράσει και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην υποψηφιότητά της.

Αργά χθες το βράδυ το ΔΝΤ ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του γενικού διευθυντή, στον γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου.

Μερικά δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζόρτζ Όζμπορν ανακοίνωσε τη στήριξή της Βρετναίας στην υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ, από το Νταβός όπου βρίσκονται για το World Economic Forum.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ παρουσίασε από το Λονδίνο το WorldEconomic outlook update, στα πλαίσια του οποίου ο επικεφαλής οικονομολόγος, Μορίς Ομπσφελντ απάντησε σε ερώτηση του sofokleousin.gr για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη. Ο κ. Ομπσφελντ υποστήριξε ότι θα χρειαστεί δημοσιονομική ευελιξία στις χώρες που βαρύνονται από το προσφυγικό,αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για χαλάρωση των πιέσεων από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

 

πηγή: sofokleousin.gr