Την απόφαση να επιλέξει τη λύση της συνεργασίας έλαβε η δημοτική παράταξη του Δήμου Πύδνας Κολινδρού «Βόρεια Πιερία – Δημοκρατία και Ανάπτυξη», ύστερα από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου. Με ανακοίνωσή της καλεί «όσες  παρατάξεις του δήμου μας δεν κάνουν υποχωρήσεις σε εθνικιστικά και ρατσιστικά κηρύγματα» σε συζήτηση και αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων με βάση τις προγραμματικές αρχές που παρατίθενται.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του συνδυασμού αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ως παράταξη εδώ και δυο δεκαετίες παρεμβαίνουμε στην  τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής μας, αρχικά στον καποδιστριακό δήμο Αιγινίου και μετά το 2011 στον καλλικρατικό δήμο Πύδνας – Κολινδρού, άλλοτε αυτόνομα και άλλοτε με συνεργατικά σχήματα.

Στην παρούσα συγκυρία επιλέγουμε την λύση της συνεργασίας, όπως αποφάσισε η Γενική μας Συνέλευση της 23ης Νοεμβρίου 2018. Εξάλλου, η μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» και η εισαγωγή της απλής αναλογικής στην εκλογή των τοπικών αυτοδιοικητικών οργάνων δείχνει το δρόμο της συνεργασίας. Καλούμε, λοιπόν, όσες  παρατάξεις του δήμου μας δεν κάνουν υποχωρήσεις σε εθνικιστικά και ρατσιστικά κηρύγματα  να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε προγραμματικές συγκλίσεις με βάση τις ακόλουθες προγραμματικές αρχές.

  1. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός θεσμός της δημοκρατίας και πρέπει να αποτελεί έκφραση της κοινωνίας των πολιτών. Χωρίς συλλογική διαβούλευση, έλεγχο, διαφάνεια και δημοκρατικό προγραμματισμό χάνει το λόγο της ύπαρξής της. Γι’ αυτό πρέπει να επιδιώκει κάθε φορά τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους στη λήψη των αποφάσεων της, ενεργοποιώντας και επεκτείνοντας θεσμούς άμεσης δημοκρατίας.
  2. Θέλουμε έναν δήμο που θα κατοχυρώνει ουσιαστικά την ισότητα και την ισοπολιτεία μεταξύ των δημοτών, που δε θα λειτουργεί κάνοντας εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια στους εκλογικούς πελάτες της εκάστοτε δημοτικής αρχής.
  3. Τα τοπικά συμβούλια πρέπει να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο, αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η συγκεντρωτική δομή των «καλλικρατικών» δήμων και να αποκτήσουν φωνή και οι μικρές τοπικές κοινωνίες που μπήκαν στο περιθώριο. Είναι ανάγκη να ενεργοποιηθούν, επιτέλους, οι θεσμοθετημένες λαϊκές συνελεύσεις.
  4. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωταγωνιστεί σε παραγωγικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της περιοχής. Πρέπει να επιδιώκει την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των γεωγραφικών διαμερισμάτων του δήμου και όχι μόνον αυτών που η διοίκηση θεωρεί κεντρικά.  Η αγροτική παραγωγή χρειάζεται στήριξη με έργα υποδομής και ενημέρωση των αγροτών για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες.
  5. Η προστασία του περιβάλλοντος, φυσικού και οικιστικού,  δεν είναι πολυτέλεια αλλά σχετίζεται αναπόσπαστα με την ποιότητα ζωής των πολιτών. Πράσινο, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων πρέπει να αποκτήσουν απόλυτη προτεραιότητα.
  6. Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας. Οι δήμοι έχουν υποστεί μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων τους και έχουν οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία. Επιβάλλεται δυναμική αλλά και μελετημένη διεκδίκηση πόρων και συνετή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Η διαφάνεια, ο έλεγχος και η νομιμότητα των δαπανών είναι αυτονόητο και πρωταρχικό μέλημα.
  7. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις ιδιωτικοποιήσεις που εξελίσσονται και στους ΟΤΑ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να υπερασπίζεται τα δημόσια αγαθά (νερό, υγεία, παιδεία) και να αντιτίθεται στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών ζωτικής σημασίας  για τους πολίτες (π.χ. καθαριότητα).
  8. Οι δήμοι χρησιμοποιούνται ως όχημα για την προώθηση ελαστικών σχέσεων εργασίας. Διεκδικούμε αυτό που είναι αυτονόητο για μια σύγχρονη κοινωνία: ενίσχυση των αποκεντρωμένων φορέων σε εξουσίες, πόρους και προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Οργανωτική και παραγωγική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου χωρίς εργαζόμενους είναι αδύνατη.
  9. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι βασικός μοχλός οργάνωσης της αλληλεγγύης, με τη συγκρότηση ενός δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών, που θα απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους άνεργους, τους οικονομικά ασθενέστερους και τους πρόσφυγες.

Με βάση αυτές τις αρχές καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις που μπορούν να τις αποδεχτούν  σε μια αμφίδρομη ουσιαστική επικοινωνία, για να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ