Το Ελ Νίνιο έκανε την πιο άνυδρη έρημο του κόσμου να ανθίσει καταχείμωνο
Η ξαφνική ανθοφορία στην έρημο Ατακάμα της Χιλής αποδίδεται στις βροχές που έφερε το μετεωρολογικό φαινόμενο στον Ειρηνικό.
Οι αμμοθίνες του οροπεδίου Ατακάμα στη Χιλή, της πιο άνυδρης ερήμου στον κόσμο, καλύφθηκε από ένα μοβ και άσπρο χαλί τις τελευταίες ημέρες, τη μέση του χειμώνα για το νότιο ημισφαίριο.
Παρόλο που δέχεται μόνο λίγα χιλιοστά βροχής κάθε 4-5 χρόνια, η Ατακάμα είναι γνωστή ως «ανθισμένη έρημος» («Disierto Florida») καθώς καλύπτεται με αγριολούλουδα όταν οι σπάνιες βροχές συμπέσουν με τις κατάλληλες θερμοκρασίες.
Περίπου 500 είδη φυτών ζουν σε αυτή τη φαινομενικά νεκρή λωρίδα γης, κατά μήκος της δυτικής πλευράς των Άνδεων, με έκταση λίγο μικρότερη της Ελλάδας στα 105.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Οι σπόροι και οι βολβοί αυτών των ανθεκτικών ειδών αντέχουν χρόνια ξηρασίας μέχρι να έρθουν οι ζωοδόχες βροχές.
Κανονικά, τα επεισόδια ξαφνικής ανθοφορίας έρχονται την άνοιξη.
Αυτή τη φορά όμως συνέβη το καταχείμωνο λόγω του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, το οποίο που ευνοεί τις βροχοπτώσεις σε αυτή την περιοχή της Νότιας Αμερικής.
Για την ώρα, το φαινόμενο δεν έχει πάρει τις διαστάσεις της πλήρους «ανθισμένης ερήμου» δήλωσε στο Reuters ο Σεζάρ Ποζάρο της Εθνικής Υπηρεσίας Δασοκομίας.
Οι ανθισμένες εκτάσεις ίσως μεγαλώσουν με τις νέες βροχοπτώσεις που αναμένονται τις επόμενες μέρες, είπε. «Στο μεταξύ πρέπει να περιμένουμε».
Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί μόλις 15 επεισόδια ανθοφορίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν το 2022 ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής.
Το 2022, η χιλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναγνώριση νέας προστατευόμενης περιοχής για να σώσει την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Το μεγάλο υψόμετρο, η απουσία νέφωσης και η εξαιρετικά χαμηλή υγρασία είναι οι λόγοι για τους οποίους η Ατακάμα φιλοξενεί πολλά μεγάλα τηλεσκόπια, όπως τα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του Νότου (ESO).
Πηγή:in