Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και την Υπηρεσία Μιας Στάσης (ΥΜΣ), ακόμη και εάν είστε εν δυνάμει επιχειρηματίας.
Ημέρα ορόσημο για την επιχειρηματικότητα ήταν η Δευτέρα 4 Απριλίου 2011, καθώς τέθηκαν σε λειτουργία το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και οι «Υπηρεσίες μιας Στάσης» (ΥΜΣ) στα Επιμελητήρια δίνοντας ανάσα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Στο Επιμελητήριο Πιερίας με μια και μοναδική διαδικασία μπορεί να συσταθεί μια επιχείρηση και να κάνει άμεση έναρξη της οικονομικής της δραστηριότητας σε μία ημέρα ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη. Μοναδική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι οι ιδρυτές της εταιρείας να μην έχουν εκκρεμότητες με το ελληνικό δημόσιο (π.χ. να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα).
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου:
«Με επιτυχία έχουν ολοκληρωθεί στο Επιμελητήριο Πιερίας ιδρύσεις εταιρειών με το νέο θεσμό»
«Γρηγορότερη, ευκολότερη και φθηνότερη έχει γίνει πλέον η διαδικασία ίδρυσης μιας επιχείρησης στην Ελλάδα», τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας και αναφερόμενος στα οφέλη του επιχειρηματία, της διοίκησης και της ελληνικής οικονομίας από τη λειτουργία του νέου θεσμού, τονίζει: Επιτυγχάνεται α) η μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών επιβαρύνσεων, β) η μείωση του κόστους σύστασης για τις επιχειρήσεις γ) η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και ο περιορισμός στα διοικητικά κόστη ανθρωπίνων πόρων και βεβαίως η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, δ) η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής μας οικονομίας καθώς απελευθερώνεται η επιχειρηματικότητα με την εισαγωγή νέων πρακτικών στο Δημόσιο τομέα με έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ο κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου τονίζει ότι στο Επιμελητήριο Πιερίας επιτυχώς έχουν ολοκληρωθεί συστάσεις επιχειρήσεων μέσα από την Υπηρεσία Μίας Στάσης: «οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου Πιερίας είναι έτοιμες και εναρμονισμένες με τα νέα δεδομένα και λειτουργούν επιτυχώς ως Υπηρεσία Μίας Στάσης προσφέροντας τα πολλαπλά οφέλη του νέου θεσμού στον επιχειρηματία της περιοχής μας».
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΜΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΜΗ
Τι είναι το Γενικό Εμπορικό Μητρώο(ΓΕΜΗ):
Για πρώτη φορά συστήνεται Γενικό Εμπορικό Μητρώο, μια μεγάλη βάση ηλεκτρονικών δεδομένων που καταγράφει τα στοιχεία και την εξέλιξη κάθε μορφής εμπορικής οντότητας. Ενοποιεί και ψηφιοποιεί όλα τα επί μέρους χειρόγραφα μητρώα και δίνει την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου στην ταυτότητα οποιουδήποτε επιτηδευματία.
Ποιες νομικές μορφές επιχειρήσεων καλύπτονται από τις «Υπηρεσίες μιας Στάσης»;
Η επιλογή των Επιμελητηρίων και των Συμβολαιογράφων ως υπηρεσιών μιας στάσης για τη σύσταση επιχείρησης, έγινε με κριτήριο τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων. Έτσι, οι Ανώνυμες Εταιρίες και οι Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης που απαιτούν συμβολαιογραφική πράξη για τη σύστασή τους, απευθύνονται στους Συμβολαιογράφους, ενώ οι Ομόρρυθμες και οι Ετερόρρυθμες Εταιρίες, για τις οποίες δεν προβλέπεται αντίστοιχη απαίτηση, μπορούν να απευθύνονται στα Επιμελητήρια.
Ποιές κατηγορίες επιχειρήσεων εξαιρούνται από τις ΥΜΣ;
Α) Οι επιχειρήσεις που προέρχονται από μετασχηματισμό (π.χ. που προχωρούν σε αλλαγή νομικής μορφής, από ΕΠΕ σε ΑΕ),
Β) Οι επιχειρήσεις που συστήνονται για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων και απαιτούν ειδικό καθεστώς έγκρισης (π.χ. υπουργική απόφαση κοκ.), καθώς και οι εταιρείες των οποίων η έναρξη οικονομικής δραστηριότητας προϋποθέτει οποιαδήποτε διοικητική έγκριση ή απόφαση.
Γ) Οι αλλοδαπές που επιθυμούν να προχωρήσουν σε απλή εγκατάσταση στη χώρα μας, χωρίς την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας.
Δ) Οι ατομικές επιχειρήσεις.
Πως πραγματοποιείται η πληρωμή των παραβόλων για τη σύσταση μιας επιχείρησης;
Η «Υπηρεσία μιας Στάσης» παρέχει όλους τους δυνατούς τρόπους πληρωμής και διεκπεραιώνει την απόδοση των χρημάτων στους δικαιούχους φορείς. Ο πολίτης μπορεί να πληρώσει με μετρητά, με επιταγή, με πιστωτική κάρτα, ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ΓΕΜΗ (στην Τράπεζα Πειραιώς, είτε μέσω e-banking και phone-banking,). Σύντομα, η πληρωμή θα μπορεί να γίνει διατραπεζικά σε όλες τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πως διασυνδέονται οι ΥΜΣ με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο;
Ιδιαίτερη συμβολή στην απλοποίηση της διαδικασίας, αποκτά η ταχύτατη ενεργοποίηση του Γενικού Επιχειρηματικού Μητρώου. Οι υπηρεσίες μιας στάσης συνδέονται με το επιχειρηματικό μητρώο, αλλά και τους ασφαλιστικούς φορείς και το TAXIS, αναλαμβάνουν δηλαδή, τη διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων ενεργειών για να δώσουν νομική οντότητα και οικονομική ταυτότητα στις ιδρυόμενες επιχειρήσεις. Μέσα από τη ηλεκτρονική διασύνδεση των Υπηρεσιών μιας Στάσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν για πρώτη φορά έναν μοναδικό αριθμό μητρώου -τον αριθμό ΓΕΜΗ-, που θα αποτελεί την ταυτότητά τους και θα τις ακολουθεί σε όλο τον κύκλο ζωής τους.
Ποιες διαδικασίες είναι αυτοματοποιημένες -web service- κατά τη διαδικασία εγγραφής στην ΥΜΣ;
Με την ενεργοποίηση της σύστασης εταιρίας μέσω της Υπηρεσίας Μίας Στάσης, οι διαδικασίες που θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες (web service) είναι οι εξής:
Ταυτοποίηση των φυσικών και νομικών προσώπων μέσω ΑΦΜ με TAXIS
Λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας από Ο.Α.Ε.Ε. και ΙΚΑ.
Λήψη Α.Φ.Μ. για ημεδαπά νομικά και φυσικά πρόσωπα. Η λήψη Α.Φ.Μ. για αλλοδαπά νομικά πρόσωπα θα εκτελείται μέσω τηλεομοιοτυπίας (φαξ).
Υποβολή δήλωσης φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.
Λήψη φορολογικής ενημερότητας.
Εγγραφή στο ΓΕΜΗ.
Προέλεγχος επωνυμίας.
Αποστολή ανακοινώσεων προς το εθνικό τυπογραφείο (με e-mail στην αρχή και web service στη συνέχεια).
Η εγγραφή στο οικείο Επιμελητήριο από την Υπηρεσία Μίας Στάσης θα γίνεται σε πρώτη φάση μέσω τηλεομοιοτυπίας.
Ποια βήματα χρειάζονταν σήμερα για τη σύσταση, για παράδειγμα, μιας Ο.Ε.;
Συνολικά 9, ξεκινώντας από την προέγκριση της επωνυμίας της στο οικείο επιμελητήριο και εν συνεχεία απαιτούνταν: θεώρηση καταστατικού στο επιμελητήριο, πληρωμή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου στη ΔΟΥ, πληρωμή παράβολων στο Ταμείο Νομικών και στο Ταμείο Πρόνοιας, αίτηση δημοσίευσης καταστατικού στο Πρωτοδικείο, ασφάλιση εταίρων στον ΟΑΕΕ, λήψη ΑΦΜ και έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ, και τέλος εγγραφή της στο επιμελητήριο. Τα παραπάνω υποκαθίστανται από μία και μοναδική διαδικασία.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα-στόχοι των ΥΜΣ και του ΓΕΜΗ;
1. Σταδιακή ένταξη στις ΥΜΣ και των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων. 2. Ένταξη και των ατομικών επιχειρήσεων στις ΥΜΣ.
3. Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΥΜΣ.
4. Ολοκλήρωση της μετάπτωσης των στοιχείων όλων των δεδομένων άλλων υφιστάμενων εμπορικών μητρώων που σήμερα δεν διαθέτουν υποδομή πληροφοριακών συστημάτων (π.χ. Πρωτοδικεία).
5. Σταδιακά πλήρης αυτοματοποίηση του συστήματος και εισαγωγή νέων διαδικασιών (πχ. τροποποιήσεις καταστατικών) στις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ και εμπλουτισμός του portal με νέες εφαρμογές.