Την περασμένη εβδομάδα, από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη κινητικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+  με τίτλο «Solidarity with the Pieria region (Greece): Education Democratic Citizenship Health Environment» με την επίσκεψη στην πόλη μας μιας ομάδας μαθητών και εκπαιδευτικών  του λυκείου Athénée de Luxembourg.

Οι δράσεις ξεκίνησαν με επίσκεψη στο σχολείο, όπου οι μαθητές από το Λουξεμβούργο παρουσίασαν το σχολείο και την πόλη τους και παρακολούθησαν μαθήματα αρχαίων ελληνικών και μαθηματικών που είχαν προετοιμάσει οι μαθητές του λυκείου της Μηλιάς. Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή και περιλάμβανε έναν  πολύ πλούσιο μπουφέ, που οι ίδιοι οι μαθητές ετοίμασαν, με παραδοσιακά και εποχιακά εδέσματα της περιοχής μας.

Οι παιδαγωγικές ομάδες και των δύο σχολείων (συνολικά 35 άτομα) πραγματοποίησαν από κοινού όλες τις δράσεις. Έτσι, επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου και των Αιγών (Βεργίνα) κι  έμειναν τόσο εντυπωσιασμένοι, ώστε ένας εκ των εκπαιδευτικών από το Λουξεμβούργο να δηλώσει μετά το τέλος των ξεναγήσεων: «Τώρα αντιλαμβάνομαι γατί σας ενδιαφέρει τόσο πολύ το θέμα του ονόματος “Μακεδονία”. Μέχρι τώρα θεωρούσα ότι είναι απλώς ένα όνομα, ότι είναι θέμα πολιτικής. Σήμερα αντιλήφθηκα ότι είναι ιστορία».

 

 

Σημαντική δράση ήταν και η επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου και στη συνέχεια η πεζοπορία μέχρι το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Ενιπέα, πάντα με τη συνοδεία οδηγού βουνού και με την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

Άλλη δράση ήταν η επίσκεψη στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, όπου ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους και πρόσφεραν εθελοντική εργασία στο κοινωνικό φαρμακείο. Στον χώρο του Καπνικού Σταθμού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ και το αποχαιρετιστήριο πάρτι: οι μαθητές από το Λουξεμβούργο παρασκεύασαν για όλους δικά τους παραδοσιακά εδέσματα, ενώ διασκέδασαν με τις δύο μαθητικές μπάντες από το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, που έπαιξαν παραδοσιακή και σύγχρονη ελληνική μουσική.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί όλες αυτές τις μέρες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να εκτιμήσουν την ελληνική κουζίνα και να γνωρίσουν από κοντά την ελληνική κουλτούρα και τον ελληνικό πολιτισμό. Αντίστοιχα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου Κάτω Μηλιάς, έκαναν νέες γνωριμίες δημιούργησαν φιλίες, αντάλλαξαν ιδέες, αποκόμισαν εμπειρίες κι «έχτισαν γέφυρες» με άλλους Ευρωπαίους. Όλα αυτά ξεπερνούν τα οφέλη του κλασικού γραμματισμού, που προφέρει το μάθημα στην τάξη, ανοίγουν ορίζοντες και διαμορφώνουν τον Ευρωπαίο πολίτη του μέλλοντος.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Μάρτιο του 2019, όταν η ομάδα των μαθητών και εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Κάτω Μηλιάς θα επισκεφθεί το Λουξεμβούργο και θα φιλοξενηθεί από τις οικογένειες των μαθητών.