Το μέταλλο που είναι τρεις φορές ακριβότερο από τον χρυσό
Ο χρυσός ήταν πάντα celebrity μέταλλο. Ακόμα και οι παροιμίες έχουν ειπωθεί γι’ αυτόν. Το ίδιο και για το διαμάντι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα τα πιο πολύτιμα. Η αξία κάθε μετάλλου ή άνθρακα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Το πρώτο τρίμηνο έτους, το ιρίδιο έκανε ένα τρελό ράλι ανόδου, ξεπερνώντας ακόμα και το «ξέφρενο» Bitcoin. To τελευταίο είχε αύξηση 85% στην αξία του, ενώ το ιρίδιο, ένα σπάνιο πολύτιμο μέταλλο, 131%. Η αυξανόμενη ζήτηση προέκυψε για τη χρήση του σε ηλεκτρονικές οθόνες. Το αποτέλεσμα ήταν να έχει τριπλάσια αξία από τον χρυσό.
Το ιρίδιο είναι σπάνιο και εξορύσσεται μόνο ως υποπροϊόν του παλλαδίου και της πλατίνας. Η προσφορά είναι άρα περιορισμένη, ενώ δεν υπάρχει μεγάλος χώρος για ελιγμούς και διαπραγματεύσεις.
Οι έμποροι που πουλούν ράβδους ιριδίου είναι ελάχιστοι. Οι εταιρείες που το χρειάζονται για την κατασκευή ηλεκτρονικών οθονών. Η αγορά είναι πιο μικρή σε σχέση με εκείνη των αδελφών – μετάλλων του, κι έτσι όταν η ζήτηση αυξάνεται, αυξάνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό και η τιμή του. Εξού και η αύξηση του 131% το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Το ιρίδιο είναι αρκετά σκληρό, σε αντίθεση με το χρυσό, έχει υψηλό σημείο τήξης και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό. Χρησιμοποιείται από βιομηχανίες κυρίως για αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα. Χρησιμοποιείται από το μπουζί των αυτοκινήτων, μέχρι στις οθόνες των smartphones, ενώ πολλές φορές τοποθετείται στον πυθμένα του πλοίου για να βοηθάει στην ισορροπία του.
Το 80% της ποσότητας ιριδίου, εξορύσσεται στη Νότια Αφρική. Τα διάφορα εμπόδια στην οικονομία της χώρας βοηθούν στην αύξηση της τιμής και στη μικρή προσφορά του, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown που τη συνόδευσε, την περιόρισαν ακόμα περισσότερο.
Η ζήτησή του είναι υψηλή. Το ίδιο ισχύει και για την πλατίνα και αφού εξορύσσονται μαζί, η ζήτηση τους είναι αλληλεξαρτώμενη. Μπορεί να μην λάμπει σαν τον χρυσό ή την πλατίνα, αλλά οι χρήσεις του και η μικρή του διαθεσιμότητα, το έχουν μετατρέψει σε ένα από τα πιο πολύτιμα μέταλλα παγκοσμίως. Μένει να δούμε αν αυτό θα κρατήσει και το ιρίδιο γίνει και αυτό παροιμία.
Πηγή: e-daily.gr