Το μοναδικό στην Ελλάδα μπαρ από πάγο βρίσκεται στη Ρόδο
Εκεί που όλα είναι φτιαγμένα από πάγο, τόνοι κρυστάλλινου πάγου, λαξευμένοι στο χέρι. Θα σε ντύσουν με γάντια και κάπα, θα σε οδηγήσουν στο χολ προσαρμογής ώστε η θερμοκρασία του σώματός να πέσει στους 6 βαθμούς Κελσίου και τότε η πόρτα για το ice bar θ΄ ανοίξει! Εκεί που όλα είναι φτιαγμένα από πάγο, τόνοι κρυστάλλινου πάγου, λαξευμένοι στο χέρι, τέλεια σμιλεμένου μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Οι τοίχοι, τα καθίσματα, η μπάρα, τα ποτήρια, όλη η αστραφτερή πολυτέλεια και η μουσική δυνατή, κι ο κεφάτος ice barman δεν προλαβαίνει να βάζει τα παγωμένα ποτά! Κι όλα αυτά στην πιο θερμόαιμη περιοχή της Ρόδου, τη Λίνδο, στο ice bar του Μιχάλη Διάκουλα, με τον εντυπωσιακό φωτισμό, πάνω σε ένα παγωμένο σχέδιο του Ροδίτη αρχιτέκτονα Αντώνη Γιαννικουρή, που υλοποιήθηκε από Καναδούς καλλιτέχνες. Όσοι καταφέρουν να μείνουν μέχρι το τέλος θα φύγουν χαμογελαστοί, παγωμένοι και dizzy, έχοντας χορέψει, κι έχοντας γίνει παρέα έστω για 25 με 30 λεπτά.
Είσαστε οι μοναδικοί στην Ελλάδα και παλιότερα ήσασταν το πιο μεγάλο bar στην Ευρώπη! Όταν ανοίξαμε, το 2011 ήμασταν το μεγαλύτερο ice bar στην Ευρώπη, τώρα είμαστε μέσα στα δύο-τρία μεγαλύτερα, και το μοναδικό στην Ελλάδα. Πώς σκεφτήκατε να δημιουργήσετε ένα τέτοιο πρωτοποριακό bar, κι όχι απλά ένα ακόμα bar; Η σύζυγός μου η Κλερ που είναι Αγγλίδα, κάνοντας ένα ταξίδι έξη μηνών το οποίο ξεκίνησε από την Αγία Πετρούπολη και κατέληξε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, είδε πολλά και ένα απ΄ αυτά που της έκαναν εντύπωση ήταν το ice bar στο Σύδνεϋ. Την επόμενη χρονιά πήγαμε μαζί διακοπές στην Ταϋλάνδη και είδαμε ένα bar στο Κόσα Μούι. Έτσι ξεκίνησε το ενδιαφέρον μας. Σκεφτήκαμε ότι αφού υπάρχει στην Ταϋλάνδη, σ΄ ένα ζεστό μέρος δηλαδή γιατί όχι και στη Ρόδο. Ποιοι σας το έφτιαξαν; Οι ίδιοι που έφτιαξαν κι αυτό του Ντουμπάι, της Μαδρίτης, της Ταϋλάνδης και συγκεκριμένα έφτιαξαν ice bar σε 27 διαφορετικές χώρες. Οι περισσότερες δουλειές τους ωστόσο είναι στον Καναδά και στην Αμερική όπως στο Λας Βέγκας και άλλες τέτοιες περιοχές. Στην Ελλάδα φαντάζομαι δεν υπήρχε κανείς που να ξέρει! Ψάχνοντας στην Ελλάδα βρήκαμε γλύπτες πάγου οι οποίοι όμως δεν είχαν την παραγωγή πάγου για να μας καλύψουν και γι αυτό απευθυνθήκαμε σε έμπειρους του Καναδά. Τρελή ιδέα, δεν διστάσατε κάποια στιγμή; Ήταν μεγάλο το ρίσκο! Πέσαμε πάνω σε απεργίες στο λιμάνι του Πειραιά και δεν ξέραμε αν θα έρθει ο πάγος σαν πάγος στη Ρόδο ή θα έχει λιώσει μέχρι να ΄ρθει… Δεν υπήρχε και η τεχνογνωσία. Χάσαμε την πρώτη σεζόν γιατί ο πάγος ήρθε τελικά 16 Αυγούστου αντί για το Μάιο και βέβαια- πρέπει να το πω αυτό- είμαστε το μοναδικό ice bar στον κόσμο με άδεια για ice bar, μια άδεια που μας πήρε ένα εξάμηνο για να εκδώσουμε αφού στην Ελλάδα δεν ήξεραν οι υπηρεσίες τι χρειάζεται ενώ υπάρχουν και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Στη Λίνδο πως το δέχτηκαν, αν και είναι πολύ μπροστά όλη η περιοχή, θα πρέπει να υπήρξε ένα ξάφνιασμα κι εκεί! Όταν θέλησα να νοικιάσω το χώρο υπήρχε μια επιφύλαξη, ακόμα και στην κοινωνία της Λίνδου όπου ακούσαμε διάφορα από το ότι είναι ακριβό το μαγαζί- ενώ είναι το φθηνότερο στην Ευρώπη με 12 ευρώ την είσοδο μαζί με το ποτό και την στολή- μέχρι ότι θα λιώσει ο πάγος και θα πλημμυρίσει η Λίνδος. Τελικά μια καλή ιδέα είναι που χρειάζεται; Καλό τάιμινγκ χρειάζεται. Καλή ιδέα και καλό τάιμινγκ. Τους δίνετε λοιπόν τη στολή και τα γάντια. Πώς αλλάζει σιγά-σιγά η θερμοκρασία για τον οργανισμό; Η στολή είναι ισοθερμική κάπα. Έρχεται κάποιος ο οποίος μπαίνει στον προθάλαμο που είναι στους + 6 βαθμούς Κελσίου ώστε να αλλάξει θερμοκρασία το σώμα του. Φέρνει ας πούμε 40 βαθμούς μαζί του και κατεβαίνει στους 6 βαθμούς ώστε να προφυλαχτεί και ο οργανισμός του και το μαγαζί.
Ο πάγος τι διάρκεια ζωής έχει, είναι πάντα ο ίδιος; Φέτος αλλάξαμε τον πάγο μας, κι αλλάξαμε και όλο το ντεκόρ. Σε άλλα μέρη όπως στη Ρώμη, στο Λονδίνο, που τα bar αυτά έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα ο πάγος αλλάζει κάθε ένα –δύο χρόνια, ενώ εμείς λόγω μικρότερης επισκεψιμότητας κρατήσαμε τον πάγο τέσσερα χρόνια. Και όλα μέσα είναι από πάγο! Τα ποτήρια, τα καθίσματα, τα μπαρ, έχουμε ομοιώματα από πολικές αρκούδες, από πιγκουίνους, αλλά και το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου. Και βέβαια dj o οποίος αλλάζει πολύ συχνά, εναλλάσσεται με άλλους… Πόση ώρα μένουν στο μπαρ οι πελάτες του; Από είκοσι έως τριάντα λεπτά, με τις κάπες και τα γάντια, βγάζουν τις φωτογραφίες τους μόνοι τους με τα κινητά τους, δεν τους τις πουλάμε εμείς όπως γίνεται σε άλλα μέρη του κόσμου, πίνουν τα ποτά που επιλέγουν από τη μεγάλη γκάμα ποτών που έχουμε… Πόσο κόσμο μπορεί να έχετε μέσα την ίδια στιγμή; Μπορούμε να έχουμε μέσα μέχρι 60 άτομα, κι αυτό για την ασφάλεια των πελατών και του μαγαζιού. Θα ήθελα να πω εδώ ότι είναι καλύτερα ο κόσμος αντί να έρχεται Σάββατο βράδυ, ας πούμε να έρχεται άλλες ώρες αφού είμαστε ανοιχτά από τις 10 το πρωί για να βγάλει τις φωτογραφίες του και να το ευχαριστηθεί περισσότερο, μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα το άλλο πρωί. Θα πρέπει να ξοδέψατε πολλά λεφτά! Είναι «βαριά» επένδυση και η συντήρησή του είναι αρκετά δαπανηρή. Εμείς τη ΔΕΗ την έχουμε κάνει συνέταιρο. Είναι πολλά τα λειτουργικά έξοδα, έχουμε τη θερμοκρασία στους – 6 βαθμούς όλο το χρόνο. Οι αντιδράσεις όσων μπαίνουν ποιες είναι, δεν κρυώνουν; Επιφωνήματα… άλλοι κρυώνουν πολύ, το πιο παράξενο που μας έχουν πει είναι «είμαστε μόνοι μας, μπορείτε να ανεβάσετε λίγο τη θερμοκρασία;»..
Παρακολουθήστε το βίντεο: