Το Πεκίνο απειλεί να κατακλύσει τα πανέρια με Gucci, Birkin και Nike
Μια νέα απειλή σκιάζει τον κόσμο της πολυτέλειας, καθώς το Πεκίνο προειδοποιεί κολοσσούς όπως οι Hermes, Dior, Chanel, Ralph Lauren και Jimmy Choo για τις πιθανές συνέπειες μιας αποχώρησης από την κινεζική παραγωγή. Η προειδοποίηση είναι σαφής: αν οι εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός Κίνας, η αγορά θα πλημμυρίσει από προϊόντα που προέρχονται απευθείας από τα εργοστάσια που ήδη κατασκευάζουν τα αυθεντικά.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στους αυξανόμενους εμπορικούς τριγμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και στις σκέψεις των CEO των μεγάλων οίκων να διαφοροποιήσουν την παραγωγική τους βάση. Ωστόσο, η Κίνα φαίνεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το ισχυρό της χαρτί: τον έλεγχο του 80% της παγκόσμιας παραγωγής ειδών πολυτελείας.
Η πραγματικότητα είναι πως πολλές διάσημες φίρμες κατασκευάζουν τα προϊόντα τους εξ ολοκλήρου στην Κίνα, από ρούχα και τσάντες μέχρι αξεσουάρ, τα οποία στη συνέχεια ταξιδεύουν στην Ευρώπη για να λάβουν την πολυπόθητη ετικέτα. Τώρα, υπό την απειλή δασμών έως και 145% στην αμερικανική αγορά, το ενδεχόμενο μεταφοράς παραγωγής φαντάζει ελκυστικό για κάποιους.
Όμως, η απάντηση του Πεκίνου είναι άμεση και ηχηρή. Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, η Κίνα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους ελέγχους στις απομιμήσεις, ιδίως όσον αφορά αμερικανικές μάρκες πολυτελείας, ως αντίποινα στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.
Ήδη, Κινέζοι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως το TikTok για να αποκαλύψουν τα ιλιγγιώδη περιθώρια κέρδους των εταιρειών πολυτελείας και την τεράστια εξάρτησή τους από την κινεζική παραγωγή και το φθηνό εργατικό δυναμικό. Παράλληλα, προτρέπουν τους καταναλωτές να αγοράζουν απευθείας από αυτούς, σε τιμές κόστους.
Οι αποκαλύψεις είναι εντυπωσιακές: μια τσάντα Birkin της Hermes κοστίζει περίπου 1.400 δολάρια για να κατασκευαστεί στην Κίνα, αλλά πωλείται έως και εκατομμύρια στις ευρωπαϊκές μπουτίκ. Αντίστοιχα, αθλητικά παπούτσια Nike ή Adidas κατασκευάζονται με 10 δολάρια και πωλούνται 15 φορές ακριβότερα στην Αμερική.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την ανακοίνωση του Κινέζου πρωθυπουργού Li Qiang στις 4 Απριλίου, ο οποίος παρουσίασε μια σειρά μέτρων που επιτρέπουν πλέον στις κινεζικές εταιρείες να αντιγράφουν αμερικανικές μάρκες και πατέντες. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μια απότομη στροφή στην πολιτική της Κίνας για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, μια πρόοδο που είχε επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια υπό την πίεση των ΗΠΑ.
Αμερικανικοί κολοσσοί πολυτελείας όπως οι Ralph Lauren, Tom Ford και Calvin Klein εκφράζουν φόβους για μια επικείμενη πλημμύρα απομιμήσεων στην κινεζική αγορά, δεδομένου ότι η Κίνα διαθέτει πλέον την τεχνογνωσία και την υποδομή για να παράγει αντίγραφα υψηλής ποιότητας, συχνά από τα ίδια εργοστάσια και με τα ίδια υλικά με τα αυθεντικά.
Η ιστορία της Ρωσίας μετά τις κυρώσεις του 2022, όπου νομιμοποιήθηκαν οι παράλληλες εισαγωγές, αποτελεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο. Εάν η Κίνα ακολουθήσει παρόμοια τακτική, ο κόσμος της πολυτελείας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, όπου η διάκριση μεταξύ αυθεντικού και απομίμησης θα γίνει εξαιρετικά δυσχερής. Ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους καταναλωτές που ονειρεύονται είδη πολυτελείας σε προσιτές τιμές, αλλά οι επιπτώσεις για τις ίδιες τις εταιρείες παραμένουν αβέβαιες.